Waarom er in uw smartphone, auto en online supermarkt een beleggingsopportuniteit zit

Beleggen

Waarom er in uw smartphone, auto en online supermarkt een beleggingsopportuniteit zit

15 april 2022 - Leestijd 3 min. 

Geschreven door

Nicolas Dôme

Product Manager – Structured Products

Samengevat:
  • Digitaal is niet alleen meer normaal, maar ook cruciaal voor ons dagelijks leven. Net daarom is het belangrijk om voldoende gewapend te zijn tegen digitale dreigingen.
  • De kosten door cybercriminaliteit kunnen in 2025 oplopen tot ruim 10.000 miljard dollar, meer dan het bbp van Japan en Duitsland samen.
  • Aangezien de vraag naar beveiligingsoplossingen naar verwachting sneller zal groeien dan de wereldeconomie, biedt dit thema aantrekkelijke kansen voor beleggers.
Ik denk dat er wereldwijd een markt is voor misschien vijf computers. Dat liet Thomas Watson, voorzitter van IBM zich in 1943 ontvallen. Gelukkig voor zijn bedrijf draaide de realiteit eventjes anders uit. Alleen al in 2020 gingen er 275 miljoen pc’s over de toonbank1

Eind december 1996 hadden wereldwijd 36 miljoen mensen via een kabeltje toegang tot internet met hun computer. Fast forward 25 jaar later, en 5,3 miljard mensen plukken het internet vandaag gewoon uit de lucht met hun smartphone2. Behalve de miljarden computers, servers, tablets en smartphones zijn er vandaag nog 12,3 miljard andere apparaten met het internet verbonden3.  

IT: een bouwsteen voor onze wereld

De weg vinden met uw gps, met de kaart betalen in de supermarkt of online een afspraak maken bij de kapper: hoe we kunnen functioneren staat of valt met IT-infrastructuur. Zelfs leidingwater uit de kraan halen kan vandaag niet meer zonder 'computers'. Want ook de pompen van uw waterleverancier worden aangestuurd door IT-oplossingen. Digitaal is niet alleen meer normaal, maar ook cruciaal. En net daarom is het belangrijk om voldoende gewapend te zijn tegen digitale dreigingen.

Als er een kink in de kabel komt, dan kunnen de gevolgen rampzalig zijn. Denk aan de hacking van de Colonial Pipeline in de VS in 2021. Hierdoor werd ruim 45.000 km aan pijpleidingen stilgelegd, waardoor tankstations droog kwamen te staan en energieprijzen de hoogte in schoten. Ook bij ons in België vonden in 2021 verschillende cyberaanvallen plaats. Zo werden in mei 2021 ongeveer 200 organisaties, waaronder universiteiten, overheidsdiensten en onderzoeksinstellingen getroffen. 

IT: een bouwsteen voor onze wereld

Dreiging van een digitale pandemie

Het prijskaartje van die cyberterreur loopt al jaren op, en als gevolg van de coronacrisis zijn meer hackers van hun hobby een voltijdse bezigheid beginnen maken4. Naar verwachting kunnen de kosten door cybercriminaliteit in 2025 zelfs stijgen tot ruim 10.000 miljard dollar, meer dan het bbp van Japan en Duitsland samen5. Dit gaat niet alleen om kosten die bijvoorbeeld verband houden met het betalen van losgeld, maar ook kosten door het stilvallen van productie, investeringen in bijkomende beveiliging, enzovoort. De volgende grote pandemie lijkt op die manier wel een digitale pandemie te kunnen worden.

Bij een pandemie is verdediging vaak de beste aanval. Overheden, bedrijven en particulieren investeren daarom meer dan ooit in cyberveiligheid, het vaccin tegen hackers en cybercriminelen. Aangezien de vraag naar beveiligingsoplossingen naar verwachting twee- tot driemaal sneller zal groeien dan de wereldeconomie, biedt het thema cyberveiligheid veelbelovende groeimogelijkheden op lange termijn voor beleggers6.

Enkele feiten:
  • Verschillende overheden maken van investeringen in cyberveiligheid een topprioriteit, zoals de VS7, China8 en de Europese Commissie9.
  • Er is een sterke toename in het aantal fusies en overnames in de sector10, wat ondersteunend werkt voor de marktwaarde van de bedrijven.
  • Volgens een studie van Accenture is vandaag 100% van de bedrijven afhankelijk van het internet om hun activiteiten uit te oefenen, vergeleken met één op vier 10 jaar geleden11.
  • Van auto’s tot ‘smart wasmachines’: steeds meer apparaten zijn verbonden met het internet of andere netwerken, en dus kwetsbaar voor hackers.
  • Ook in de toekomst zullen we wellicht van thuis werken.  Dat betekent dat er meer beveiliging nodig is op bedrijfsnetwerken en voor de particuliere markt.

Beleggen in het thema cyberveiligheid?

Lees ook

Beleggen in gezondheidszorg

7 redenen waarom gezondheidszorg een beleggingsopportuniteit blijft

De sector kreeg tijdens de pandemie een prominente plaats in de portefeuille van veel beleggers. Maar loont dat nog steeds de moeite?

Infrastructuur

Hoe beleggen in toekomstgerichte infrastructuur?

Te land, ter zee en in de lucht: infrastructuur is alomtegenwoordig. Maar is het daarmee ook een aantrekkelijk beleggingsthema?

Image

Water, een belegging voor de nabije toekomst

Naast de milieu-uitdagingen is ook de toegang tot water een belangrijke uitdaging voor de komende decennia. Dit opent beleggingsmogelijkheden, ook voor particulieren.

Slimme mobiliteit

Beleggen in slimme mobiliteit? Zo lift u mee met deze megatrend

Minder dan 0,7% van het globale wagenpark is vandaag elektrisch. Dé grote shift moet nog komen.

1Bron: https://www.gartner.com/en/newsroom/press-releases/2021-01-11-gartner-says-worldwide-pc-shipments-grew-10-point-7-percent-in-the-fourth-quarter-of-2020-and-4-point-8-percent-for-the-year 

2Bron: https://www.gsma.com/ 

3Bron: https://iot-analytics.com/number-connected-iot-devices/ 

4Bron: https://www2.deloitte.com/ch/en/pages/risk/articles/impact-covid-cybersecurity.html 

5Bron: https://www.cnbc.com/video/2021/03/09/cybercrime-could-cost-10-point-5-trillion-dollars-by-2025.html 

6Bron: Copenhagen Institute for Futures Studies, 2019 

7Bron:  https://www.whitehouse.gov/briefing-room/presidential-actions/2021/05/12/executive-order-on-improving-the-nations-cybersecurity/ 

8Bron: https://www.globaltimes.cn/page/202109/1235167.shtml?id=11 

9Bron: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_5863 

10Bron: https://www.csoonline.com/article/3614764/top-cybersecurity-manda-deals-for-2021.html 

11Bron: https://www.accenture.com/_acnmedia/thought-leadership-assets/pdf/accenture-securing-the-digital-economy-reinventing-the-internet-for-trust.pdf

12De term 'fonds' is de gebruikelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Beleggingen (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AICB (niet-UCITS), en die diverse rechtsvormen kan aannemen (bevek, GBF enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten. De fondsen zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel stijgen als dalen en mogelijk krijgen beleggers het bedrag van hun belegging niet terug.

×