Wat betekenen de defensieplannen van Europa voor de markten?

Markten & Beleggingen - 11 april 2025

Wat betekenen de defensieplannen van Europa voor de markten?

Geschreven door Dr. Ulrich Stephan - Chief Investment Officer Germany, Dr. Dirk Steffen - Chief Investment Officer EMEA & Wolf Kisker - Senior Investment Strategist

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?
Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?
Samengevat:
  • Leiders van de Europese Unie (EU) hebben groen licht gegeven voor plannen om de defensiecapaciteit van de EU te versterken
  • Het centrale element is het ‘ReArm Europe’-plan dat door de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, werd voorgesteld en dat tot 800 miljard euro voorziet voor Europese defensie in de komende vier jaar.
  • De aandelen van Europese defensiebedrijven stegen het eerste trimester van dit jaar met meer dan 30%, maar deelden sindsdien mee in de klappen na de bekendmaking van de Amerikaanse douanetarieven. Nationale defensieplannen van EU-lidstaten kunnen nieuw opwaarts koerspotentieel creëren.

Wat is er gebeurd?

Op de top van 20 en 21 maart keurde de Europese Raad van de 27 lidstaten (EU-27) het plan van de Commissie goed om de defensiecapaciteit van de EU tegen 2030 te versterken. Het 'ReArm Europe'-plan, dat begin maart door voorzitter Ursula von der Leyen werd voorgesteld, heeft als doel de EU voor te bereiden op mogelijke veranderingen in de trans-Atlantische alliantie. Het wil Oekraïne ondersteunen met financiële en militaire hulp, de strategische defensiecapaciteiten van Europa versterken door de Europese wapenproductie te stimuleren en de EU voorbereiden op mogelijke veiligheidscrises in de toekomst door te investeren in onmisbare capaciteiten zoals raketdefensie, militaire mobiliteit en cyberbeveiliging.

Opdat de lidstaten de nodige investeringen kunnen doen en om tegelijkertijd particuliere investeringen in defensie aan te moedigen, moeten de volgende maatregelen worden genomen:

  1. Financiële flexibiliteit: tijdelijke opschorting van de regels van het stabiliteits- en groeipact om de EU-landen in staat te stellen hun defensie-uitgaven te verhogen zonder het risico te lopen op de zogenaamde ‘buitensporige tekortprocedure’. Uitgaande van een toename van de defensie-uitgaven met ongeveer 1% van het bbp van de EU-27 lidstaten, zou dit resulteren in een investeringsvolume van ongeveer 650 miljard euro over de geplande periode van vier jaar.
  2. Defensieleningen: de Europese Commissie moet de lidstaten in totaal 150 miljard euro ter beschikking stellen voor gezamenlijke defensieprojecten. De aanschaf van defensiemateriaal (bv. artillerie, raketten, munitie, drones en anti-dronesystemen, lucht- en raketafweersystemen) uit Europese productie – inclusief Europese fabrikanten uit het VK, Noorwegen en Zwitserland – komt in aanmerking voor financiering.
  3. Herallocatie van bestaande EU-fondsen voor defensie-investeringen, zoals het Cohesiefonds.
  4. De bestaande kredietbeperkingen voor de Europese Investeringsbank (EIB) opheffen en haar rol bij de ondersteuning van Europese defensiebedrijven versterken.
  5. Om particulier kapitaal voor defensiedoeleinden te mobiliseren, moet een mechanisme worden ingesteld om particuliere investeringen in de defensiesector te bevorderen.

Wat betekent dat voor beleggers?

De aankondiging van deze substantiële investeringsplannen heeft geleid tot aanzienlijke koerswinsten bij Europese defensiebedrijven. De Stoxx Europe Aerospace and Defence Index is het eerste trimester van dit jaar meer dan 30% gestegen. De aankondiging van wederzijdse tarieven door de Amerikaanse overheid op 2 april zette de wereldwijde beurzen echter onder aanzienlijke druk. Europese aandelen in de lucht- en ruimtevaart en defensie waren niet immuun voor de recente ontwikkelingen.

Ondanks de recente correctie is de outperformance van de Aerospace & Defence sector gebaseerd op het vooruitzicht van hogere winststromen de komende jaren. Huidige prognoses wijzen op een bedrijfswinstgroei van ongeveer 20% voor boekjaar 2025 en 2026 en meer dan 15% voor boekjaar 2027. Dit betekent dat A&D-bedrijven in Europa hun winsten naar verwachting het snelst zullen laten groeien onder de Europese sectoren.

Een bijkomend argument is dat niet alleen Europees geld naar verwachting naar de sector zal stromen. Ook Europese landen stellen individueel begrotingsvoorstellen op voor hun nationale defensie. Veel positieve verwachtingen zijn echter al ingeprijsd in de aandelenkoersen. Beleggers moeten daarom voorzichtig zijn en de hele waardeketen van defensiebestedingen bekijken. Deze omvat zowel grondstoffen als technologieontwikkelaars.

Bureaucratische uitdagingen kunnen economische impact vertragen

De haalbaarheid van de aangekondigde defensie-uitgaven is een andere kwestie. Hoewel de EU van plan is op middellange termijn tot 800 miljard euro uit te geven aan defensie, kunnen bureaucratische obstakels, langdurige aanbestedingsprocedures en de noodzaak van Europese coördinatie de snelle toewijzing en het gebruik van middelen vertragen. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat de verwachte positieve impact op de winsten van defensiebedrijven later komt dan beleggers zouden hopen.

Voor beleggers creëren deze grote veranderingen in de Europese defensiesector aan de horizon zowel kansen als risico's. Hoewel politieke verbintenissen om de defensie-uitgaven te verhogen constructieve signalen zijn, mogen beleggers de uitdagingen van de daadwerkelijke implementatie van deze maatregelen niet onderschatten. Bovendien is de Europese defensie-industrie sterk gefragmenteerd. Een zorgvuldige analyse en een evenwichtige aanpak zijn dus cruciaal voor de succesvolle implementatie van beleggingsstrategieën in deze dynamische omgeving.

Wilt u beleggen in dit thema?

Er zijn indexvolgende beleggingsoplossingen (gelinkt aan het thema ‘defense’ of 'defence') beschikbaar in uw  Online Banking.

Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert. Elke beleggingsbeslissing moet in overeenstemming zijn met uw Financial ID (beleggersprofiel). Meer info op deutschebank.be/financialid.

Prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen, schattingen, meningen en hypothetische modellen of analyses die onjuist kunnen blijken. Alleen ter illustratie. Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies.

Rendementen uit het verleden zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.

Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail

Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

25 février 2025

Hogere invoertarieven voor langer

3 maart 2025

Goud blijft beleggers verleiden

24 februari 2025

Nieuwe Duitse regering wordt er één van compromissen

De term 'fonds' is de gebruikelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Beleggingen (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AICB (niet-UCITS), en die diverse rechtsvormen kan aannemen (bevek, GBF enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten. De fondsen zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel stijgen als dalen en mogelijk krijgen beleggers het bedrag van hun belegging niet terug.

Trackers, ook wel ETF's (Exchange Traded Fund) genoemd, zijn fondsen die op de beurs noteren, waardoor u ze gedurende de hele beursdag kunt kopen en verkopen, zoals beursgenoteerde effecten. Trackers streven ernaar het verloop van een vooraf bepaalde beursindex zo getrouw mogelijk na te bootsen.

×