Moet u als belegger in de schuilkelder blijven?

Beleggen

Moet u als belegger in de schuilkelder blijven?

29 maart 2022 - Leestijd 3 min.

Geschreven door

Wim D'Haese

Head Investment Strategist

Samengevat:
  • Uit een analyse van 28 grote geopolitieke gebeurtenissen sinds 1939 blijkt een verkoopgolf in de S&P500 17 dagen (mediaan) stand te houden. Ook de impact is relatief beperkt.
  • Het fundamentele plaatje ziet er vandaag nog steeds ondersteunend uit voor de aandelenmarkten, ondanks de neerwaartse bijstelling van de economische groei.
    • Deutsche Bank adviseert om belegd te blijven via de beproefde kernsatellietaanpak.

    De aandelenmarkten startten 2022 op een positieve noot. Alleen liepen beleggers al na een paar dagen tegen een muur van inflatie aan. De verrassend hoge cijfers – jaar op jaar meer dan 7% inflatie in de VS en ruim 5% in de eurozone – stuurden obligatierendementen de hoogte in, terwijl groeiaandelen kraterden. De technologiebeurs Nasdaq tekende in januari zelfs een verschil van 15% op tussen piek en dal. Niet alle aandelen gingen echter de deur uit. Terwijl beleggers een reactie van de centrale banken op de aanhoudende inflatie afwachtten, ruilden velen hun groei-aandelen in voor cyclische aandelen (zoals banken, die kunnen profiteren van een hogere rente).

    Beurzen reageren geschokt

    Elke belegger was het er in januari over eens: inflatie en het beleid van de centrale banken zouden dé beursthema’s van 2022 worden. Tot Rusland op 24 februari Oekraïne binnenviel. Deze militaire invasie schokte de beurzen. De volatiliteit piekte en beleggers gingen in riskoff modus: aandelen doken unisono lager, en de vlucht naar de schuilkelders (staatsobligaties, dollar en goud) werd ingezet. Tegelijk schoten energie en grondstofprijzen de hoogte in. Terwijl beurzen in Europa al hun winsten sinds januari 2021 kwijtspeelden, liet Wall Street het minder aan haar hart komen. De VS ligt immers veel verder weg van het kruitvat en is nauwelijks afhankelijk van Rusland voor de energiebevoorrading.

    Hoe lang houdt een verkoopgolf aan?

    Dat de beurzen een stap hebben teruggezet is logisch. Maar hoeveel stappen kunnen ze nog meer terugzetten? Hoewel niemand dat kan voorspellen, kan historische data hierover wel een indicatie geven. Uit een analyse van 28 grote geopolitieke gebeurtenissen sinds 1939 blijkt een verkoopgolf in de S&P500 17 dagen (mediaan) stand te houden. Relatief kort dus, en ook de impact is relatief beperkt (mediaan van -6,3%). De tijd nodig om het verlies goed te maken bedraagt ongeveer even lang: 16 dagen (mediaan). En gemiddeld stond de S&P500 3 en 12 maanden na de bodem respectievelijk +6,5% en +13% hoger.

    Gebeurtenis Verkoopgolf
    (in dagen)
    Tijd nodig om verlies te recupereren
    (in dagen)
    Aanval Pearl Harbor (1941) 17 201
    Suez crisis (1956) 17 131
    Cubaanse rakettencrisis (1962) 7 9
    Moord op Kennedy (1963) 2 1
    Yom Kippur oorlog / olie-embargo (1973) 27 1.475
    Eerste Golfoorlog (1991) 50 87
    Aanslagen 11 september (2001) 6 15
    Tweede Golfoorlog (2003) 7 16
    Uitslag brexit (2016) 14 9
    Mediaan van bovenstaande en 19 andere geopolitieke gebeurtenissen sinds 1939 17 16

    Bron: Deutsche Bank AG. Bloomberg Finance L.P. Maart 2022

    Context is cruciaal

    Er hoort wel een kanttekening bij: niet de gebeurtenis op zich, maar vooral de onderliggende economische context speelt een rol. Het olie-embargo van 1973, met duidelijk negatieve economische gevolgen, zorgde voor de grootste verkoopgolf in de S&P500 en het traagste herstel van de aandelenmarkt sinds de Tweede Wereldoorlog. De twee Golfoorlogen vonden bijvoorbeeld plaats tegen de achtergrond van een economisch herstel en werden gekenmerkt door scherpe dalingen gevolgd door langdurige rally’s. Het beursherstel is ook zelden universeel: vermits het huidige conflict in de eigen achtertuin ligt, valt te verwachten dat het herstel in Europa langer op zich zal laten wachten.

    Van het front naar de cijfers

    De koersen schommelden de jongste weken mee met het nieuws van de dag. Zelfs al kan het conflict lang aanslepen, toch zal de focus zich op een bepaald moment opnieuw richten tot fundamentals zoals economische groei, inflatie, het beleid van de centrale banken en de bedrijfsresultaten. Dat fundamentele plaatje ziet er vandaag nog steeds ondersteunend uit voor de aandelenmarkten, ondanks de neerwaartse bijstelling van de economische groei. We gaan er ook van uit dat de centrale banken voorzichtig te werk zullen gaan met de verstrakking van hun beleid, en op die manier ook de markten ondersteunen.

    Wat met aandelen?

    Hoe dan ook zal de hoge inflatie nog lange tijd voor negatieve reële rente zorgen (verlies aan koopkracht) en aandelen zijn een oplossing voor dit probleem. In aandelen beleggen betekent als vanouds volatiliteit aanvaarden, zoals beleggers ook de voorbije maanden nog eens aan den lijve ondervonden. Een voldoende lange beleggingshorizon om die volatiliteit op te vangen, blijft essentieel.

    Wat met obligaties?

    De rente toont een opwaartse trend en dat heeft een negatief effect op de waarderingen van obligaties. Bij de bedrijfsobligaties is het kredietrisico door de onzekere context wat gestegen. De fundamentals blijven echter goed, en we behouden op middellange termijn het vertrouwen. Op korte termijn zullen de inflatie, hogere rente en het conflict in Oekraïne evenwel onzekerheid en volatiliteit meebrengen.

    Wat met de dollar?

    Terwijl de Europese economie op weg was om dit jaar harder te groeien dan de Amerikaanse, is dat verschil ondertussen omgeslagen. De steun voor de euro is daardoor verminderd. In combinatie met de vlucht naar de dollar als veilige haven, stellen we onze verwachtingen tegen maart 2023 bij van 1,20 naar 1,15 voor EUR/USD.

    Hoe (niet) ingrijpen in uw portefeuille?

    Donderwolken of heldere hemel: in de eerste plaats is het belangrijk dat uw beleggingen uw gemoedsrust niet verstoren. Als u de jongste maanden erg ongerust was over uw portefeuille, dan bestaat de kans dat de samenstelling niet (meer) in lijn is met uw Financial ID (beleggersprofiel).

    Deutsche Bank adviseert om belegd te blijven via de beproefde kernsatellietaanpak. De kern doet wat het in deze marktomstandigheden moet doen: de volatiliteit in de portefeuille trachten beperken en zo de gemoedsrust proberen te bewaren. Het satellietgedeelte dat bestaat uit aandelen en waarin u accenten legt op thema’s en sectoren is uiteraard stukken volatieler. De thema’s die volgens ons in de huidige context het meeste potentieel bieden zijn cyberveiligheid, gezondheidszorg en de energietransitie die door het conflict een versnelling kan krijgen.

    Om op lange termijn succesvol te zijn moet een beleggingsstrategie zowel robuust genoeg zijn om een storm trachten te doorstaan, maar ook flexibel genoeg om mee te surfen als de aandelenmarkten de wind in de zeilen hebben. Daarom blijven wij overtuigd van kern-satellietbenadering.

    In het verleden behaalde resultaten zijn geen indicatie voor toekomstige rendementen. Hou er rekening mee dat elke beleggingsbeslissing gebaseerd moet zijn op de respectieve ‘Essentiële Beleggersinformatie’ en het prospectus en moet overeenstemmen met uw beleggersprofiel.

    Tijd om uw beleggingen bij te sturen?

    ×