Ik wil later niets te kort komen. Maar ik wil ook al wat aan mijn dochter schenken, zodat ze een woning kan kopen: kan dat? Ik heb een wedersamengesteld gezin met twee pluskinderen: waarmee moet ik rekening houden als ik een testament opstel? Koop ik die opbrengsteigendom best privé aan of met een vennootschap? …
Estate Planning gaat over het strategisch beheren en plannen van uw vermogen, zowel tijdens uw leven, bij onbekwaamheid (bijvoorbeeld door ernstige ziekte), als na uw overlijden. “Het doel is voornamelijk gemoedsrust”, vertelt Philippe Baervoets, hoofd van het Estate Planning-team bij Deutsche Bank. “Gemoedsrust dat u en uw geliefden een comfortabel leven kunnen leiden. Gemoedsrust dat uw nalatenschap op een doordachte manier wordt overgedragen naar de volgende generaties, of een andere bestemming krijgt zoals een goed doel. En gemoedsrust dat uw vermogen goed beheerd wordt, ook al wordt u onbekwaam.”
We nemen eerst de tijd om naar u te luisteren en uw situatie in kaart te brengen. “Elk vermogen en elke cliënt zijn immers uniek. Nadat alle puzzelstukjes op tafel liggen, zal de Estate Planner met u bekijken wat er met uw vermogen gebeurt, mocht er iets met u of eventuele gezinsleden gebeuren”, vertelt Benoît Verschueren, Senior Estate Planner bij Deutsche Bank. “Vaak komt er iets aan het licht dat niet wenselijk is."
"Zo ontmoeten we soms nog gehuwde cliënten met gemeenschappelijke kinderen die destijds een zogenaamd 'langst leeft al heeft'-beding in hun huwelijkscontract opnamen", vervolgt hij. "Dit beding zorgt ervoor dat bij overlijden van de eerststervende echtgenoot de hele huwgemeenschap door de langstlevende echtgenoot wordt verkregen. Dit is op vlak van erfbelasting een zeer dure oplossing en bovendien verkrijgen de gemeenschappelijke kinderen op dat ogenblik niets uit de huwgemeenschap. Dat is vaak niet gewenst.
Vandaar dat deze clausule best geschrapt wordt en bijvoorbeeld vervangen door een keuzebeding. Bij overlijden van de eerststervende heeft de langstlevende echtgenoot dan de keuze om bepaalde goederen uit de huwgemeenschap al dan niet naar zich toe te trekken. Dit biedt veel meer flexibiliteit en wordt fiscaal minder afgestraft."
Afhankelijk van uw situatie, uw behoeften en wensen stelt een Estate Planner dus juridische en fiscale oplossingen voor. “Dit kan bijvoorbeeld een schenking onder specifieke voorwaarden zijn, het opstellen van een testament en een zorgvolmacht, de oprichting van een maatschap, enzovoort.”
“Fiscaliteit is een onderdeel van Estate Planning”, sluit Senior Estate Planner Franck Cedrone aan. “Als u in Vlaanderen een som geld nalaat aan een neef, dan betaalt uw neef daar na uw overlijden tot 55% erfbelasting op. Als u diezelfde som tijdens uw leven aan uw neef schenkt via de notaris, dan is er 7% schenkbelasting en 0% erfbelasting verschuldigd. Het kan zelfs mits bepaalde voorwaarden aan 0% met een bankgift.”
Daar is niets geheimzinnigs of verkeerds aan. “Fiscaliteit is nu eenmaal een belangrijk deel van de puzzel. Maar Estate Planning betekent eveneens zorgen voor een goede nachtrust, familievrede, continuïteit, overzicht, ...”, somt Franck Cedrone op. “Het is bijvoorbeeld ook: ervoor zorgen dat uw zoon geen blitse sportwagen kan kopen met de aandelen die u hem schenkt. Ervoor zorgen dat uw partner niet met lege handen achterblijft als er iets met u gebeurt. En ervoor zorgen dat er een vertrouwenspersoon voor u beslissingen kan nemen, als u dat zelf niet langer kan.”
“We werken niet alleen met de rekenmachine. Niet alleen fiscale en juridische kennis is belangrijk, maar ook mensenkennis. We zijn vaak ook ontmijners die families helpen verzoening te vinden”, benadrukt Senior Estate Planner Luc Goossens. “Het menselijke aspect is minstens zo belangrijk als de juridische en fiscale structuren. We helpen cliënten nadenken over vragen die vaak ongemakkelijk zijn, zoals: Wie vertrouwt u om uw financiële zaken te regelen als u dat zelf niet meer kunt? Wat gebeurt er met uw onderneming als u plotseling wegvalt? Hoe zorgt u ervoor dat uw kinderen op een harmonieuze manier behandeld worden als het op schenkingen aankomt?”
“Ah, dat wist ik niet. Helaas is dat een uitspraak die we nog dagelijks horen”, vervolgt Luc Goossens. “Er is ooit al eens een bankgift gedaan, maar die gebeurde niet volgens de regels of bepaalde voorwaarden werden verkeerd geformuleerd waardoor de fiscus ‘lastig’ kan doen. Of een testament heeft vormfouten waardoor het ongeldig is. Het zijn voorbeelden die we dagelijks zien.”
“Op het internet vind je generieke sjablonen voor schenkingen en testamenten die je kan printen en ondertekenen.
Maar net zoals je zelf een oldtimer kan restaureren of een badkamer kan installeren: de kans is groot dat je iets over het hoofd zal zien en fouten maakt. Een badkamer kan je achteraf nog door een professional in orde laten brengen. Voor vermogenskwesties is dat een ander paar mouwen. Je familiale situatie en je vermogen zijn uniek: een generiek document opstellen is zelden de oplossing”, stipt Philippe Baervoets aan. “De wetgeving en de fiscaliteit zijn voortdurend in beweging. Regels veranderen, familiale constellaties veranderen, het eigen vermogen verandert ... Daarom is het raadzaam om u goed te laten adviseren en te omringen.”
“Leeftijd speelt eigenlijk geen enkele rol”, geeft Benoît Verschueren aan. “Een doorgedreven planning is vooral relevant zodra je een bepaald vermogen hebt. Dat kan voor sommigen op hun 18e zijn, voor anderen als ze de 70 voorbij zijn. Bij Deutsche Bank bieden we Estate Planning aan binnen het kader van Private Banking, vanaf een vermogen van 500.000 euro. In de praktijk zijn grotere vermogens vaak complexere vermogens, waardoor er ook meer nood aan begeleiding is.”
“De zorgvolmacht is een voorbeeld van een planningsinstrument dat nuttig is om op te stellen, ongeacht de leeftijd", vult Philippe Baervoets aan. Daarin kan u opnemen wie in uw plaats bepaalde beslissingen mag nemen over het beheer van uw vermogen, wanneer u dat zelf niet meer kan of wil. Eveneens kan u specifieke instructies opnemen rond uw persoon. Zoals uw eventuele keuze van een zorginstelling, wie inzage krijgt in uw medisch dossier, enzovoort.
“Het is belangrijk om te begrijpen dat Estate Planning niet hetzelfde is als eenmalig wat documenten op te stellen. Het is een proces op lange termijn”, benadrukt Luc Goossens. “Een veelgemaakte fout is dat mensen ooit eens een testament of plan opstelden en dan denken dat de kous af is. Maar na vijf jaar kan een vermogensplan al helemaal achterhaald zijn, omdat de wetgeving, fiscaliteit, familiesituatie, het vermogen, ... wijzigden.”
“Dat klopt. Vermogens worden steeds internationaler. Naast een privévermogen is er vaak ook een bedrijf dat gerund wordt. Daarom kunnen we zowel in België als binnen de Deutsche Bank groep terugvallen op experts ter zake”, vertelt Franck Cedrone. “Voor sterk gespecialiseerde materie, waar we zelf niet over de nodige expertise beschikken, brengen we de cliënt in contact met externe specialisten. Dat kunnen bijvoorbeeld advocaten, notarissen, bedrijfsrevisoren of goede doelen zijn. We gaan dan samen met de cliënt en zijn Private Banker rond de tafel zitten zodat we zeker zijn dat de cliënt alles begrijpt. Dat is overigens iets waar we altijd op focussen: juridische taal omzetten in mensentaal. ”
“Vermogens en familiebanden evolueren voortdurend, er komen kleinkinderen bij, een bedrijf wordt verkocht, men ontvangt een erfenis, de waarde van de beleggingen schommelen ... Deutsche Bank heeft hiervoor een handig platform: Estate Planning Services”, vertelt Benoît Verschueren. “In samenwerking met de cliënt en de Private Banker wordt een accuraat digitaal beeld van het vermogen opgesteld, dat te allen tijde raadpleegbaar is en bijna volledig automatisch geactualiseerd wordt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om op dit platform belangrijke documenten te centraliseren en ze van overal te raadplegen, om een inventaris van het eigen vermogen op te maken, om een nauwkeurig familie-organigram op te stellen, om een inventaris te maken van schenkingen, enzovoort. Als er ‘iets gebeurt’ heeft u, of hebben uw erfgenamen, meteen alles bij de hand, zonder dat u in mapjes of kasten moet beginnen zoeken.”
“Het belang van de cliënt primeert. Onze kerntaak is het begeleiden van zowel cliënten als onze collega’s zodat ze steeds juridisch en fiscaal de juiste beslissingen nemen”, geeft Luc Goossens aan.
“In tegenstelling tot sommige andere banken zijn alle tussenkomsten van onze Estate Planners inbegrepen in de Private Banking-service. Sommige oplossingen vereisen natuurlijk wel de tussenkomst van andere specialisten, zoals een notaris of accountant. Deze kosten zijn niet inbegrepen”, besluit Philippe Baervoets.
Neem contact op met uw personal banker of private banker. Hij of zij helpt u met plezier verder
Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.