Geschreven door
Wim D'Haese
Head Investment Strategist
Aandelen herpakten zich na de verliezen in september. De S&P500 schreef 6,9% bij op de tabellen en de technologiebeurs Nasdaq lapte er 7,3% bij tegenover september. Beide verpulverden nog maar eens hun records, wat de winst voor de S&P500 voor het jaar op 22,6% brengt en voor de Nasdaq op 20,3%. Aan onze kant van de Grote Plas steeg de Stoxx Europe 600 met 5%, waardoor de winst voor dit jaar op een puike 19,6% komt.
2021 lijkt ondertussen een verloren jaar te worden voor de groeilanden. In oktober steeg de MSCI Emerging Markets met een zuinige 0,9%, wat de totale jaarprestatie op -2,1% brengt. Een en ander is te wijten aan de sterke vertegenwoordiging van China in de index van 27 groeilanden. De Aziatische grootmacht vertegenwoordigt ruim een derde van het gewicht en heeft er tot nog toe een belabberd beursjaar op zitten.
Qua sectoren behoren Europese banken tot de sterkste stijgers dit jaar. Aangedreven door de beleggersappetijt voor cyclische waarden klom de Stoxx 600 Bankenindex 5,47% in oktober. Voor 2021 staat daarmee 37,24% winst op de teller.
Aandelen bleken in oktober geen last te hebben van de inflatiedruk. Bij obligaties was dat andere koek. De rente op Amerikaanse staatsobligaties (10 jaar) steeg in oktober met 6 basispunten tot 1,55%. Dit betekende dat het totaalrendement in de loop van de maand met -0,1% daalde. Ook Europese staatsobligaties gingen over de hele lijn (-0,6%) lager. De Duitse tienjarige rente sloot de maand af op -0,11%.
Kwalitatieve bedrijfsobligaties in euro leverden -0,7% in, wat het jaarverlies op -1,1% brengt. High Yield-obligaties in euro zetten ook een stap terug met -0,42%, wat de stand na 10 maanden op 3,75% winst brengt.
Alleen kwalitatieve bedrijfsobligaties in dollar hielden goed stand en telden er 0,1% bij. Het jaarverlies bedraagt hiermee -0,9%. High Yield-obligaties in dollar zetten ook een stap terug met -0,2%, wat de situatie na 10 maanden op 4,4% winst brengt.
Obligaties uit groeilanden uitgegeven in dollar gingen in oktober -0,5% in de min, wat het jaartotaal al op -2,2% brengt.
2021 is nu al hét jaar van de grondstoffen. Energie stond in oktober nog maar eens bovenaan in de rangschikking van activaklassen in onze steekproef, met WTI-olie (+11,4% / +75,27% in 2021) aan kop, op de derde plaats gevolgd door Brent Crude (+7,5% / +62,9% in 2021). De jongste stijging is deels te danken aan de explosieve stijging van de aardgasprijzen, die de vraag naar olie stimuleert. Koper (+6,8%) kende zijn beste maand sinds april, terwijl edelmetalen zoals goud (+1,5%) en zilver (+7,8%) eveneens vooruit gingen.
Ondanks de verhoogde verwachtingen na een uitstekend tweede kwartaal, overtreffen de resultaten opnieuw de verwachtingen. Meer dan de helft van de S&P500-bedrijven deed ondertussen de boeken open. 82% klopte de verwachtingen van de analisten. Vooral banken en energiebedrijven verrasten positief. We verwachten dat de bedrijfswinstgroei in het derde kwartaal toenam met 36,6%, en de omzet met 15,8% steeg.
In Europa gaat het verhaal gelijk op. Iets minder dan de helft van de Stoxx Europe 600 rapporteerde ondertussen en tot dusver versloeg 60% de verwachtingen. We verwachten dat de bedrijfswinstgroei in het derde kwartaal toenam met 52%, en de omzet steeg met 11,6%. Net als in de VS nemen we aan dat cyclische aandelen de defensieve aandelen zullen overtreffen op vlak van bedrijfswinstgroei.
De hoge inflatiedruk bleef ook in oktober de voorpagina's halen. In de eurozone steeg de inflatie in september 3,4% tegenover een jaar eerder. Voor oktober verwacht Eurostat 4,1% inflatie tegenover een jaar eerder. In de VS is het inflatieklimaat nog wat warmer met 5,4% in september en een verwachte inflatie van 5,8% in oktober (tegenover een jaar geleden).
Enkele oorzaken liggen aan de basis van de inflatiestorm:
De problemen in de toeleveringsketen zullen nog een heel eind tot in 2022 blijven aanhouden. Eerst deed het coronavirus de economie abrupt tot stilstand komen, om enkele maanden later door de sterke vraag plots in derde versnelling te willen herstarten. Maar net als bij een auto waarmee u in derde versnelling wil wegrijden, gaat dat gepaard met horten en stoten. De gevolgen van dat zweepslageffect zijn ook vandaag nog niet uitgewerkt. Tekorten aan halffabricaten, arbeidskrachten en leveringscapaciteit leiden tot krapte aan de aanbodzijde en stijgende prijzen.
We verwachten dat de inflatie in november (jaar op jaar) nog hoger gaat, maar dan stilaan zal afzwakken. Toch zal het inflatiepeil nog langer dan verwacht aan de hoge kant blijven, en zal de inflatie sowieso hoger blijven dan voor de uitbraak van de coronacrisis. De verwachte inflatie op langere termijn zou in de VS rond de 2,47% uitkomen en 1,95% in de eurozone.
Met hun streefdoel van een inflatie van 2% (gemiddelde over een 'bepaalde' periode; de grote centrale banken hanteren geen plafond meer) blijven de centrale banken herhalen dat de piekinflatie van voorbijgaande aard is. In de VS wordt het soepel monetair beleid aangehouden, al zal de Fed vanaf november elke maand 15 miljard USD aan activa minder opkopen. De Fed blijft evenwel nog steeds maandelijks tientallen miljarden aan activa stofzuigen. De Europese Centrale Bank zal de beleidsrente volgend jaar hoogstwaarschijnlijk niet verhogen omdat de inflatie op langere termijn te laag blijft. Ook het aankoopprogramma voor obligaties blijft doorbollen tot minstens maart 2022.
De hoge inflatie heeft een aanzienlijke impact op consumenten (energiefactuur maar ook andere goederen), en zeker op spaarders. De financiële repressie duurt voort. De koopkracht van spaargeld smelt zienderogen door de combinatie van lage rente en stijgende inflatie.
In de context van een aanhoudend economisch herstel, financiële repressie en stevige bedrijfsresultaten blijven aandelen onze voorkeur genieten om rendement te behalen. Verdere koerswinsten zullen echter afhangen van extra bedrijfswinstgroei. Door de uitstekende resultaten van 2021 ligt de lat al hoog. De consensus van analisten geraadpleegd door Bloomberg, gaat uit van + 9,1% bedrijfswinstgroei voor de S&P 500 en +6,8% voor de Stoxx Europe 600 in 2022. Een aandachtspunt blijven de hogere productiekosten omwille van forse grondstof- en energieprijzen, en in hoeverre bedrijven die kunnen doorrekenen aan de consument. Indien niet zal dit ten koste gaan van een deel van de winstmarge. Onaangename individuele verrassingen zijn dus niet uit te sluiten. U blijft dus best behoed voor volatiliteit.
Hoewel de volatiliteit momenteel laag is, komt ze altijd onverwacht en in pieken. Wees dus voorbereid en blijf kalm. Vertrouw op een goed gediversifieerde kern-satellietportefeuille.
Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.
Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160 of online.