Onze visie op de activaklassen

Aandelen

Aandelen VS Neutraal
Aandelen Europa Positief
Aandelen groeilanden Neutraal

Obligaties

Staatsobligaties Positief
Bedrijfsobligaties Positief
Obligaties groeilanden Neutraal

Grondstoffen

Olie Neutraal
Goud Positief
Koper Positief

Munten

Amerikaanse dollar Neutraal
Australische dollar Positief
Noorse kroon Positief

Meer over aandelen

Aandelen: langer hoger

  • De prestaties van de aandelenmarkten blijven aantrekkelijk.
  • De robuuste winstgroei speelt een belangrijke rol.
  • Geopolitieke kwesties en verkiezingen kunnen op korte termijn voor volatiliteit zorgen.

Aandelen hebben dit jaar al goed gepresteerd en zullen in deze macro-economische omgeving naar onze verwachting langer hoger blijven noteren. De sterke prestaties van megacap- en AI-aandelen, gekoppeld aan de verwachtingen van een gezonde groei van de winst per aandeel (WPA), zijn de belangrijkste factoren die deze rally mogelijk hebben gemaakt. De winsten van het eerste kwartaal overtroffen de verwachtingen van de analisten met ruim 8% in de VS en bijna 11,5% in Europa. Bovendien hebben veel bedrijven hun winstverwachtingen opwaarts bijgesteld.

De S&P 500-index kon tot nu toe profiteren van de winstgroei van Big Tech, maar die rugwind zal wellicht enigszins luwen als gevolg van ongunstige basiseffecten. De verwachting is echter dat de winstgroei van de index robuust zal blijven gezien de toegenomen kapitaalefficiëntie. De toename van de operationele hefboomwerking (het vermogen om omzet te vertalen in significante winst), het herstel van de grondstoffensector en de terugkeer naar groei van de gezondheidszorgsector, positioneren de index voor een duurzame winstgroei. We verwachten voor de komende jaren bedrijfswinstgroeicijfers in de buurt van de 10% en een S&P 500-index op 5.600 punten tegen medio 2025.

Voor het jaar 2024 verwachten we een winstgroei voormeerdere sectoren in Europa, met name in de sectoren reizen en vrije tijd (12,2%), telecommunicatie (12,1%) en luxe consumentenproducten en -diensten (10,3%). Dankzij de beter presterende grondstoffensector en de snellere groei in Europa is de STOXX Europe 600-index goed gepositioneerd om in 2024 een bedrijfswinstgroei te realiseren van rond de 5%. We verwachten dat de koers van deze index tegen eind juni 2025 zal stijgen tot 530 punten. Azië kon dan weer voordeel halen uit de grote vraag naar computerchips. De verdere groei lijkt op dat vlak verzekerd gezien de stijgende vraag naar halfgeleiders en het toenemende gebruik van AI.

Ondanks hun sterke outperformance blijven we voorstander van largecaps en groeiaandelen. Redenen daarvoor zijn hun sterke winstgroei, hoge winstgevendheid, de niet-cyclische AI-sector en de hoge kasreserves die voor strategische overnames aangewend kunnen worden. We zijn echter ook van mening dat beleggers er goed aan doen de aanzienlijke underperformance van small- en midcaps te benutten. Smallcaps zouden goed gepositioneerd kunnen zijn voor groei, aangezien het rendement in de VS en Europa mogelijk een plafond bereikt heeft. Bovendien kan de hernieuwde versnelling van de binnenlandse groei in Europa het momentum voor smallcaps in de regio stimuleren. In het algemeen blijven we voorzichtig optimistisch over de prestaties in de bredere aandelenmarkt.

Wereldwijde geopolitieke risico‘s als gevolg van de conflicten in Oost-Europa en het Midden-Oosten kunnen wel voor onzekerheid in de markten blijven zorgen. Voorts is het, na de volatiliteitspieken rond de verkiezingsuitslag in Mexico, India en Frankrijk, belangrijk om in het achterhoofd te houden dat ook de verkiezingen in het VK en vooral de VS op korte termijn voor enige volatiliteit kunnen zorgen. Bepaalde sectoren kunnen bovendien heftiger reageren dan andere, afhankelijk van de standpunten van de partijen over verschillende economische thema‘s.

Prognoses voor de aandelenmarkten

Regio
Index Koersdoel juni 2025*
Eurozone
EuroStoxx 50 5.100
Duitsland
DAX 19.600
Europa
Stoxx 600 530
Verenigd Koninkrijk
FTSE100 8.200
Zwitserland
SMI 11.900
Verenigde Staten
S&P 500 5.600
Groeimarkten
MSCI Emerging Markets 1.100
Japan
MSCI Japan 1.760

* Bron: DB Wealth Management, 14/06/2024

Meer over obligaties

Obligaties: kopen en houden

  • Rentecurves normaliseren door aanhoudende renteverlagingen.
  • De langetermijnrente zal langer hoog blijven.
  • Carry levert grootste bijdrage aan rendement.

De Amerikaanse economie bleef in het eerste kwartaal robuust (al was de evolutie iets matiger dan in voorgaande kwartalen), ondersteund door een sterke consumptie en een gezonde arbeidsmarkt. Door de hardnekkige inflatie konden de markten niet anders dan de renteverlagingen minder agressief in te prijzen en te aanvaarden dat de rente langer hoog zou blijven. We verwachten dat de rendementscurve van Amerikaanse staatsobligaties zal normaliseren wanneer de Fed de rente gaat verlagen en de economie in de eerste helft van 2025 opnieuw zal versnellen. Terwijl de kortetermijnrente de dans wellicht zal leiden, zal de langetermijnrente naar verwachting hoog blijven door het overvloedige aanbod aan obligaties met coupon, de risico‘s van een begrotingsonevenwicht en de mogelijke heropleving van het debat rond het schuldenplafond (rendementsdoel obligaties op 10 jaar voor juni 2025: 4,25%; obligaties op 2 jaar: 4,15%).

Aangezien de ECB haar versoepelingscyclus al ingezet heeft, verwachten we dat de rendementscurve van Duitse Bunds in de komende tijd zal normaliseren. De kans is echter groot dat de centrale bank verdere renteverlagingen maar langzaam zal doorvoeren door de aantrekkende Europese economie en de hardnekkige inflatie. Bovendien zou de ruimere beschikbaarheid van onderpand in de repomarkt moeten helpen om het obligatierendement hoog te houden (rendementsdoel obligaties op 10 jaar voor juni 2025: 2,60%; obligaties op 2 jaar: 2,50%).

Hoewel de spreads tussen Italiaanse en Duitse obligaties al aanzienlijk gekrompen zijn, zien we de decompressierisico‘s toenemen nu de positieve effecten van de ‘superbonus‘ geleidelijk beginnen te vervagen, terwijl de bezorgdheid over de houdbaarheid van de schuld aanhoudt. Op korte termijn moeten we uiteraard de verkiezingen in Frankrijk in de gaten houden.

De instroom in Investment Grade-obligaties (IG), zowel in USD als EUR, blijft sterk omdat beleggers geïnteresseerd blijven in carry-mogelijkheden. Er waren aanzienlijk meer ratingverhogingen dan -verlagingen. Gelet op de goede staat van de balansfundamentals, is een omslag in deze trend mogelijk, maar niet waarschijnlijk. Ondanks de aanzienlijke compressie van de spreads lijken IG-obligaties in EUR niet duur in vergelijking met de historische gegevens. Daarentegen is een verdere verkrapping van de financiële spreads aan beide kanten van de Atlantische Oceaan mogelijk.

De spreads van High Yield-obligaties (HY) zijn aanzienlijk verkleind, omdat het aanbod aan hoogrentende obligaties beleggers blijft aantrekken. De spreads zijn echter gekrompen tot een punt waarop de risico‘s onvoldoende gecompenseerd worden. Die risico‘s omvatten de beleidsrisico‘s gelinkt aan de verkiezingen in de VS en de besmettingsrisico‘s als gevolg van herstructureringen bij enkele grote emittenten in Europa. We verwachten dan ook dat de spreads de komende twaalf maanden enigszins zullen toenemen.

De spreads van overheidsobligaties in opkomende markten zullen naar verwachting iets ruimer worden, naarmate de compressie bij een aantal noodlijdende emittenten met een aflopend schuldenondersteuningsprogramma gecompenseerd wordt door enkele IG-emittenten die op een historisch krap niveau handelen. Omgekeerd zien we potentieel voor een lichte daling van de spreads van Aziatische obligaties (behalve Japan), aangezien het sentiment momenteel minder beïnvloed wordt door het pessimisme rond de Chinese vastgoedsector dan in het verleden. 

Rendementen kapitaalmarkt (overheidsobligaties) in %

Regio's Prognose juni 2025*
Verenigde Staten (Treasuries op 2 jaar) 
4,15
Verenigde Staten (Treasuries op 10 jaar)
4,25
Verenigde Staten (Treasuries op 30 jaar) 
4,55
Duitsland (Schatz op 2 jaar) 
2,5
Duitsland (Bunds op 10 jaar) 
2,6
Duitsland (Bunds op 30 jaar) 
2,8
Verenigd Koninkrijk (Gilts op 10 jaar) 
4,2
Japan (JGB’s op 2 jaar) 
0,7
Japan (JGB’s op 10 jaar)  1,4

*  Bron: DB Wealth Management, 14/06/2024

Rente benchmark in %

Regio's Prognose juni 2025*
VS (beleidsrente) 
4,50–4,75
Eurozone (depositorente) 
3
Verenigd Koninkrijk (repo rente) 
4,25
Japan (overnight rente) 
0,5
China (leenrente op 1 jaar) 
3,1

* Bron: DB Wealth Management, 14/06/2024

Meer over grondstoffen

Grondstoffen: gloriemoment voor metalen

  • De vooruitzichten voor olie zijn op het huidige prijsniveau evenwichtig.
  • De sterke vraag uit Azië is – samen met renteverlagingen – een zegen voor goud.
  • Koper profiteert van zijn blootstelling aan opkomende technologieën.

De wereldwijde vraag naar olie is vertraagd na de sprong vorig jaar met 2,6 miljoen vaten/dag. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) voorspelt voor 2024-2025 een toename van rond de 1 miljoen vaten/dag. Daarnaast is de geopolitieke risicopremie sinds de piek in april gedaald. Terwijl de landen die deel uitmaken van de leveringsovereenkomst van de OPEC+ de productie aan banden gelegd hebben, heeft het sterke aanbod van vrijgestelde leden en niet-OPEC-landen voor tegengewicht gezorgd, waardoor de olieprijzen onder controle bleven. De Amerikaanse olieproductie is dit jaar tot nu toe stabiel gebleven. De verdere groei zal mogelijk beperkt zijn door de afname van het aantal oliebronnen. Hoewel de OPEC+ een deel van haar productiebeperkingen geleidelijk zal terugschroeven, zal de organisatie in geval van een aanhoudende prijsdaling wellicht een flexibele houding blijven aannemen. Bovendien verwachten we dat een prijsdaling tot onder de 80 USD/vat zal leiden tot een heraanvulling van de strategische voorraden in China en de VS (prijsdoel Brent-olie voor juni 2025: 80 USD/vat).

Na een daling gedurende een groot deel van vorig jaar tot en met februari van dit jaar, vertonen de koolstofprijzen een stijgende trend. Optimisme rond de versterking van de Europese economie heeft ook de belegger niet onberoerd gelaten. Hoewel de vervroegde veilingen van emissierechten de prijsgroei het komende jaar wellicht zullen beperken, zal de groei op lange termijn ondersteund worden door de invoering van het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) en de parallelle afbouw van gratis emissierechten voor de sectoren waarop het CBAM betrekking heeft. Ons prijsdoel voor koolstof voor juni 2025 bedraagt 80 USD/ton. Daarmee levert koolstof het hoogste rendementspotentieel op van alle beleggingen in de komende twaalf maanden.

Goud bereikte onlangs recordniveaus dankzij aanhoudende aankopen door enkele centrale banken en het feit dat ook Chinese particuliere beleggers het edelmetaal bleven kopen. We verwachten nog steeds een sterke vraag naar fysiek goud, nu de centrale banken hun buitenlandse reserves wereldwijd diversifiëren en particuliere beleggers in Azië hun aandacht wellicht zullen blijven richten op goud als beleggingscategorie. Wegens seizoensgebonden factoren zou de goudprijs zich voorlopig op een hoog niveau kunnen handhaven. Wanneer de Fed echter aan haar renteverlagingscyclus begint, zal goud wellicht ook daarvan de wind in de rug krijgen (prijsdoel goud voor juni 2025: USD 2.600/oz).

Bezorgdheid over het beperkte aanbod in combinatie met de stijgende vraagtrend op lange termijn hebben de koperprijs dit jaar omhoog gedreven. Hoewel sommige van die prijsstijgingen onlangs afgevlakt zijn, blijven de fundamentele vooruitzichten voor koper er goed uitzien. Koper blijft de wind in de zeilen hebben door de uitbreiding van de wereldwijde infrastructuur voor hernieuwbare energie. Bovendien zal de capaciteit van datacenters voor de invoering van AI-toepassingen ook aanzienlijk uitgebreid moeten worden. Een datacenter heeft voor 1 megawatt vermogen naar schatting 20-40 ton koper nodig. Daarnaast blijft het aanbod krap. Zo is er in Chili, de grootste koperproducent ter wereld, sinds 2018 geen jaarlijkse productiestijging meer geweest (prijsdoel koper voor juni 2025: USD 10.100/ton).

Overzicht van de grondstoffen

Grondstoffen
in lokale munt
Koersdoel juni 2025*
Brent olie  80
Goud 2.600
Koper
10.100

* Bron: DB Wealth Management, 14/06/2024

Meer over munten

De munten

Hoe zullen de belangrijkste vreemde munten evolueren?
Ontdek onze vooruitzichten en koersdoelen.

(Trimestriële update – laatste wijziging op 5 april 2024)

Onze experts staan aan uw zijde om uw persoonlijke financiële situatie te bespreken.

×