1. Wat is de meerwaardebelasting?
De meerwaardebelasting (of zogenaamde solidariteitstaks) die werd opgenomen in het federale regeerakkoord is een nieuwe heffing van 10% op de winst die particulieren realiseren bij de verkoop van financiële activa.
De regering wil vermijden dat kleine beleggers worden getroffen. Daarom geldt er een vrijstelling van 10.000 euro per jaar. Dat bedrag zou elk jaar geïndexeerd worden.
Voor aandeelhouders met een aanmerkelijk belang in een onderneming (minstens 20% participatie) liggen de volgende tarieven op tafel:
- Meerwaarde tot 1.000.000 euro: vrijstelling
- Tussen 1.000.000 en 2.500.000 euro: 1,25%
- Tussen 2.500.000 en 5.000.000 euro: 2,5%
- Tussen 5.000.000 en 10.000.000 euro: 5%
- Boven 10.000.000 euro: 10%
De belasting wordt van toepassing op verrichtingen binnen het ‘normaal beheer van privévermogen’. Particulieren die vandaag al een meerwaarde behalen uit ‘niet normaal beheer’ (bijvoorbeeld door speculatie en daytrading), maar wel buiten een beroepsactiviteit, dienen nu al 33% meerwaardebelasting te betalen, te vermeerderen met aanvullende gemeentebelasting.
2. Geldt de meerwaardebelasting ook als u uw financiële activa langer dan 10 jaar aanhoudt?
Daarover bestaat nog steeds onduidelijkheid. Premier Bart De Wever (N-VA) en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez stellen dat ‘wie zijn aandelen tien jaar aanhoudt, geen meerwaardebelasting zal betalen.’ Dat staat niet in het regeerakkoord, wat afgelopen weekend bevestigd werd door minister van Financiën Jan Jambon (N-VA). Het is dus onzeker of deze uitzondering de wet zal halen. De praktische uitwerking van de belasting is ook op andere punten nog onzeker.
3. Wanneer wordt de belasting van kracht?
Voor de minister van Financiën moet de wet in 2025 gestemd worden, omdat de inkomsten ervan al zijn ingeschreven vanaf 2026. Eerst moeten alle details nog in wetteksten gegoten worden én goedgekeurd worden.
4. Geldt deze nieuwe meerwaardebelasting ook voor vennootschappen?
Neen, het betreft enkel natuurlijke personen, dus ook ondernemers die aandelen in een onderneming in eigen naam bezitten. Meerwaarden op financiële activa gerealiseerd door een vennootschap worden reeds belast in de vennootschapsbelasting. Als u financiële activa aanhoudt via een vennootschap, bent u dus niet onderworpen aan deze nieuwe belasting. Dit geldt ook als u aandelen aanhoudt via een managementvennootschap en hierop een meerwaarde realiseert.
5. Op welke activa wordt de meerwaardebelasting van toepassing?
Hoewel de exacte definitie nog niet volledig is uitgewerkt, zijn de volgende activa waarschijnlijk inbegrepen:
- Aandelen
- Obligaties
- Beleggingsfondsen1 en trackers2
- Beleggingsverzekeringen (tak 23)
- Cryptomunten
Minder duidelijk is of spaarverzekeringen (tak 21) of fysiek goud onder de maatregel vallen.
6. Zijn niet-gerealiseerde meerwaarden belastbaar?
Nee. De belasting geldt enkel voor gerealiseerde meerwaarden. Dit betekent dat zolang u uw activa niet verkoopt, u geen belasting verschuldigd bent op de waardestijging ervan. Pas wanneer de verkoop plaatsvindt en er effectief winst wordt geboekt, zal de belasting toegepast worden.
7. Zijn historische meerwaarden belastbaar?
Nee. Enkel meerwaarden die worden gerealiseerd na de invoering van de wet worden belastbaar. Er zal dus geen retroactiviteit van toepassing zijn. Wanneer de meerwaardebelasting in werking treedt, is nog onduidelijk. Eerst moeten alle details nog in wetteksten gegoten worden én goedgekeurd worden. Dat duurt minstens enkele maanden.
8. Kunnen gerealiseerde minderwaarden worden afgetrokken?
Ja, maar enkel binnen hetzelfde jaar. Stel: u verzilvert in één kalenderjaar 20.000 euro winst met een handvol beleggingen. In datzelfde jaar verkoopt u andere beleggingen met 9.000 euro verlies. Dan wordt u enkel op 1.000 euro (11.000 euro min de vrijstelling van 10 000 euro) belast, zijnde 100 euro meerwaardebelasting.
Gerealiseerde minderwaarden kunnen niet worden overgedragen naar een volgend jaar. Als u verlies lijdt in een jaar, maar het daaropvolgende jaar een winst maakt, kunt u dat verlies dus niet verrekenen.
9. Kunnen kosten worden afgetrokken van de meerwaarde?
Het regeerakkoord geeft hierover geen uitsluitsel. In een eerdere versie van de onderhandelingen stond dat kosten die gemaakt zijn om de meerwaarde te verwerven - denk bijvoorbeeld aan transactiekosten - aftrekbaar zouden zijn, maar het is niet zeker of dit in de definitieve wetgeving wordt opgenomen.
10. Wat met DBI-fondsen?
Waar aanvankelijk sprake was om het gunstige belastingregime van DBI-beveks af te schaffen, wordt uiteindelijk gekozen om een heffing van 5% op de meerwaarde bij de uitstap in te voeren.
11. Verdwijnt de Reynderstaks?
De Reynderstaks is een belasting van 30% op de meerwaarde van bepaalde obligatiefondsen. Het is niet beslist of deze zal worden afgeschaft of dat de twee belastingen naast elkaar zullen bestaan.
12. Verdwijnt de effectentaks?
Nee, het belastingtarief van 0,15 procent blijft van kracht, maar er komen mogelijk specifieke anti-misbruikbepalingen.
13. Zal u de belasting zelf moeten aangeven of zal de bank deze inhouden?
Ook dat is nog niet duidelijk. Belgische banken zullen hun klanten waarschijnlijk jaarlijks een overzicht moeten bezorgen van de gerealiseerde meerwaarden. Beleggers met een buitenlandse effectenrekening zullen wellicht zelf hun aangifte moeten regelen.
14. Kan het belastingtarief in de toekomst verder stijgen?
België kende tot nu toe geen algemene meerwaardebelasting op aandelen, waardoor het een van de uitzonderingen was in Europa. Nu er een taks komt, vrezen sommige beleggers dat het tarief in de toekomst verhoogd zal worden. Dit gebeurde eerder met de roerende voorheffing, die van 15% naar 30% steeg over de jaren heen. Of het belastingtarief in de toekomst zal stijgen, is niet duidelijk.
Heeft u vragen over de impact van de nieuwe belasting op uw vermogen?
Uw private banker maakt graag tijd vrij voor overleg.
Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail
Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.
1 De term "fonds" is de gebruikelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Beleggingen (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AICB (niet-UCITS), en die diverse rechtsvormen kan aannemen (bevek, GBF enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten. De fondsen zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel stijgen als dalen en mogelijk krijgen beleggers het bedrag van hun belegging niet terug.
2 Trackers, ook wel ETF's (Exchange Traded Fund) genoemd, zijn fondsen die op de beurs noteren, waardoor u ze gedurende de hele beursdag kunt kopen en verkopen, zoals beursgenoteerde effecten. Trackers streven ernaar het verloop van een vooraf bepaalde beursindex zo getrouw mogelijk na te bootsen.