- Zwakkere economische (vooral arbeids-)gegevens voeden de bezorgdheid over de Amerikaanse economie.
- Toekomstige Fed-renteverlagingen komen mogelijk al te laat.
- De markten corrigeerden na de sterke koerswinsten van de voorbije maanden, maar dit is geen berenmarkt.
Wat is er gebeurd?
Beleven we het einde van de stierenmarkt? De S&P 500 steeg van eind oktober 2023 tot midden juli 2024 met 38%, de Nasdaq 100 met 47% en de zogenaamde Magnificent 7 met zo'n 67%. De markt profiteerde van een robuuste economie en dalende inflatie. Ook de verwachtingen voor het resultatenseizoen van het tweede kwartaal waren ambitieus. Bij het begin van dat seizoen midden juli, nam de marktvolatiliteit echter aanzienlijk toe. De redenen zijn zowel te vinden in de economische gegevens als in de resultaten.
De Amerikaanse Federal Reserve opende de deur voor een renteverlaging in september tijdens haar vergadering eind juli, maar maakte de beslissing afhankelijk van verdere inflatie- en arbeidsmarktgegevens. De daaropvolgende publicatie van gegevens over initiële werkloosheidsaanvragen en de ISM-sentimentindex voor de verwerkende nijverheid, leidde echter tot marktdiscussies over de vraag of de Fed misschien te lang had gewacht om de rente te verlagen en of de Amerikaanse economie alsnog in een recessie zou kunnen glijden. In de laatste week van juli meldden zich evenveel nieuwe mensen als werkloos aan als in november 2021. De arbeidsmarktcomponent van de ISM daalde tot het laagste niveau sinds juni 2020. Het arbeidsmarktrapport van juli bevestigde dat gematigde beeld. Er werden slechts 114.000 nieuwe banen gecreëerd tegenover een verwachte 185.000. De werkloosheidsgraad steeg zo tot 4,3%.
Het resultatenseizoen van het tweede kwartaal verloopt over het algemeen goed, maar sommige prominente en hooggekapitaliseerde bedrijven konden niet volledig aan de verwachtingen voldoen. Van de 342 bedrijven die tot nu toe rapporteerden, heeft 79% de verwachtingen van analisten overtroffen. De winsten zijn 5% sterker gestegen dan verwacht en met 13% in het algemeen. Maar technologieaandelen, die met argusogen gevolgd worden, hebben de winstverwachtingen slechts met 2,8% overtroffen.
Onrustwekkend nieuws buiten de VS helpt ook niet om het marktsentiment te kalmeren. Het conflict in het Midden-Oosten is van invloed op de olieprijzen. De beslissing van de Bank of Japan om de rente te verhogen heeft geleid tot een forse appreciatie van de JPY tegenover de USD en triggerde de sterke verkoopgolf op de Japanse beurzen deze maandagochtend. Bovendien suggereren Chinese gegevens dat, na de zwakte van de binnenlandse conjunctuur veroorzaakt door de vastgoedmarkt, nu ook de uitvoer negatief wordt beïnvloed. En ten slotte blijft Duitsland, de grootste economie van Europa, getroffen door de zwakke groei.
Hoe reageerden de markten?
De markten zien op dit moment vooral redenen om voorzichtig te zijn in plaats van opportuniteiten. De volatiliteitsindex VIX is gestegen tot meer dan 20 en ook de MOVE-index, die de volatiliteit van obligaties meet, schoot omhoog. De beurzen zijn sinds hun piek in juli aanzienlijk gedaald: de S&P 500 met ongeveer 6%, de Nasdaq 100 met 11% en de Magnificent 7 met ongeveer 15%.
Tegen de trend in stijgen de kleinere bedrijven in de Russell 2000, die meer baat hebben bij renteverlagingen, nog steeds met bijna 4% op maandbasis, hoewel de index recent het stormweer niet kon vermijden. Anderzijds zijn de koersen van obligaties sterk gestegen, waarbij de rendementen op tweejarige Amerikaanse staatsobligaties daalden tot 3,93 procent, het laagste niveau in 14 maanden, en hun tienjarige tegenhangers tot 3,83 procent. Andere activa die als veilige havens worden beschouwd, zoals goud en de Zwitserse frank, stegen ook.
Wat betekent dat voor beleggers?
Na een zeer lange en sterke beursklim was een correctie niet uitgesloten en deze kan doorgaan tot de Fed haar eerste renteverlaging doorvoert. Een kans om de markten voor te bereiden op deze stap zou de Jackson Hole-vergadering van de centrale bankiers op 22-24 augustus kunnen zijn. Ook het resultatenseizoen zal mee richting blijven geven aan de markten.
Tegen deze achtergrond denken we dat een aanhoudende hoge volatiliteit de komende weken mogelijk is, maar zien we geen fundamentele redenen voor een berenmarkt. Enerzijds liggen de toekomstige renteverlagingen van de centrale banken ongetwijfeld op tafel en anderzijds noteren de bedrijven gemiddeld solide resultaten.
Daarom blijven we een zogenaamde hybride strategie voorstellen van blue chips, waaronder Amerikaanse big tech, en kleinere bedrijven die zouden moeten winnen wanneer de rente wordt verlaagd en de economie zich herstelt. Beleggers kunnen koerscorrecties beschouwen als een koopopportuniteit.
Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert. Elke beleggingsbeslissing moet in overeenstemming zijn met uw Financial ID (beleggersprofiel). Meer info op deutschebank.be/financialid.
Prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen, schattingen, meningen en hypothetische modellen of analyses die onjuist kunnen blijken. Alleen ter illustratie. Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies.
Rendementen uit het verleden zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.
Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?
Bent u nog geen cliënt?
Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
Bent u al cliënt?
Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.
Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail
Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.