- Ondanks de aanhoudende onzekerheid door de handelsspanningen is de ECB ervan overtuigd dat de inflatie onder controle is en dat de economie van de eurozone veerkrachtig blijft.
- We waarschuwen echter dat het effectieve Amerikaanse invoertarief voor de EU hoger kan uitvallen dan verwacht, wat nog een volgende renteverlaging in deze rentecyclus met zich mee zou kunnen brengen.
- Een mogelijk handelsakkoord tussen Washington en Brussel moet de planningszekerheid voor Europese bedrijven verhogen en Europese aandelen ondersteunen.
Wat is er gebeurd?
Zoals verwacht besliste de Europese Centrale Bank (ECB) om haar drie beleidsrentes niet te wijzigen: de depositorente blijft op 2%, terwijl de rentes op de belangrijkste herfinancieringsverrichtingen en de marginale kredietfaciliteit respectievelijk op 2,15% en 2,4% blijven. Over het algemeen was men in de korte toelichting optimistisch over inflatie en groei. De binnenkomende informatie is ruimschoots in lijn met de verwachtingen van de centrale bank, de CPI-inflatie zit op schema en de economie is tot nu toe veerkrachtig gebleken. Dat is een meer zelfverzekerde toon dan in de verklaring van juni, toen de ECB zei dat hogere reële inkomens, robuuste arbeidsmarkten en gunstige financieringsvoorwaarden de economie 'veerkrachtiger moeten maken'. Er is echter één belangrijke toevoeging aan de verklaring: "Tegelijkertijd blijft de omgeving uitzonderlijk onzeker, vooral vanwege handelsgeschillen."
De toelichting bij de toekomstverwachtingen bleef grotendeels ongewijzigd, hoewel het deel dat de reactiefunctie van de ECB beschrijft, enigszins werd aangepast. Het verwijst niet alleen naar de inflatievooruitzichten als een van de drie sleutelfactoren (naast de dynamiek van de onderliggende inflatie en de kracht van de transmissie van het monetaire beleid), maar erkent ook expliciet dat de vooruitzichten van de ECB onzeker zijn. De huidige meeting-by-meeting en data-afhankelijke aanpak zonder zich te verbinden tot een bepaald rentepad – wordt zo ondersteund.
Tijdens de persconferentie herhaalde de voorzitter dat de centrale bank in een goede positie staat, omdat prognoses aangeven dat de inflatie zich op middellange termijn zal stabiliseren op het beoogde niveau van 2%. Ze voegde eraan toe dat de lonen in de juiste richting evolueren, dat de bedrijfswinsten een buffer vormen voor de hogere lonen en dat de ECB "een relatief gunstige groeiontwikkeling heeft gezien". Ze zei echter ook dat de risico's voor de economische groei neerwaarts blijven gericht, gezien de nog steeds actuele handelsonzekerheid.
De marktreactie was beperkt omdat de beslissing verwacht was en dus al in de koersen werd verwerkt. In lijn met de bredere trend stegen de Europese obligatierentes overdag. Op het moment van schrijven bedroeg het rendement op 2-jaars en 10-jaars Bunds respectievelijk 1,87% (+4bp) en 2,69% (+5bp). De EUR werd aanvankelijk iets lager verhandeld, onder 1,176 tegenover de USD, maar herstelde zich later. Europese aandelen volgden de wereldwijde risk-on trend en eindigden de dag licht hoger.
Wat betekent dat voor beleggers?
De ECB hanteert een aanpak van ‘wachten met aandachtige opvolging’ gezien de aanhoudende onzekerheid rond de handelsonderhandelingen tussen de Europese Commissie en de Amerikaanse regering. Het uiteindelijke tarief voor EU-goederen die de VS binnenkomen is nog steeds onzeker. Sinds de ECB-vergadering in juni, is de dreiging van 50% wederkerige tarieven gewijzigd naar 30% (verlaagd naar 10% tot 1 augustus). Recente verklaringen van de Amerikaanse president Donald Trump en zijn minister van financiën Scott Bessent suggereren dat een akkoord over een veel lager tarief van 15% mogelijk is.
Indien nodig heeft de ECB ruimte voor verdere monetaire versoepeling om de impact van bestaande en toekomstige Amerikaanse tarieven te beperken. Aangezien de onderhandelingen naar verluidt constructieve vooruitgang boeken, is het worstcasescenario van een escalerend handelsconflict tussen de VS en de EU afgenomen, net als de mogelijke noodzaak om de economie te ondersteunen door de rente te verlagen. De markten hebben hun verwachtingen voor het toekomstige renteniveau bijgesteld tot een daling van 18 basispunten einde dit jaar, en dus minder minder dan 1 renteknip. Dit weerspiegelt zich in Lagarde's beschrijving van de tarieven als 'on hold' in plaats van 'on pause', aangezien deze laatste in de toekomst minstens één verdere verlaging zou kunnen inhouden. De ECB houdt dus opnieuw alle opties open, inclusief de kans op geen verdere renteverlagingen.
De verklaring van centrale bank over de inflatie suggereert dat deze grotendeels onder controle is, wat de focus in de toekomst meer naar groei kan verleggen. De recente basisprognoses van de economen van de ECB zijn gebaseerd op de veronderstelling dat de Amerikaanse tarieven op EU-goederen gemiddeld rond 15% zullen uitkomen en dat de EU geen represailles zal nemen. We waarschuwen echter dat dit te optimistisch kan zijn, aangezien het uiteindelijke tarief op Amerikaanse invoer uit de EU mogelijk tot 20% kan stijgen, gezien het tarief van 50% op koper en het vooruitzicht op bijkomende sectorspecifieke tarieven op farmaceutica en halfgeleiders. Toch verwachten we dat de ECB nog een renteverlaging van 25 basispunten zal doorvoeren (mogelijk in het vierde kwartaal), waardoor de depositorente zal dalen tot 1,75%. Dit kan het einde inluiden van de huidige versoepelingscyclus, in de veronderstelling dat de economie van de eurozone in 2026 aantrekt zoals verwacht en er geen inflatieschokken volgen.
Conclusie
De grotere planningszekerheid kan de investeringsplannen van Europese particuliere bedrijven een boost geven als de VS en de EU in hun handelsonderhandelingen tot een akkoord komen – bijvoorbeeld een tarief van 15% in plaats van de dreigende 30%. Als de investeringspakketten van de EU en Duitsland van meerdere miljarden euro, die de komende kwartalen zullen worden uitgerold, gepaard gaan met noodzakelijke structurele hervormingen – zoals hervormingen van de arbeidsmarkt – zou dit de particuliere sector in de eurozone verder moeten stimuleren. De brede Europese beurs (Stoxx Europe 600), die zich sinds het dieptepunt van 9 april met ongeveer 17% heeft hersteld, zou hiervan kunnen profiteren, wat onze voorkeur voor industriële bedrijven en banken onderbouwt. Hoewel de volatiliteit waarschijnlijk hoog zal blijven tijdens de zomermaanden (wanneer de marktliquiditeit doorgaans laag is), kunnen mogelijke grote correcties gunstige instapmogelijkheden bieden voor beleggers met een middellange beleggingshorizon.
Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?
Bent u nog geen cliënt?
Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
Bent u al cliënt?
Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.
Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert. Elke beleggingsbeslissing moet in overeenstemming zijn met uw Financial ID (beleggersprofiel). Meer info op deutschebank.be/financialid.
Prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen, schattingen, meningen en hypothetische modellen of analyses die onjuist kunnen blijken. Alleen ter illustratie. Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies. Rendementen uit het verleden zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.
Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail
Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.