"Sparen in cash moet, maar te veel is ook niet goed"

Sparen & pensioen

"Sparen in cash moet, maar te veel is ook niet goed"

23 november 2021 - Leestijd 2 min. 

Samengevat:
  • Spaarders verliezen elk jaar aan koopkracht door de combinatie van de ultralage rente en de oplopende inflatie.
  • Het blijft essentieel om een gezonde spaarbuffer aan te houden.
  • Kunt u een deel van uw kapitaal echter minstens vijf jaar missen, dan is het verstandig om daarmee te beleggen.

De spaarrentes zijn al jarenlang erg laag. Hoe komt dat en wat betekent dat voor mijn geld op lange termijn?

“De ultralage rentes zijn een internationaal fenomeen waarvan we verwachten dat het nog een aantal jaar zal voortduren", vertelt Wim D’Haese, Head of Chief Investment Office Belgium bij Deutsche Bank. "Door de lage rentes trachten de centrale banken de economie te stimuleren, want deze rentestand maakt het interessanter voor bedrijven en particulieren om geld te lenen en geld uit te geven. De spaarders zijn de dupe, want zij verliezen elk jaar aan koopkracht."

"Dat verlies aan koopkracht komt door de combinatie van de ultralage rente en de oplopende inflatie, die in België jaar op jaar 2,27% bedroeg in juli 2021. We verwachten dat de inflatie de komende jaren relatief hoog zal blijven. De basisrente van 0,01% in combinatie met de getrouwheidspremie van 0,10% is niet in staat om het verlies aan koopkracht door de inflatie te compenseren. Wie al zijn geld op een spaarrekening laat staan, dreigt dus elk jaar armer te worden als die trend zich blijft doorzetten.”

Moeten we dan stoppen met sparen?

“Zeker niet. Het blijft nog steeds essentieel om een gezonde spaarbuffer aan te houden, zowel voor onvoorziene omstandigheden als voor voorzienbare kortetermijnuitgaven. Reken voor de spaarbuffer voor onvoorziene omstandigheden op zo’n zes maanden netto gezinsinkomen. Hebt u zo’n spaarbuffer en kunt u een deel van uw kapitaal minstens vijf jaar missen, dan is het verstandig om daarmee te beleggen. Kortom: sparen in cash moet, maar te veel is ook niet goed.”

Is het geen optie om gewoon te wachten tot de rentes weer aantrekken?

“Helaas, de tijden van spaarrentes en kasbons van 3 à 4% zijn bijlange nog niet terug. En het is zelfs de vraag of die binnen afzienbare tijd nog zullen terugkeren. Rekening houdend met het soepele monetaire beleid van centrale banken en de budgettaire impulsen van overheden gaan wij voor de komende jaren uit van een scenario van lage tot zeer lage rente en een oplopende inflatie. Risicoloos rendement bestaat niet meer. Wie zijn geld wil laten renderen om koopkracht te behouden en extra rendement na te streven, moet beleggen.”

Welke oplossing stelt Deutsche Bank voor?

“Deutsche Bank beschikt over een aantal sterke troeven tegenover andere banken. Wij zijn de enige in België actieve bank die kan bogen op de brede beleggingsexpertise van een internationale groep. Het Financial ID, uniek voor elke cliënt, stelt ons eveneens in staat om gepersonaliseerd beleggingsadvies aan te bieden. Onze opgeleide beleggingsadviseurs geven de cliënt daarbij onder meer de keuze uit een uitgebreid gamma fondsen1 van 32 gerenommeerde fondsbeheerders wereldwijd. Zo worden de beleggingsportefeuilles uitgebouwd volgens de kern-satellietbenadering, die op een unieke manier risico aan rendement paart, aangepast aan de langetermijnomstandigheden en inspelend op kortetermijnopportuniteiten.”

Uw spaargeld aan het werk zetten?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160 of online.

Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail

Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.

Deel dit artikel

1 Fonds: het begrip ‘fonds’ wordt over het algemeen gebruikt voor een instelling voor collectieve belegging (ICB), die het statuut van een ICBE (UCITS) of van een AICB (niet-UCITS) kan hebben. Een ICB kan bestaan uit compartimenten. Fondsen zijn blootgesteld aan risico’s. Hun waarde kan zowel stijgen als dalen en het is mogelijk dat de beleggers het bedrag van hun belegging niet kunnen recupereren.

×