Aanhoudende tegenwind voor de Amerikaanse dollar

Markten & Beleggingen - 4 juli 2025

Aanhoudende tegenwind voor de Amerikaanse dollar

Geschreven door Michael Blumenroth - Senior Investment Strategist & Kaniz Rupani - Investment Strategist

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?
Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?
Samengevat:
  • De euro stijgt tegenover de dollar, gedreven door een structurele marktverandering en de onzekerheden die op de dollar wegen.
  • Overheidsinvesteringen in de eurozone stimuleren de groei, terwijl de oplopende schuldenberg van de VS en invoertarieven de dollar verzwakken.
  • Op middellange termijn zou de euro nog kunnen appreciëren, aangezien de Fed voorzichtig blijft door de onzekere economische context.

Euro bereikt nieuwe kaap tegenover de dollar

Voor het eerst in drieënhalf jaar overschreed de euro in juni de drempel van 1,16 Amerikaanse dollar. Sinds het dieptepunt van EUR/USD 1,014 in februari is de eenheidsmunt relatief sterk gestegen ten opzichte van de USD. Zelfs de escalatie van het conflict in het Midden-Oosten midden juni heeft deze tendens slechts gematigd beïnvloed.

Steeds meer beleggers zien nu een structurele verandering, een echt keerpunt op de valutamarkten. In tegenstelling tot de voorbije jaren, spelen relatieve renteverschillen een minder doorslaggevende rol, terwijl de impact van kapitaalstromen groeit. De financiering van de Amerikaanse begroting en het tekort op de lopende rekening zullen een marktdriver blijven. De vermoedelijke tegenwind voor de USD, die allicht nog een tijdje zal aanhouden, komt dus uit verschillende richtingen.

  • De financiële markten richten zich nu op de mogelijke nadelige effecten van invoertarieven op de Amerikaanse economie. Vanaf 9 juli moeten exporterende landen die geen bilaterale overeenkomst hebben gesloten, de door Trump ingevoerde 'Liberation Day'-tarieven betalen. Deze liggen ruim hoger dan de huidige basistarieven van 10% die op de meeste handelspartners van toepassing zijn. Tegelijkertijd profiteert China van een fragiel staakt-het-vuren met Washington, dat werd verlengd tot midden augustus om ruimte te maken voor onderhandelingen. Landen die momenteel 'constructieve discussies’ voeren met de VS, komen in aanmerking om de deadline ook te verlengen. Deze onzekerheden zullen hoe dan ook nog enige tijd aanhouden.
  • Tegelijkertijd zou het door Donald Trump geopperde voorstel 'One Big Beautiful Bill' - een verlening van bestaande maar ook extra belastingverlagingen – de Amerikaanse staatsschuld aanzienlijk kunnen verhogen. Op lange termijn kunnen beleggers dus veel hogere rendementen op Amerikaanse staatsobligaties eisen, wat de financieringsmoeilijkheden van de overheidsschuld nog verergert.
  • De door de Duitse regeringscoalitie geplande investeringen, voornamelijk in infrastructuur en defensie, doen de hoop op een sterkere economische groei in Duitsland en de eurozone opnieuw herleven. De kloof tussen de zeer sterke groei in de VS de voorbije jaren en de zwakke groei in de eurozone zal hierdoor wellicht kleiner worden.
  • De voorbije jaren stroomde er een aanzienlijk volume aan beleggingskapitaal naar de Verenigde Staten, dankzij het Amerikaanse exceptionalisme, grotendeels zonder valuta-afdekking. Met de recente depreciatie van de dollar overwegen veel beleggers nu om hun beleggingen af te dekken of meer te diversifiëren, wat voor meer beleggingen buiten de USD-zone zorgt. Deze bewegingen in de portefeuilles, gekoppeld aan de achterophinkende prestaties van de Amerikaanse aandelenmarkten ten opzichte van die van de eurozone, hebben de euro ondersteund.
  • Verdere steun voor de euro zou er ook kunnen komen, omdat de Europese Centrale Bank (ECB) waarschijnlijk het einde van haar renteverlagingscyclus nadert, terwijl de Federal Reserve (Fed) haar renteverlagingen in de tweede helft van het jaar zou kunnen hervatten.
  • Het vooropgestelde Duitse begrotingsplan zou wel eens op onvoldoende aanbodcapaciteit kunnen stuiten, met name in infrastructuur, wat de inflatie zou kunnen aanwakkeren.
  • Tegelijkertijd kan dit het rendementsniveau in de eurozone op een relatief hoog niveau houden, waardoor het verschil met de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties wordt beperkt.
  • Bovendien zal deze dynamiek naar verwachting een positief effect hebben op de economische ontwikkeling, niet alleen in Duitsland, maar ook in verschillende andere landen van de eurozone vanwege hun onderling afhankelijke economieën. Dat zou de druk op de ECB voor verdere renteverlagingen moeten verminderen.

Economische vooruitzichten en toekomstig monetair beleid

Alleen de tijd zal leren in welke mate de gebeurtenissen van de voorbije weken en maanden de Amerikaanse dollar blijvend zullen beïnvloeden. De verhoging van de invoertarieven door de Amerikaanse overheid en de beperkingen op immigratie – die de voorbije jaren toch heeft bijgedragen tot een toename van het arbeidsaanbod – kunnen de inflatie op middellange termijn doen stijgen. Deze hoge inflatieverwachting weegt nu al aanzienlijk op het Amerikaanse consumentensentiment, zo blijkt uit enquêtes. De Fed kan haar rente momenteel niet verlagen door de onzekere situatie en het onbekende definitieve niveau van de invoertarieven, ook al verwacht de markt nu twee verlagingen van elk 25 basispunten in de tweede helft van het jaar.

Het aanhoudende begrotingstekort en tekort op de lopende rekening blijven de belangrijkste drijfveren van de zwakke dollar, terwijl een depreciatie van de Amerikaanse munt expliciet gervaagd wordt door sommige leden van de Amerikaanse administratie. Op basis daarvan zouden beleggers wereldwijd hun blootstelling aan de dollar geleidelijk kunnen verminderen. Dat roept vragen op over de houdbaarheid van de Amerikaanse staatsschuld in de komende jaren.

Op middellange termijn zien we dus een bijkomend appreciatiepotentieel voor de euro.

Toch kunnen twee factoren deze trend afremmen. Enerzijds blijft het Amerikaanse handelstekort enorm, wat betekent dat de VS kapitaal in dollar moet aantrekken. En met een zwakkere munt is dat moeilijker. Anderzijds zou een te sterke stijging van de euro een probleem vormen voor de Europese export.

Onze doelstelling op 12 maanden voor EUR/USD is 1,18.

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bent u nog geen cliënt?

Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
 

Bent u al cliënt?

Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.

Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert. Elke beleggingsbeslissing moet in overeenstemming zijn met uw Financial ID (beleggersprofiel). Meer info op deutschebank.be/financialid.

Prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen, schattingen, meningen en hypothetische modellen of analyses die onjuist kunnen blijken. Alleen ter illustratie. Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies.

Rendementen uit het verleden zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.

Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail

Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

Dollar al tien procent goedkoper dit jaar

1 juli 2025

Dollar al tien procent goedkoper dit jaar

5 juni 2025

Perspectieven - Update economie & activaklassen

×