VS verhoogt de druk op handelspartners

Markten & Beleggingen - 15 juli 2025

VS verhoogt de druk op handelspartners

Geschreven door Dr. Ulrich Stephan - Chief Investment Officer Germany, Dr. Dirk Steffen - Chief Investment Officer EMEA & Wolf Kisker - Senior Investment Strategist

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?
Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?
Samengevat:
  • Kort voor het einde van de tijdelijke vrijstellingsperiode dreigde de Amerikaanse president met aanzienlijk hogere invoertarieven, waaronder een tarief van 30% op invoer uit de EU.
  • De markten reageren gematigd, met de hoop dat er de komende twee en een halve week aanzienlijke vooruitgang geboekt kan worden in de lopende onderhandelingen.
  • De markten zullen naar verwachting op korte termijn volatiel blijven. Beleggers moeten impulsieve beslissingen vermijden, maar flinke marktcorrecties kunnen als instapmoment dienen.

Wat is er gebeurd?

Vorige week stuurde de Amerikaanse president Donald Trump een reeks officiële brieven naar belangrijke Amerikaanse handelspartners, waarin hij de invoering van nieuwe wederzijdse invoertarieven aankondigde. Deze zullen op 1 augustus 2025 ingaan. De bestaande sectortarieven blijven ongewijzigd. Dit volgt op het verstrijken van de op 9 april door Trump verklaarde vrijstellingsperiode van 90 dagen, waarin hij de universele tarieven verlaagde tot 10%. De meeste handelspartners worden nu geconfronteerd met de dreiging van hogere wederzijdse tarieven. Tot nu toe zijn er alleen raamovereenkomsten gesloten met het VK (10%) en Vietnam (20% op Amerikaanse invoer en 40% op Amerikaanse invoer uit andere landen via Vietnam, zogenaamde 'transitzendingen'). Op 12 augustus loopt ook de periode van 90 dagen van aanzienlijk verlaagde wederzijdse tarieven met China af.

Nieuwe belastingen voor de Europese Unie

Op 12 juli kondigde Trump aan dat er vanaf 1 augustus een vast (wederzijds) tarief van 30% zal worden opgelegd op alle EU-invoer. Dit zal geen invloed hebben op de bestaande tarieven op staal, aluminium, koper, auto's en auto-onderdelen. Deze aankondiging deed de hoop op een lager tarief tussen 15% en 20% slinken. De Trump-administratie verhoogde het wederzijdse tarief voor de 'vrijhandelspartners' van 25% naar 35% voor Canada en 30% voor Mexico. Positief is dat goederen die voldoen aan de USMCA – de vrijhandelsovereenkomst tussen de VS, Mexico en Canada – voorlopig vrijgesteld zijn van de nieuwe tarieven. In Azië zal onder andere de Amerikaanse invoer uit Japan en Zuid-Korea onderworpen zijn aan 25% wederzijdse tarieven. Wat de invoer uit Brazilië betreft, kondigde Trump een tarief van 50% aan, aanzienlijk hoger dan het in april opgelegde tarief van 10%.

Hoe hebben de markten gereageerd?

De marktreacties op de recente tariefaankondigingen waren over het algemeen gematigd. Beleggers lijken ervan uit te gaan dat de lopende onderhandelingen uiteindelijk zullen leiden tot bilaterale overeenkomsten met lagere handelstarieven als resultaat. Andere (en betere) akkoorden zijn echter niet gegarandeerd. Op het moment van schrijven is de Europese Stoxx 600 met 0,4% gedaald, met handelsgevoelige autofabrikanten als sterkste dalers. Aziatische aandelen vertonen wisselende reacties, waarbij de meeste markten iets lager noteren en Chinese aandelen bescheiden hoger. Ook de reactie van de valutamarkten bleef beperkt. De USD won vorige week wel terrein en de handelsgewogen dollarindex (DXY) steeg de voorbije zeven dagen met 1%. Zo noteert EUR/USD aan 1,168, ongeveer 0,6% zwakker dan een week eerder.

Grote prijsverschillen voor koper

Bovendien werd een invoertarief van 50% op koper aangekondigd, aanzienlijk hoger dan de verwachte 25%. Dit leidde tot een koperprijsstijging van 17% op de New Yorkse COMEX-beurs, die vorige week een recordhoogte bereikte. Omgekeerd daalden de koersen op de London Metal Exchange, waardoor een ongekende spread van 25% ontstond. Dit verschil kan op korte termijn groter worden omdat Amerikaanse importeurs trachten zoveel mogelijk koper in te slaan voordat de tarieven op 1 augustus in werking treden. Zodra de tarieven van kracht zijn, zou de stimulans om voorraden op te bouwen echter moeten afnemen, waardoor de opwaartse druk op de COMEX-prijzen afneemt. Als de tarieven behouden blijven, zijn hogere prijzen voor de Amerikaanse consumenten onvermijdelijk. De binnenlandse productie zal namelijk niet aan de vraag kunnen voldoen, vooral gezien de groeiende vraag naar koper van datacenters, de auto-industrie en energieleveranciers.

Wat betekent dat voor beleggers?

In een verklaring als antwoord op de brief van president Trump zei de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen: "Het opleggen van 30% tarieven op EU-export zou essentiële trans-Atlantische toeleveringsketens verstoren, ten nadele van bedrijven, consumenten en patiënten aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. We blijven klaarstaan om tegen 1 augustus verder te werken aan een akkoord. Tegelijkertijd zullen we alle nodige stappen ondernemen om de belangen van de EU te beschermen, zelfs het invoeren van evenredige tegenmaatregelen indien nodig", voegde ze eraan toe.

Ook de Franse president Emmanuel Macron staat achter de inspanningen om tot een akkoord te komen dat "het respect weerspiegelt dat handelspartners, zoals de EU en de VS, elkaar verschuldigd zijn." Hij drong er echter op aan om "de voorbereiding van geloofwaardige tegenmaatregelen op te drijven" voor het geval de twee partijen niet tijdig tot een akkoord komen.

Europese represaillemaatregelen tijdelijk opgeschort

Om de basis te leggen voor constructieve onderhandelingen met de VS en in de hoop om tegen het einde van de maand een handelsakkoord te bereiken met de Trump-administratie, heeft de EU de represailletarieven op Amerikaanse goederen opgeschort die vandaag van kracht zouden worden. De tegenmaatregelen waren een reactie op de initiële invoerheffingen van president Trump op staal en aluminium. Ze zouden 21 miljard euro aan Amerikaanse goederen hebben aangetast. De EU-handelsministers zijn maandag (14 juli) in Brussel bijeenkomen om te bespreken hoe ze op de brief van Trump zullen reageren. "We hebben altijd duidelijk gemaakt dat we de voorkeur geven aan een onderhandelde oplossing", zegt von der Leyen. Als ze niet tot een deal komen, zei ze dat "we verder gaan met het voorbereiden van tegenmaatregelen zodat we volledig voorbereid zijn".

Nauwe onderlinge afhankelijkheid

De Europese onderhandelingspositie wordt niet als zwak beschouwd. De handel tussen de twee economische grootmachten bedraagt ongeveer 2 biljoen USD, goed voor ongeveer 30% van het wereldwijde handelsvolume. Handelsgegevens tonen de nauwe onderlinge afhankelijkheid van de twee economieën aan, met een nagenoeg gelijke uitwisseling van goederen en diensten. De VS domineert digitale diensten, zoals intellectuele eigendom en zakelijke diensten, terwijl de EU toonaangevend is op het gebied van fysieke goederen, zoals farmaceutica, chemicaliën, machines en voertuigen.

In 2024 noteerde de EU een overschot in de handel van goederen met de VS van bijna 200 miljard USD. De 27 EU-landen importeerden echter aanzienlijk meer diensten uit de VS dan omgekeerd. Het totale handelstekort, rekening houdend met zowel goederen als diensten, bedroeg een bescheiden 50 miljard USD.

Marktsentiment vs. Amerikaanse strategie

President Trump kan de recente heropleving van de beurzen zien als een bevestiging van zijn standpunt over hogere Amerikaanse tarieven. Maar toegegeven, een belangrijke drijfveer van de rally is de overtuiging van veel beleggers dat de zaken niet zo negatief zullen uitvallen als Trump hen aanvankelijk heeft doen geloven. Het blijft afwachten of hij vooral de druk tijdens de onderhandelingen wil verhogen of dat er daadwerkelijk hoge tarieven zullen worden ingevoerd.

Conclusie

Wij behouden nog steeds onze voorzichtige visie dat er uiteindelijk permanent hogere effectieve Amerikaanse tarieven – mogelijk rond de 15% - zullen worden ingevoerd, al is het maar om een deel van de tekorten te compenseren die gepaard gaan met de onlangs aangenomen 'One Big Beautiful Bill Act' van meerdere biljoenen dollars.

De aandelenmarkten zullen de komende weken allicht nerveus reageren, aangezien akkoorden over lagere tarieven verre van gegarandeerd zijn en handelsonderhandelingen complex en tijdrovend zijn. Bovendien zijn er bijkomende sectortarieven gepland, onder meer voor halfgeleiders en farmaceutica.

Hoewel we een geduldige aanpak aanbevelen in de zomermaanden, zien we aanzienlijke marktcorrecties als potentiële instapmomenten voor middellangetermijnbeleggers.

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bent u nog geen cliënt?

Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
 

Bent u al cliënt?

Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.

Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert. Elke beleggingsbeslissing moet in overeenstemming zijn met uw Financial ID (beleggersprofiel). Meer info op deutschebank.be/financialid.

Prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen, schattingen, meningen en hypothetische modellen of analyses die onjuist kunnen blijken. Alleen ter illustratie. Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies.

Rendementen uit het verleden zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.

Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail

Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

11 juli 2025

President Trump krijgt zijn ‘One Big Beautiful Bill’

7 juli 2025

Aanhoudende tegenwind voor de Amerikaanse dollar

Handelsakkoord tussen de VS en China: tijdelijke wapenstilstand

13 mei 2025

Handelsakkoord tussen de VS en China: tijdelijke wapenstilstand

×