7 redenen waarom de sector van de gezondheidszorg een beleggingsopportuniteit blijft

Beleggen

7 redenen waarom de sector van de gezondheidszorg een beleggingsopportuniteit blijft

2 september 2022 - Leestijd 4 min.

Gescreven door

Knut Huys
Senior Fund of Funds Manager

Samengevat:

  • Van hogere stabiliteit en diversificatie tot een groeiend marktpotentieel: gezondheidszorg biedt grote troeven voor beleggers, corona of niet.
  • Beleggen in de gezondheidssector geeft u de kans om te investeren in bedrijven die innoveren om onze levenskwaliteit te verbeteren.

1. En we leefden nog (heel) lang en gelukkig

Viert u binnenkort uw 100e verjaardag? Dan zal uw deur wellicht niet meer platgelopen worden door journalisten die uw geheime recept voor een lang leven willen weten. We worden steeds ouder, en dat is de normaalste zaak van de wereld. Alleen al de afgelopen 20 jaar nam de globale levensverwachting bij de geboorte toe met meer dan 5 (vijf!) jaar1.

Terwijl in 2020 9% van de mensen 65 jaar of ouder was, zal dat tegen 2050 al 16% zijn2. We worden niet alleen ouder, de groep van ouderen wordt door demografische verschuivingen ook groter. Langer leven komt echter met een prijskaartje. Zo zijn de gezondheidsuitgaven van 85-plussers gemiddeld 6 keer hoger dan die van 55- tot 59-jarigen3. En dat is de eerste reden waarom de gezondheidssector relevant blijft, corona of niet.

2. Groeilanden hebben nog een inhaalbeweging te maken

In de EU wordt gemiddeld 9,8% van het bruto binnenlands product gespendeerd aan gezondheid. In de VS is dat zelfs 16,9%4. Hoewel ook de groeilanden al meer investeren in gezondheidszorg, is er nog veel opwaarts potentieel (zie grafiek onder). De opkomst van een meer vermogende middenklasse in bepaalde groeilanden ondersteunt die trend. Meer levenscomfort brengt er – net als bij ons – stijgende gezondheidsuitgaven met zich mee.

Bron: Bloomberg, Blackrock

Source: Bloomberg, BlackRock

3. Toenemende focus op persoonlijk welbevinden

Denk aan trends zoals smartwatches, total body scans, gezondheidsdrankjes, slaapadvies, meditatie-apps, enzovoort. Consumentenuitgaven voor gezondheid en welbevinden nemen – onafhankelijk van de leeftijd – toe. Researchers van McKinsey schatten dat deze markt jaarlijks met 5 tot 10% groeit5.

4. Sterke appetijt voor innovatie

Apps die verdachte huidvlekjes screenen op huidkanker6? Of injecties zonder naalden7? De gezondheidszorg is bij uitstek een innovatieve sector. Alleen al in België worden jaarlijks zo’n 500 nieuwe klinische studies uitgerold8. Die sterke drive voor innovatie vertaalt zich in meer diversificatie en opportuniteiten voor beleggers.

5. Consistent groeiparcours

De gemiddelde winst per aandeel in de gezondheidssector kende de afgelopen 25 jaar een meer consistent verloop in vergelijking met andere sectoren zoals technologie en energie9. De grafiek hieronder toont de groei van de winst per aandeel over een periode van 12 maanden, afgezet tegen 100 voor een aantal subsectoren van de MSCI World Index. De gezondheidscrisis heeft de relatief stabiele groei van de winsten in de gezondheidssector (tijdelijk) versneld, zoals blijkt uit de onderstaande grafiek.

Deze grafiek is geen garantie voor de toekomst.

6. Potentiële buffer in crisisperiodes

De gezondheidssector bood in het verleden een grotere bescherming tegen neerwaartse risico’s dan de brede aandelenmarkt9. Terwijl u misschien in 2008 en 2020 de aankoop van een auto of nieuwe keuken uitstelde, is de kans kleiner dat u in 2008 en 2020 op uw gezondheidsuitgaven beknibbelde, zie grafiek hieronder.

Bron: Bloomberg, Blackrock

7. Historisch gedrag in tijden van hogere inflatie

Uit een analyse van verschillende sectoren tussen augustus 1939 en augustus 2021 blijkt dat de gezondheidssector goed standhoudt in periodes van hogere inflatie9.

Hoe beleggen in gezondheidszorg?

Terwijl gezondheidszorg een alomtegenwoordige sector is, is hij tegelijk heel gediversifieerd: van robotica tot verzekeringsmaatschappijen, van eeuwenoude farmaceutische concerns tot hippe biotechnologie, van revalidatiecentra tot telegeneeskunde. De sector overspant ook een heel universum van zowel groei- en waardeaandelen als verschillende marktkapitalisaties. In zo’n ruime context kunt u als particulier makkelijk verdwalen, en kan een actief beheerd fonds10 een groot verschil maken.

Lees ook

Image

Waarom er in uw smartphone, auto en online supermarkt een beleggingsopportuniteit zit

De kosten van cyberterreur lopen jaar na jaar op. Ontdek hoe u kunt beleggen in cyberveiligheid.

Infrastructuur

Hoe beleggen in toekomstgerichte infrastructuur?

Te land, ter zee en in de lucht: infrastructuur is alomtegenwoordig. Maar is het daarmee ook een aantrekkelijk beleggingsthema?

Image

Water, een belegging voor de nabije toekomst

Naast de milieu-uitdagingen is ook de toegang tot water een belangrijke uitdaging voor de komende decennia. Dit opent beleggingsmogelijkheden, ook voor particulieren.

Slimme mobiliteit

Beleggen in slimme mobiliteit? Zo lift u mee met deze megatrend

Minder dan 0,7% van het globale wagenpark is vandaag elektrisch. Dé grote shift moet nog komen.

Deel dit artikel

Elke beleggingsbeslissing moet gebaseerd zijn op de essentiële beleggersinformatie en de prospectus van het desbetreffende product en in overeenstemming zijn met uw Financial ID.

1 Bron: https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.LE00.IN
2 Bron: https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.65UP.TO.ZS?end=2020&start=2020 en https://population.un.org/wpp/
3 Bron: https://www.oecd.org/health/Expenditure-by-disease-age-and-gender-FOCUS-April2016.pdf
4 Bron: https://data.worldbank.org/indicator/SH.XPD.CHEX.GD.ZS

5 Bron: https://www.mckinsey.com/industries/ consumer-packaged-goods/our-insights/feeling-good-the-future-of-the-1-5-trillion-wellness-market
6 Bron: https://www.oregoncancer.com/blog/apps-to-help-detect-skin-cancer
7 Bron: https://www. reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/virtually-painless-needle-free-injections-developed-netherlands-2021-10-13/
8 Bron: https://pharma.be/sites/default/files/2022-01/pharma.be_presentation_ round_table_clinical_trials_250122_0_0.pdf
9 Resultaten uit het verleden zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.
10 De term ‘fonds’ is de gebruikelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Beleggingen (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AICB (niet- UCITS), en die diverse rechtsvormen kan aannemen (bevek, GBF enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten.

×