- De aanzienlijke vooruitgang in de onderhandelingen, waaronder een zogenaamde afkoelingsperiode van 90 dagen, stimuleert het beleggerssentiment wereldwijd.
- Op korte termijn kan de stijging van de aandelenmarkten enigszins worden ondersteund door de herpositionering van de beleggers.
- We waarschuwen echter dat de markten nog niet uit de problemen zijn, aangezien handelsonderhandelingen doorgaans complex zijn en lang aanslepen. De geschiedenis toont aan dat initiële overeenkomsten ook teruggedraaid kunnen worden.
Wat is er gebeurd?
Na de langverwachte handelsbesprekingen die in het weekend in Genève werden gevoerd, kwamen Washington en Peking overeen om de tarieven voor een periode van 90 dagen te verlagen. Gisteren hebben China en de VS identieke verklaringen afgelegd over de 'wederzijdse' Amerikaanse tarieven die op 2 april werden opgelegd en de represaillemaatregelen van China. Volgens de verklaringen zullen de VS hun tarieven op Chinese invoer verlagen van 145% naar 30% en China zal haar tarieven op Amerikaanse invoer verlagen van 125% naar 10%. Beide partijen zullen ook een mechanisme opzetten om de besprekingen over economische en handelsrelaties voort te zetten.
Tijdens hun persconferentie benadrukten US Treasury Secretary Scott Bessent en US Trade Representative Jamieson Greer het constructieve karakter van de gesprekken en de aanzienlijke vooruitgang die werd geboekt, evenals het lopende proces om ze voort te zetten en een escalatie van de tarieven te voorkomen. Bessent beschreef de onderhandelingen als 'zeer constructief' en benadrukte dat noch de VS noch China een ontkoppeling willen. Hij wijst er echter op dat de eerder dit jaar opgelegde tarieven van 20% op Chinese goederen met betrekking tot fentanyl, zullen blijven gelden. Het tarief van 30% komt bovenop de sectorspecifieke tarieven die wereldwijd van toepassing zijn. Daarom blijven sommige Chinese goederen – zoals staal, aluminium en auto's – onderworpen aan een hoger tarief. De tarieven die tijdens de eerste Trump-administratie aan China werden opgelegd, blijven bovendien ook van kracht.
Interessant genoeg werd de wisselkoers van de Chinese munt niet besproken tijdens de onderhandelingen, hoewel de Amerikaanse president Donald Trump Peking herhaaldelijk beschuldigde van het verzwakken van zijn munt om de export te ondersteunen en de Amerikaanse tariefverhogingen te ondermijnen. De Chinese delegatie verwijst naar de verklaring van Peking waarin het plan werd aangekondigd om de niet-tariefbarrières die sinds 2 april van kracht zijn geleidelijk af te bouwen. Dit kan de exportcontroles op zeven zeldzame aardmetalen omvatten die China op 4 april heeft aangekondigd.
Beurzen voorzichtig positief na de aankondiging
Door het ruime toepassingsgebied van de overeenkomst hoopt de markt nu dat toekomstige handelsbetrekkingen tussen de twee landen gebaseerd zullen zijn op het besef dat tarieven de wereldwijde groei schaden en dat onderhandelingen een betere optie zijn. Na de aankondiging stegen de beurzen in Azië en Europa dan ook.
Op de valutamarkten krijgt de handelsgewogen Amerikaanse dollar opnieuw wat kleur en noteert aan EUR/USD 1,11, het hoogste peil sinds 10 april. Ondertussen blijft de Chinese yuan versterken tegenover de Amerikaanse dollar met een koers van USD/CNY 7,21 – het hoogste niveau sinds november 2024.
Wat betekent dat voor beleggers?
De aankondiging van 12 mei is een stap richting de-escalatie van de handelsoorlog tussen Washington en Peking, die ervoor zorgt dat de handel over de Stille Oceaan is stilgevallen. Beide landen hadden eerder al 'aanzienlijke vooruitgang' gemeld in hun gesprekken, wat de markten een boost gaf nog vóór de verklaring en de Chinese aandelen hielp om hun verliezen - sinds de aankondiging van de tarieven door de Amerikaanse president Donald Trump op 'Liberation Day' op 2 april - te compenseren.
Deze kortetermijnheropleving is een bemoedigend teken voor de markten en zal waarschijnlijk wat vertrouwen herstellen. De overeenkomst geeft ook een beter zicht op de toekomst: het wordt steeds duidelijker dat de Amerikaanse overheid niet bereid is om het tarief onder de 10%-drempel te verlagen. Na de aankondiging zou 30% kunnen worden gezien als het standaard Amerikaanse tarief. Toch waarschuwen we voor overdreven optimisme. Want tarieven – zelfs als ze lager zijn dan oorspronkelijk gevreesd – komen niemand ten goede. De geschiedenis leert ook dat het lang kan duren om tot een alomvattend akkoord te komen – als dat zelfs mogelijk is. In 2018 kwamen beide partijen na een onderhandelingsronde overeen om hun geschil op te schorten. De VS trokken zich echter al snel terug uit de overeenkomst, wat leidde tot verdere tarieven en onderhandelingen die meer dan anderhalf jaar duurden. De handelsovereenkomst 'Fase 1' werd pas in januari 2020 ondertekend. Uiteindelijk hield China zich niet aan het koopakkoord en nam het Amerikaanse handelstekort met China fors toe (deels als gevolg van de pandemie).
Verbeterd handelssentiment ondersteunt beurzen
Wereldwijd stegen de beurzen na het nieuws over het handelsakkoord. Het verbeterde handelssentiment kan de wereldwijde aandelenmarkten in grote lijnen ondersteunen, maar Amerikaanse en Chinese aandelen zullen waarschijnlijk het meest profiteren dankzij de aanzienlijke impact van de rechtstreekse tarieven. De Amerikaanse sectoren met een substantiële blootstelling aan China, zoals duurzame consumptiegoederen (duurzame goederen en kleding) en IT (vooral hardware), zullen naar verwachting het meest profiteren van de tijdelijke tariefverlaging.
Op korte termijn kan de stijging van de aandelenmarkten enigszins worden ondersteund door de herpositionering van de beleggers. Veel beleggers verkochten aandelen na de aankondigingen op 'Liberation Day', wat leidde tot forse koersdalingen en een toename van de volatiliteit1. Na hun terugkeer naar de markten de voorbije weken, in de nasleep van positieve gesprekken over douanerechten, zouden ze aandelen kunnen blijven kopen om terug te keren naar een neutralere positie.
Conclusie
We willen de huidige aandelenrally echter niet overschatten. De Amerikaanse aandelenmarkten zijn dan wel teruggekeerd naar de niveaus van voor 'Liberation Day', maar er gelden nog steeds universele tarieven van 10%. De EU bereidt zich voor op represailles en de onzekerheid over het tarieflandschap blijft hoog voor bedrijven nu de deadline van 8 juli voor wederzijdse tarieven nadert. Daarnaast worden binnenkort nog verregaande sectortarieven op farmaceutica, halfgeleiders en koper aangekondigd. We denken dan ook dat de beurzen nog niet uit de gevarenzone zijn en we verwachten dat de volatiliteit hoog zal blijven.
Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?
Bent u nog geen cliënt?
Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
Bent u al cliënt?
Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.
Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert. Elke beleggingsbeslissing moet in overeenstemming zijn met uw Financial ID (beleggersprofiel). Meer info op deutschebank.be/financialid.
Prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen, schattingen, meningen en hypothetische modellen of analyses die onjuist kunnen blijken. Alleen ter illustratie. Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies.
Rendementen uit het verleden zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.
Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail
Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.
Dit zou u ook kunnen interesseren

17 april 2025
Hoe Amerikaanse douanerechten de financiële markten doorheen schudden
1 Volatiliteit verwijst naar hoeveel en hoe snel de prijs van bv. een aandeel, een obligatie, een fonds of een index verandert in de loop van de tijd.