Hogere invoertarieven voor langer

Markten & Beleggingen - 25 februari 2025

Hogere invoertarieven voor langer

We zijn nauwelijks 1 maand ver in het tweede Amerikaanse presidentschap van Donald Trump en er werden al heel wat mogelijke importtarieven aangekondigd. Deze hebben de markten beroerd en veroorzaakten uiteenlopende reacties in alle activaklassen. Bovendien vergroten ze de onzekerheid over hoe het Amerikaanse beleid zal evolueren en over mogelijke represailles van beoogde handelspartners.

Gezien de onvoorspelbare aard van de aankondigingen van Trump, die tot een hoge mate van speculatie over waarschijnlijke toekomstige acties leiden, en de verscheidenheid aan mogelijke uitkomsten, zijn de markten momenteel volatieler en ze zullen dat voorlopig waarschijnlijk ook blijven. De handelsoorlog (2017-2019) tijdens het eerste presidentschap van Trump heeft ons geleerd dat deze oorlogen niet in één gevecht worden gevochten, maar in meerdere rondes met een constante dynamiek van actie en reactie.

Daarom zijn we van mening dat een objectieve analyse van de doelstellingen van het tariefbeleid van Trump gerechtvaardigd is om de ruis rond de aankondigingen te scheiden van wat misschien meer blijvende elementen zijn die de basis leggen voor beleggingssadvies, met de focus op Europese en Amerikaanse aandelen als uitgangspunt.

  • De "Handelsoorlog 2.0" is aan de gang. We pleiten tegen het idee dat de Amerikaanse regering de handelstarieven enkel als onderhandelingstactiek gebruikt. We leggen uit waarom hogere tarieven ingevoerd zullen worden waarom ze langer zullen blijven bestaan.
  • We leggen de focus op de aanloop naar 1 april, wanneer het Congressional Budget Office (CBO) de begrotingsvooruitzichten en beleidsmaatregelen in het kader van Trumps "America First Trade Policy" moet updaten. Hiermee wordt het kader voor de beslissingen van de Amerikaanse beleidsmakers over zowel het begrotings- als het handelsbeleid in de komende jaren bepaald.
  • De tarieven hebben slechts een beperkt effect op de bedrijfswinsten van de S&P 500 en de STOXX 600. De risicopremies zullen echter variëren in lijn met wisselende tariefberichten en -acties, wat de koersvolatiliteit van aandelen doet toenemen.
  • Bepaalde sectoren en individuele aandelen zijn meer blootgesteld aan directe tariefeffecten. Auto’s en grondstoffen vallen bijvoorbeeld op. Ook de import van producten in de gezondheidszorg en de industrie naar de VS kan het doelwit zijn van tarieven, maar beursgenoteerde bedrijven moeten de gevolgen goed aanpakken.

Meer weten omtrent de impact?

Meer weten over onze perspectieven?

Lees hier onze volledige Perspectieven ‘Outlook 2025’.

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bent u nog geen cliënt?

Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
 

Bent u al cliënt?

Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.

Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert. Elke beleggingsbeslissing moet in overeenstemming zijn met uw Financial ID (beleggersprofiel). Meer info op deutschebank.be/financialid.

Prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen, schattingen, meningen en hypothetische modellen of analyses die onjuist kunnen blijken. Alleen ter illustratie. Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies.

Rendementen uit het verleden zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.

Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail

Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

21 februari 2025

De AI-race winnen is erger dan haar verliezen

17 februari 2025

De Amerikaanse dollar - Sterke economie, sterke munt

12 februari 2025

Wat zijn de vooruitzichten voor de S&P en de DAX?

×