Fed: eerste stap in het onbekende

Markten

Fed: eerste stap in het onbekende

17 maart 2022 - Leestijd 3 min.

Geschreven door

Deepak Puri & Sam Matthews

CFA® Chief Investment Officer Americas - Head Chief Investment Office Americas

Samengevat:
 • De Federal Reserve (Fed; Amerikaanse centrale bank) kondigt een verhoging van de beleidsrente aan met 25 basispunten, de eerste renteverhoging sinds 2018.
  • De centrale bank publiceerde ook haar economische vooruitzichten, waarin ze suggereert dat de Amerikaanse economie in 2022 langzamer zal groeien.
   • De aandelenmarkten reageerden positief na de persconferentie van voorzitter Powell. Hij herhaalde zijn standpunt dat de economie bestand is tegen de door de Fed vooropgestelde renteverhogingscyclus.

   Wat is er gebeurd?

   Vandaag kondigde de Fed de langverwachte start aan van de renteverhogingscyclus met een eerste stap van 25 basispunten van de beleidsrente. Deze renteverhoging volgt op de beëindiging van het activa-aankoopprogramma eind deze maand, waarmee ook een einde komt aan het COVID-stimuleringspakket dat in maart 2020 werd aangekondigd.

   De centrale bank bevestigde met de verhoging van de beleidsrente het veranderende monetaire beleidslandschap en het einde van de QE (Quantitative Easing). Ook wijzigden de commentaren van “de invloed van COVID op de bredere financiële voorwaarden” naar “de toegenomen onzekerheid als gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne”.

   Naast het besluit om de rente op te trekken, publiceerde de Fed ook haar meest recente economische vooruitzichten. De aangepaste verwachting van de Fed-leden geeft aan dat de beleidsrente dit jaar nog 6 keer opgetrokken wordt, dus in principe bij elk van de volgende Fed-vergaderingen dit jaar.

   De grootste herziening gebeurde bij de groei- en inflatieprognoses. Voor dit jaar wordt nu uitgegaan van een inflatie van 4,3%, wat een aanzienlijke overschrijding is van de Fed’s eigen doelstelling, maar ook een weerspiegeling van het onzekere economische landschap. Voor volgend jaar wordt een daling van de inflatie verwacht tot 2,7%. Ondertussen werd de groeiprognose voor dit jaar aanzienlijk verlaagd van 4% tot 2,8%, maar ze bleef ongewijzigd voor de volgende jaren (2,2% in 2023 en 2% in 2024).

   In de verklaring van de Fed werd ook verwezen naar de Quantitative tightening (QT) of afbouw van de balans van de Fed die 8,9 miljard dollar bedraagt "die tijdens een komende bijeenkomst" zal worden herzien. Voorzitter Powell zei dat een dergelijke beleidswijziging het equivalent zou kunnen vormen van een nieuwe renteverhoging.

   Powell bleef benadrukken dat de huidige macro-economische omgeving zowel de inflatie als de groei zal beïnvloeden, waarbij hij verklaarde dat de inflatie "er langer over zal doen om terug te keren naar prijsstabiliteit" dan oorspronkelijk verwacht. Ter verdediging van de herziene bbp-cijfers verklaarde Powell dat de groei in 2022 nog steeds "vrij sterk" zal zijn, en dat de kans op een recessie "niet bijzonder groot" is.

   Hoe reageerden de markten?

   De marktbewegingen in de aanloop naar de aankondiging van de Fed waren positief, als reactie op een mogelijke diplomatieke doorbraak tussen Oekraïne en Rusland. Na de persconferentie van voorzitter Powell sloten zowel de S&P 500 als de NASDAQ 100 respectievelijk 2,24% en 3,77% hoger.

   In het obligatiesegment gingen de rendementen van de 2 jaar en 10 jaar Amerikaanse schatkistcertificaten hoger als weerspiegeling van de nieuwe beleidsrente.

   Wat betekent dat voor beleggers?

   Voorzitter Powell bevestigde officieel wat al lang was gecommuniceerd via diverse interviews en hoorzittingen, namelijk de eerste rentevehoging van deze cyclus.

   De aankondiging komt op een bijzonder delicaat moment voor de wereldeconomie. Het aanhoudende conflict in Oost-Europa heeft een al moeilijke inflatoire omgeving versneld, met bovendien een belangrijk effect op de toekomstige wereldwijde groei, waarbij stagflatie en zelfs recessie openlijk besproken worden.

   Hoewel de geopolitieke gebeurtenissen op korte termijn de richting van de markten zullen bepalen, zal de beslissing om de rente te verhogen de Fed zeker helpen om haar geloofwaardigheid op de markt te behouden bij het aanpakken van de inflatiedruk in de economie.

   De impact van zowel de sterke inflatie als van de eventuele negatieve gevolgen van het Oekraïense conflict heeft de Fed-leden duidelijk aan het denken gezet, met aanzienlijke verschuivingen in zowel de groei- als inflatieprognoses. Uit de herziene renteprognoses van diezelfde Fed-leden blijkt dat ze uitgaan van een veel frequentere renteverhogingscyclus in de komende maanden om de inflatie onder controle te krijgen.

   Ongeacht het geopolitieke landschap en de bijhorende onzekerheid, was het van cruciaal belang dat de Fed haar verkrappingscyclus begon om zo aan te geven dat ze de inflatie, die op een recordniveau staat, zal bestrijden.

   Gezien de laatste economische vooruitzichten en de renteprognoses kunnen de markten een consistent niveau van renteverhogingen verwachten voor de rest van 2022 en 2023, waarbij de afbouw van de Fed-balans vanaf de tweede helft van dit jaar zal starten.

   Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

   Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.

   Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160 of online.

   Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

   Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

   Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

   Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

   Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

   Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

   ×