Wat bracht 2021 (niet) op de markten?

Beleggen

Wat bracht 2021 (niet) op de markten?

15 december 2021 - Leestijd 3 min.

Geschreven door

Wim D'Haese & David Ghezal

Head Investment Strategist - Investment Strategist

Samengevat:
  • Onze positieve outlook voor aandelen en het advies om belegd te blijven wierp zijn vruchten af in 2021.
  • Onze aanbeveling om ook op Azië (ex. Japan) in te zetten, bleek een maat voor niets.
  • We adviseerden om een robuuste kernportefeuille op te bouwen en die aan te vullen met thematische beleggingen. Veel van de beleggingsthema’s presteerden het afgelopen jaar sterk.

1. Voorkeur voor aandelen als activaklasse

Met de start van 2021 bleef Deutsche Bank de voorkeur geven aan aandelen als activaklasse. Die visie wierp haar vruchten af in zogenaamd ontwikkelde markten, zoals de VS en Europa. Mee dankzij de solide bedrijfswinsten bereikten zowel de S&P500, Nasdaq als Stoxx Europe 600 nieuwe records en stegen ze zelfs boven onze verwachtingen uit. De waarderingen blijven ondertussen hoog, maar zijn correct in deze context van structureel lage rente.

Onze aanbeveling om ook op Azië (ex. Japan) in te zetten, bleek een maat voor niets. Vooral de vertragende groei en de perikelen in China (strengere regelgeving, problemen in de vastgoedmarkt, snel stijgende energiekosten, stroomonderbrekingen …) wogen door op de prestaties van het continent.

Aandelen

2. Evenwicht tussen kwalitatieve groeisectoren en cyclische sectoren voor aandelenbeleggers

Aandelenbeleggers adviseerden we om te opteren voor een hybride strategie, met een evenwicht tussen kwalitatieve groeisectoren (zoals technologie) en cyclische sectoren (zoals banken). Die strategie werkte goed. De technologiesector presteerde globaal sterk dit jaar, en cyclische sectoren profiteerden van de terugkeer van een sterkere economische groei en het licht aantrekken van de obligatierente.

Sectoren

3. Selectieve aanpak voor obligatiebeleggers

We gaven voor 2021 de voorkeur aan aandelen boven obligaties, en dat weerspiegelde zich ook in het rendement. We adviseerden om de blootstelling aan kwalitatieve staatsobligaties te beperken. Hoewel de rendementen binnen deze activaklasse in de loop van het jaar iets toenamen, bleef de opbrengst over 2021 bescheiden. Deutsche Bank adviseerde daarom om rendement te zoeken in andere segmenten, maar wel voorzichtig en selectief te werk te gaan.

Onze voorkeur ging uit naar schuldpapier van opkomende markten, uitgedrukt in sterke munten (USD of EUR). Deze obligaties stelden echter teleur, omdat ze werden meegesleurd door de problemen in de Chinese vastgoedmarkt. Schuldpapier uitgedrukt in sterke munten deed het evenwel beter dan schuldpapier in lokale valuta's (sommige valuta's namen in 2021 een duikvlucht).

De grote winnaar van 2021 zijn speculatieve obligaties, waarvoor we ook een beperkte blootstelling adviseerden. Investment grade bedrijfsobligaties presteerden dan weer matig, maar wel beter dan staatsobligaties.

Obligaties

4. Kern-satellietbenadering voor een robuuste portefeuille

2021 werd gekenmerkt door een aantal periodes met hogere volatiliteit en onrust, zoals in januari en in september, en dan weer in november. Onze aanbeveling om belegd te blijven middels een robuuste kernportefeuille die bestand is tegen turbulentie (en dus de verleiding doet weerstaan om op basis van het beurssentiment in- en uit te stappen) bleek zijn waarde te bewijzen.

We adviseerden ook om deze sterke kern aan te vullen met satellieten die gericht zijn op megatrends, en meer bepaald op technologie, duurzaamheid en demografie. Veel van de beleggingsthema’s binnen deze megatrends presteerden het afgelopen jaar sterk. Denk aan AI, (cyber)veiligheid, water, slimme mobiliteit en gezondheidszorg. Van de thema’s die Deutsche Bank naar voren schoof bleek hernieuwbare energie tegenwind te krijgen en heeft infrastructuur in mindere mate (ondanks openbare investeringsprogramma's in verscheidene landen) evenmin haar volledige potentieel verwezenlijkt.

Thematisch

Bron grafieken: Bloomberg. Data tot 30/11/2021.

5. Duurzaam beleggen wint aan belang

De aandacht voor duurzaam beleggen nam zoals verwacht ook in 2021 fors toe, in het licht van de groeiende bezorgdheid over de klimaatverandering en de wens van veel beleggers om via hun beleggingen een positieve impact te genereren.

6. Financiële repressie

Nog vóór de inflatie aantrok, zaten we reeds in een klimaat van financiële repressie. De inflatie is al jaren hoger dan het rendement op een klassieke spaarrekening, waardoor spaargeld aan koopkracht verliest. Zoals we verwachtten, is er dit jaar geen beterschap in deze situatie gekomen. Integendeel: door de piekinflatie is de financiële repressie nog prominenter in beeld gekomen in 2021. De problemen in de toeleveringsketens en hoge energieprijzen hebben dit effect alleen maar versterkt.

7. Beleid van centrale banken

Begin 2021 verwachtten we dat de centrale banken nog lang een ultraflexibel monetair beleid zouden voeren. Dat bleek ook het geval in 2021. De Federal Reserve verlaagde het tempo van haar aankopen van activa sinds november, maar hield haar beleidsrentevoeten ongewijzigd. De Europese Centrale Bank veranderde dan weer niets ingrijpends aan haar ultrasoepel beleid.

Is het tijd om uw beleggingen bij te sturen?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160 of online.

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

×