Dollar al tien procent goedkoper dit jaar

Markten en beleggingen - 1 juli 2025

Dollar al tien procent goedkoper dit jaar

Geschreven door Johan van Geyte

Artikel gepubliceerd in Het Laatste Nieuws op 27 juni 2025.

De Amerikaanse dollar staat stevig onder druk. Gisteren betaalde je 0,86 euro voor 1 dollar. In februari was dat nog 0,97 euro. En ook hier speelt de Amerikaanse president Donald Trump een rol.

In enkele maanden is de dollar nu al zowat 10% in waarde gedaald tegenover de euro. Hij staat daardoor op zijn laagste peil in 3,5 jaar.

De dollar zakte trouwens niet alleen tegenover de euro, maar ook tegenover andere munten. De dollarindex (DXY), die aangeeft hoe sterk de Amerikaanse munt staat tegenover een korf met zes munten (57,6% euro, 13,6% Japanse yen, 11,9% Britse pond, 9,1% Canadese dollar en 3,6% Zwitserse frank) zakte sinds Nieuwjaar ook al met meer dan 10%. De jongste drie maanden ging hij 7% achteruit.

Betere handelsbalans

De verzwakking van de munt speelt in de kaart van de Amerikaanse president Trump. Ze zorgt ervoor dat het voor niet-Amerikaanse bedrijven minder interessant wordt om goederen naar de VS uit te voeren en tegelijk maakt het de afzet van Amerikaanse producten in het buitenland goedkoper. Dat moet de Amerikaanse handelsbalans verbeteren. Begin dit jaar kreeg de munt een tik toen Trump hogere douanetarieven voor zijn handelspartners afkondigde. De beleggers vreesden dat dit de ingevoerde goederen in de VS fors duurder zouden maken, wat er tot een economische recessie zou kunnen leiden.

Daarnaast was ook de verlaging van de kredietwaardigheid van de VS geen goede zaak voor de dollarkoers. Beoordelaar Moody’s verlaagde zijn score van Aaa naar Aa. Dat betekent nog altijd dat hij de VS in staat acht om zijn financiële verplichtingen na te komen, maar dat de kan op een wanbetaling toch iets is toegenomen. Aanleiding is de groeiende schuldenberg van het land.

Voorts wil Trump dat de Amerikaanse centrale bank de rente verlaagt om meer zuurstof te geven aan de Amerikaanse economie. Desnoods wil hij gouverneur Jerome Powell laten vervangen als die daaraan niet tegemoetkomt. Powell heeft normaal nog een mandaat tot mei 2026, maar Trump stelt 3 tot 4 kandidaten te hebben om hem vroeger af te lossen. De druk op de topman van de centrale bank, die onafhankelijk van de politiek moet kunnen werken, wordt door de financiële markten als zeer negatief ervaren.

Gebrek aan vertrouwen

“De voornaamste reden voor de terugval blijft het gebrek aan vertrouwen in het Amerikaanse beleid. Traditioneel was de dollar dé vluchtmunt bij uitstek als de geopolitieke spanningen toenamen, maar dat is nu niet het geval. Beleggers die gelden in veiligheid willen brengen, kiezen nu meer voor de euro of de Zwitserse frank, waardoor er minder vraag naar dollars is. Ze verwachten dat de economie in de eurozone beter gaat presteren door de aangekondigde investeringen in infrastructuur en defensie”, zegt head of investment advice Wim D’Haese van Deutsche Bank.

“De algemene teneur in de markt is dat de dollar nog wat verder gaat dalen, onder meer omdat we verwachten dat de Amerikaanse centrale bank de rente in september zal verlagen, waardoor beleggen in de munt nog minder aantrekkelijk wordt.”, aldus nog D’Haese.

Geen verdere daling verwacht

D’Haese gaat verder: “Toch denken we dat de verdere daling beperkt zal zijn. Voor midden volgend jaar gaan we uit van een koers van 1,18 dollar voor 1 euro (of zowat 0,85 euro voor 1 dollar.”

“Zowel Europa als de VS hebben er belang bij dat de dollar niet te ver daalt. Voor Europa omdat het zwaar zou wegen op de uitvoer naar de VS. En voor de VS omdat het buitenlandse financiering moet blijven aantrekken om zijn handelstekorten te betalen”, aldus nog D’Haese

Deel dit artikel

×