De ECB zet haar renteverlagingscyclus voort

Markten & Beleggingen - 7 maart 2025

De ECB zet haar renteverlagingscyclus voort

Geschreven door Dr. Ulrich Stephan - Chief Investment Officer Germany, Dr. Dirk Steffen - Chief Investment Officer EMEA & Michael Blumenroth - Senior Investment Strategist

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?
Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?
Samengevat:
  • Zoals verwacht verlaagde de ECB haar beleidsrente opnieuw met 25 basispunten.
  • ECB-voorzitster Christine Lagarde liet de deur open voor het toekomstige rentetraject zonder een pauze in april uit te sluiten.
  • De markten anticiperen nu op de volgende rentedaling in juni. De euro profiteert ook van de aanhoudende stijging van de obligatierendementen.

Wat is er gebeurd?

Zoals verwacht door de financiële markten verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) tijdens haar vergadering van maart voor de zesde keer op rij de beleidsrente met 25 basispunten. De depositorente werd dus vastgelegd op 2,50 procent.

Spannender was de vraag of de ECB aanwijzingen zou geven over het toekomstige rentepad. Op de rentetermijnmarkten werden recent het aantal verwachte renteverlagingen neerwaarts bijgesteld. In haar verklaring zei de ECB: "Het monetaire beleid zal merkbaar minder restrictief worden, omdat de renteverlagingen de opname van nieuwe kredieten voor bedrijven en particulieren gunstiger maakt en de kredietgroei aantrekt." De beleggers interpreteerden 'merkbaar minder restrictief' als een indicatie dat de dynamiek van de renteverlagingscyclus zal vertragen of het einde van de cyclus nadert.

Tijdens de daaropvolgende persconferentie benadrukte ECB-voorzitster Christine Lagarde dat de ECB zich vanwege de huidige toegenomen onzekerheid niet zal inlaten met voorspellingen over het toekomstige rentepad. De komende monetaire beleidsbeslissingen zouden volledig op basis van gegevens en van vergadering tot vergadering worden genomen.

Ze zei echter wel twee keer dat de ECB in april een rentepauze zou kunnen inlassen. Lagarde benadrukte ook dat de begrotingsplannen op EU-niveau en in Duitsland potentieel groeiondersteunend zijn en dat dit de inflatievooruitzichten zou kunnen veranderen.

Op de financiële markten werden de uitspraken van Lagarde als matig restrictief beoordeeld. Op de rentetermijnmarkten wordt nu een verdere renteverlaging ingeprijsd voor juni en een volgende naar het einde van het jaar met een kans van ongeveer 80 procent.

Wat betekent dat voor beleggers?

Voorafgaand aan de vergadering van maart waren de marktverwachtingen voor verdere renteverlagingen al enigzins naar beneden herzien. De forse stijging van de rendementen in de eurozone – vooral voor de looptijd van tien jaar en het duidelijk steiler worden van de rentecurve – na de aankondiging van het geplande speciale fonds van de mogelijke coalitiepartners in Duitsland, werkt momenteel de renteverlagingscyclus tegen, waardoor die de komende maanden waarschijnlijk op zijn einde zal lopen.

De besluitvorming van de ECB blijft bemoeilijkt door de onzekerheid over het handels- en douanebeleid van de VS. De aankondigingen van de Amerikaanse president Donald Trump dat de VS vanaf 2 april de invoerrechten op goederen uit de eurozone opnieuw zou kunnen heffen of verhogen, blijven voor de ECB een tweesnijdend zwaard: enerzijds kunnen de tegentarieven van de EU voor een oplopende inflatiedruk zorgen, anderzijds zullen ze de economische ontwikkeling in de eurozone waarschijnlijk verder afremmen.

De marktreacties na de ECB-vergadering bleven binnen de perken en zouden ook te wijten zijn aan de recente herwaarderingen van de activa in de VS en Europa. De obligatierendementen van de eurolanden bleven stijgen, vooral in de lange looptijden. De euro steeg naar ongeveer EUR/USD =1,085 tot het hoogste niveau sinds 5 november, de dag van de Amerikaanse verkiezingen.

Het monetaire beleid van de ECB speelt voor de meeste beleggers momenteel echter niet zozeer een cruciale rol. Voor de financiële markten staan vooral de fiscale ontwikkelingen in de eurozone en de zorgen over een merkbare verzwakking van de Amerikaanse conjunctuur centraal. De opwaartse druk op de rendementen van Europese staatsobligaties zou kunnen aanhouden, wat de euro wellicht een duwtje in de rug zal geven. Ondanks de hogere obligatierendementen blijven Europese aandelenindexen ondersteund door het vooruitzicht op fiscale stimuli.

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bent u nog geen cliënt?

Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
 

Bent u al cliënt?

Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.

Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert. Elke beleggingsbeslissing moet in overeenstemming zijn met uw Financial ID (beleggersprofiel). Meer info op deutschebank.be/financialid.

Prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen, schattingen, meningen en hypothetische modellen of analyses die onjuist kunnen blijken. Alleen ter illustratie. Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies.

Rendementen uit het verleden zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.

Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail

Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

25 februari 2025

Hogere invoertarieven voor langer

De ECB verlaagt de beleidsrente, zoals verwacht

31 januari 2025

De ECB verlaagt de beleidsrente, zoals verwacht

30 januari 2025

De Fed pauzeert in januari

×