Door de steeds hogere beurswaarderingen komt eenzelfde vraag vaak terug: "Hoe lang kan dit nog duren?". De S&P 500 boekte immers twee opeenvolgende jaren een winst van meer dan 20%, en dat voor het eerst sinds de jaren 1990.
Historisch gezien zijn grote verliezen op de aandelenmarkten vaak gelinkt aan een recessie. De scherpe dalingen van 2020 en 2008 zorgden voor een economische krimp, en ook het uiteenspatten van de internetzeepbel gebeurde in een context van groeivertraging die leidde tot een recessie in 2001. Op dit moment zien we echter geen tekenen van economische vertraging. Meer nog, verscheidene voorlopende indicatoren tonen steeds positievere vooruitzichten.
Dat doet ons nadenken: is een sterke daling van aandelen mogelijk zonder recessie? Het antwoord is ja, maar dergelijke gevallen blijven relatief zeldzaam. Als het gebeurt - zoals in 2022 - is dat vaak omdat beleggers anticiperen op een recessie naarmate de groei vertraagt. Een ander gemeenschappelijk punt is een reeks renteverhogingen door de Federal Reserve (Fed) voorafgaand aan de daling.
Daarom is het zeker plausibel dat de hoge waarderingen nog enige tijd aanhouden, als de economische groei sterk blijft en de Fed niet overschakelt naar een restrictiever beleid. Indien er daarentegen tekenen van vertraging opduiken of als renteverhogingen opnieuw ter sprake komen, tonen de historische cijfers aan dat aandelen wel degelijk, en zelfs aanzienlijk, kunnen dalen - ook als er geen recessie is.