Stap voor stap beleggen, tussen de golven door

Markten & beleggingen - 16 mei 2025

Stap voor stap beleggen, tussen de golven door



Wat zullen we vandaag op ons bord krijgen? Sinds Donald Trump de sleutels van het Witte Huis in handen kreeg, is dit voor veel beleggers het eerste wat hen bezighoudt bij het wakker worden.

De eerste maanden van zijn ambtstermijn waren op zijn minst intens voor de beurzen. Het start-stopbeleid rond de importheffingen. De buitenlandse manoeuvres (Groenland, Panama, NAVO, Rusland-Oekraïne …). De ene dag dreigende taal aan het adres van de Federal Reserve, de volgende dag sussende woorden …

De volatiliteit1 op de beurzen bereikte dan ook pieken die niet meer werden gezien sinds de pandemie. Aandelen, obligaties, valuta: allemaal gingen ze in jojo-modus.

Instappen, uitstappen of blijven zitten?

In deze omgeving blijft het moeilijk te voorspellen wat er op korte termijn zal gebeuren. De prangende vraag is dan ook: hoe kunt u als belegger omgaan met deze verhoogde nervositeit? Is het dan niet beter om aan de kant te gaan staan en te wachten tot de rust terugkeert?

Het snelle antwoord: niet echt. Op de lange termijn volgt de beurs de evolutie van de bedrijfswinsten, los van wie er in het Witte Huis zetelt of welke partij aan de macht is. De kat uit de boom kijken en wachten op ‘het juiste moment’, blijkt vaak niet de beste strategie, wijst historisch onderzoek uit. In één keer uw belegbaar kapitaal investeren levert in 68% van de gevallen een hoger potentieel rendement op dan gespreid in de tijd te beleggen, en dat over een periode van slechts één jaar2, ongeacht de marktomstandigheden.

Op lange termijn wordt de kans op een positief rendement zelfs alleen maar groter. Als u 10 jaar lang belegt, daalt de kans dat u verlies maakt tot ongeveer 1 op 253.

Gespreid beleggen

Alleen… beleggen draait natuurlijk niet alleen om potentieel rendement. Ook uw nachtrust is belangrijk. Niet elke belegger voelt zich comfortabel bij het idee om een groot bedrag in één keer in aandelen of fondsen4 te beleggen, nu er heel wat ruis in de markten is. Voor hen kan spreiden over de tijd wél een oplossing bieden: het helpt om bij uw beleggingsstrategie te blijven, zelfs als de markten tijdelijk onder druk komen.

Volatiliteit blijft nu eenmaal een onvermijdelijk onderdeel van de financiële markten; het kan een opportuniteit zijn om aan lagere koersten in te stappen, maar het blijft moeilijk om er zelf naar te handelen.

Welke oplossing?

Wie de laatste decennia aan de zijlijn bleef uit angst voor hogere rentes, recessies, politieke onzekerheden of geopolitieke spanningen, heeft nu misschien spijt dat hij of zij niet belegde. De les? De markt timen is haast onmogelijk, en vaak schadelijk voor uw potentieel rendement. Wat wel werkt, is consistent beleggen, ongeacht de beursomstandigheden, en, indien er geen veranderingen zijn in de eigen financiële situatie, vasthouden aan een duidelijk plan.

Een oplossing is om stap voor stap te werk te gaan, waarbij u uw kapitaal over een bepaalde tijdsduur (bijvoorbeeld een of twee jaar) geleidelijk in aandelen(fondsen) belegt, terwijl het resterende deel, dat langzaam afneemt, profiteert van kortetermijnrentes. Zo kunt u stapsgewijs genieten van het hogere rendementspotentieel van aandelen(fondsen).

Het grote voordeel? Langzaam maar zeker bouwt u op naar een dynamischere portefeuille, zonder last te hebben van te veel emoties of grote marktschommelingen. Op lange termijn winnen aandelen het historisch gezien van obligaties en vastrentende producten, en met een dergelijke aanpak profiteert u stap voor stap van dit groeipotentieel.

Benieuwd naar onze oplossingen?

Neem contact op. Een Private Banker of adviseur geeft u graag meer toelichting.

Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert. Elke beleggingsbeslissing moet in overeenstemming zijn met uw Financial ID (beleggersprofiel). Meer info op deutschebank.be/financialid.

Prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen, schattingen, meningen en hypothetische modellen of analyses die onjuist kunnen blijken. Alleen ter illustratie. Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies.

Rendementen uit het verleden zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.

Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail

Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.

Deel dit artikel


Honderd dagen Trump aan het stuur

7 mei 2025

Honderd dagen Trump aan het stuur

Update perspectieven: beterschap in zicht

29 april 2025

Update perspectieven: beterschap in zicht

Wereldhandel: een beslissende wending voor het herverdelen van rijkdom?

14 april 2025

Wereldhandel: een beslissende wending voor het herverdelen van rijkdom?

1 Volatiliteit verwijst naar hoeveel en hoe snel de prijs van bv. een aandeel, een obligatie, een fonds of een index verandert in de loop van de tijd.
2 Bron: investor.vanguard.com/investor-resources-education/news/lump-sum-investing-versus-cost-averaging-which-is-better
3 Bron: investor.vanguard.com/investor-resources-education/how-to-invest/risk-reward-compounding
4 De term "fonds" is de gebruikelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Beleggingen (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AICB (niet-UCITS), en die diverse rechtsvormen kan aannemen (bevek, GBF enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten. De fondsen zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel stijgen als dalen en mogelijk krijgen beleggers het bedrag van hun belegging niet terug.

×