- De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagde haar beleidsrente met 25 basispunten tot 2,75% om de economie te ondersteunen.
- De Europese economie blijft kwetsbaar, met een zwakke groei en een licht gestegen inflatie.
- De ECB zal haar renteverlagingen allicht voortzetten, maar de onzekerheden rond het Amerikaanse handels- en tariefbeleid blijven de besluitvorming hinderen.
Wat is er gebeurd?
Zoals de financiële markten unaniem verwachtten, verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) op de eerste vergadering van dit jaar haar beleidsrente opnieuw met 25 basispunten. De depositorente werd dus vastgelegd op 2,75%. Volgens ECB-voorzitster Christine Lagarde werd er noch over versnelde renteverlagingen, noch over een mogelijk einde van de renteverlagingscyclus gesproken. De rentebeslissing was unaniem. Lagarde kondigde tevens aan dat de ECB binnenkort een document zal publiceren met nieuwe inschattingen voor de zogenaamde 'neutrale rente', die de economie noch te sterk zal stimuleren noch zal vertragen. De centrale bank zal van vergadering tot vergadering blijven beslissen over haar monetair beleid en de meest recente economische gegevens in haar besluitvorming opnemen.
De economische zwakte van vele landen in de eurozone spreekt voor verdere beleidsrenteverlagingen. Volgens de initiële bbp-raming stagneerde de economische productie in de eurozone in het laatste kwartaal van 2024. In Duitsland kromp het bbp zelfs met 0,2% in het vierde kwartaal ten opzichte van het vorige kwartaal en met 0,1% in Frankrijk. De enige positieve uitschieter was Spanje, met een stijging van 0,8% ten opzichte van het vorige kwartaal. In 2024 als geheel groeide het bbp in de eurozone met 0,9%. De recente prognose van de ECB gaat uit van een bbp-groei van 1,1% in 2025.
Wellicht zal de ECB de inflatie-evolutie op de voet volgen. Sinds oktober zijn de inflatiecijfers opnieuw gematigd gestegen – vooral door het wegvallen van basiseffecten in de energieprijzen. De kerninflatie bleef recent op 2,7%. De markten zijn het erover eens dat de gegevens over de consumptieprijzen voor januari, die op 3 februari worden gepubliceerd, een lichte stijging van de inflatie tot 2,5% en een daling van de kerninflatie tot 2,6% zullen vertonen.
Aangezien de financiële markten de beslissing van de ECB-vergadering al vooraf hadden ingeprijsd, waren de marktreacties beperkt. De rendementen op Europese overheidsobligaties daalden gematigd, de toonaangevende aandelenindexen bleven stijgen en de euro stabiliseerde.
Wat betekent dat voor beleggers?
De ECB zal allicht haar renteverlagingen voortzetten omwille van de trage economische groei in vele landen van de eurozone. De markten anticiperen verdere beleidsrenteverlagingen dit jaar en zien de depositorente in december op 2,0% uitkomen. Dit blijft ook ons basisscenario.
De onzekerheden rond het Amerikaanse handels- en tariefbeleid blijven de besluitvorming van de ECB hinderen. Als de VS importtarieven oplegt of verhoogt op goederen uit de eurozone, kan dat de economische groei verder doen vertragen. Dat spreekt in het voordeel van nog extra beleidsrenteverlagingen.
Potentieel verstoorde toeleveringsketens en mogelijke represailletarieven door de EU maken echter ook het risico op opnieuw stijgende inflatiecijfers mogelijk.
Voor de volgende ECB-vergadering op 6 maart gaan de financiële markten al bijna zeker uit van een verdere renteverlaging. Het monetaire beleid in het tweede kwartaal kan dan echter bepaald worden door het Amerikaanse handels- en tariefbeleid. De nieuwsstroom over de Amerikaanse tarieven zorgde al voor wat volatiliteit op de financiële markten tijdens de eerste dagen van de nieuwe Amerikaanse regering. Aangezien de ECB relatief laat reageerde op de dreigende inflatiestijging in 2022, zou zij ook voorzichtiger kunnen omspringen met monetaire versoepeling als er opnieuw sterke opwaartse druk op de prijzen zou ontstaan.
De verwachte verdere versoepeling van het monetaire beleid in de komende maanden blijft de koersen van rentegevoelige aandelen ondersteunen en kan de economie van de eurozone op middellange termijn stimuleren – bijvoorbeeld in de bouwsector. De rentepaden van de Amerikaanse Federal Reserve en de ECB die de markten anticiperen, komen overeen met onze basisscenario's, zodat de euro op korte termijn waarschijnlijk voornamelijk zal reageren op ontwikkelingen in het wereldwijde handelsbeleid. In de obligatiemarkt zien wij dit jaar nog een gematigd neerwaarts potentieel voor de Duitse staatsobligatierente.
Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?
Bent u nog geen cliënt?
Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
Bent u al cliënt?
Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.
Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail
Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.