Amerikaanse centrale bank verhoogt rente wellicht in maart

Markten

FOMC: Powell verhardt licht de toon.

27 januari 2022 - Leestijd 3 min.

Geschreven door

Deepak Puri & Sam Matthews

CFA® Chief Investment Officer Americas - Head Chief Investment Office Americas

Samengevat:
  • Na een aantal volatiele handelssessies bevestigde de Fed haar intentie om haar activa-aankoop programma versneld af te bouwen (‘tapering'), dat naar verwachting in maart zal eindigen.
  • Daarnaast liet de Fed opnieuw uitschijnen dat de eerste renteverhoging sinds 2018 waarschijnlijk ook in maart zal plaatsvinden.
  • De markten reageerden aanvankelijk positief op de verklaring met de S&P 500 en NASDAQ die sessiehoogten bereikten, maar de persconferentie van Powell deed de onzekerheid weer toenemen en de indices gaven de bescheiden winsten op.

Wat is er gebeurd?

Tijdens de Federal Open Market Comittee (FOMC)-vergadering van gisteren herhaalde de Amerikaanse centrale bank (de Federal Reserve) haar wens om een eerste renteverhoging sinds 2018 door te voeren en tegelijkertijd de activa-aankopen verder af te bouwen, met een verwachte beïndiging van deze aankopen in maart. De beleidsrente bleef ongewijzigd binnen de beoogde bandbreedte van 0%-0,25%.

De FOMC-bijeenkomst van januari kwam er op een moment van verhoogde volatiliteit op de kapitaalmarkten omdat de meer ‘hawkish’ (monetair verstrakkende) toon van de FOMC-leden in de afgelopen weken had geleid tot grote bewegingen in de rente op staatsobligaties en tot meer volatiliteit op de aandelenmarkten.

Fed handhaaft programma voor afbouw van activa-aankopen

In haar verklaring van januari herhaalde de Fed haar bereidheid om het tempo van de afbouw van activa-aankopen te handhaven op 30 miljard dollar per maand, na een verhoging van het niveau met 15 miljard dollar tijdens de vorige FOMC-vergadering. Gezien de verdubbeling van het niveau van ‘tapering’ tijdens de vorige vergadering, was het geen verrassing dat dit bedrag gehandhaafd bleef.

De Fed erkende zowel de aanhoudend hoge inflatie als de aanhoudende sterkte van de arbeidsmarkt in de Amerikaanse economie en gaf een duidelijk signaal dat een renteverhoging "binnenkort opportuun" zal zijn, waarbij de Fed-futures op een vrijwel zekere start van de renteverhoging in maart wijzen.

Voorzichtigheid is nog steeds geboden

Ondanks de nieuwe bewoording en de mening van verschillende FOMC-leden dat een renteverhoging in maart wenselijk zou zijn, herhaalde het FOMC dat voorzichtigheid geboden blijft, vooral omdat de omikron-variant een bedreiging blijft vormen en de groeivooruitzichten blijft beïnvloeden. Naast de nakende renteverhogingen en afbouw van activa-aankopen (‘tapering’), bevestigde de Fed ook dat ze zal beginnen met het afbouwen van haar balans van 8,9 biljoen Amerikaanse dollar, te beginnen zodra de beleidsrente is verhoogd.

Tijdens de persconferentie sloeg voorzitter Powell echter een andere toon aan. Hoewel hij probeerde de flexibiliteit binnen de beleidstoolkit van de Fed te herhalen, nam hij een meer ‘hawkish’ standpunt in dan de markt had verwacht.

Voorzitter Powell benadrukte verschillende keren dat de Amerikaanse economie zich in een heel "andere stituatie" bevond dan de vorige renteverhogingcyclus, en hij bleef ook de sterkte van de arbeidsmarkt benadrukken, net als het aanhoudend hogere inflatiebeeld. Powell deelde ook zijn overtuiging dat de monetaire verstrakkingscyclus langer zou kunnen duren dan aanvankelijk verwacht.

Hoe reageerden de markten?

Bij de publicatie van de laatste FOMC-verklaring was het duidelijk dat de Fed duidelijk wilde communiceren over het toekomstige pad van zowel renteverhogingen als balansafbouw. De markten reageerden aanvankelijk positief op het nieuws rond de timing van de verwachte rentestijging (maart) en de afbouw van de balans: de aandelenmarkten bereikten de hoogste niveaus van de dag (S&P 500 +2% / NASDAQ +3%) en de rente op 2-jaars schatkistpapier steeg aanzienlijk.

De markten veranderden echter van richting tijdens de persconferentie van voorzitter Powell, toen beleggers duidelijk een verandering in toon voelden: de NASDAQ wiste een winst van 3% uit en de rente op 10-jarige staatsobligaties steeg tot 1,86%.

Wat betekent dat voor beleggers?

Terwijl de markten tijdens recente trading sessies zigzagden, probeerde voorzitter Powell te herhalen dat de Fed flexibel genoeg is om te reageren op economische data en de beleidsrente te verhogen als dat nodig wordt geacht. Vragen over de lengte van de monetaire verstrakkingscyclus zorgden er echter voor dat de markten afstand namen van de milde (‘dovish’) geruststellingen die initieel werden gelezen in de FOMC-verklaring.

Het ontbreken aan negatieve verrassingen in de verklaring gaf de aandelenmarkten aanvankelijk de kans om even afstand te nemen van de recente volatiele sessies en wat geruster te zijn dat de financiële omstandigheden in de nabije toekomst accommoderend zullen blijven.

Conclusie

De verandering van toon die de markten gisteren echter voelden tijdens de persconferentie van voorzitter Powell heeft mogelijk meer vragen dan antwoorden opgeroepen over het vermogen van de Fed om de historisch hoge inflatie onder controle te krijgen.

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160 of online.

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

×