Geschreven door
Hendrik Deblander
Head of Tax
Samengevat
De taks beoogt álle effectenrekeningen: van natuurlijke personen, maar ook van vennootschappen, rechtspersonen en juridische constructies. Er zijn onder voorwaarden echter bepaalde uitzonderingen voor rechtspersonen of financiële entiteiten. Voor particulieren zijn er geen uitzonderingen.
Naast aandelen, obligaties, deelbewijzen in fondsen, trackers en kasbons, viseert de taks ook instrumenten zoals swaps en opties.
Geld dat niet op een effectenrekening staat, maar bv. op een zicht- of spaarrekening wordt niet geviseerd. Cash op een effectenrekening wél. Heeft u 900.000 euro aan effecten en 150.000 euro cash op uw effectenrekening, dan komt u in aanmerking voor de taks. Goed om weten: op de effectenrekening(en) bij Deutsche Bank kunt u geen cash plaatsen.
Ja, als het onder de vorm van een beleggingsinstrument (trackers (ETF's), opties, futures ...) op een effectenrekening wordt aangehouden.
Bepaalde verzekeringsproducten zijn onrechtstreeks onderhevig aan de taks indien zij op een effectenrekening worden aangehouden door de verzekeraar.
Het bedraagt 0,15% van de gemiddelde waarde van de effectenportefeuille, berekend vanaf de eerste euro zolang het gemiddelde hoger is dan 1 miljoen euro. Om echter te voorkomen dat de belasting de waarde van de effectenportefeuille onder de drempel van 1 miljoen brengt, wordt het bedrag beperkt tot 10% van het verschil tussen de gemiddelde waarde en de drempel van 1 miljoen. Enkele voorbeelden:
De fiscus kijkt naar de gemiddelde waarde op 4 meetpunten: 31 december, 31 maart, 30 juni en 30 september. Voor de belasting die in oktober 2021 verschuldigd is, zullen dus maximum 3 meetpunten zijn: in maart, juni en september 2021.
Zelfs als de waarde van uw beleggersrekening tussendoor de kaap van 1 miljoen (vaak) overschreed als gevolg van marktschommelingen, betekent dat dus nog niet dat u de taks verschuldigd bent.
Per effectenrekening, ongeacht het aantal houders. Dit is een van de belangrijkste verschillen met de vorige effectentaks, waarbij het gemiddelde bedrag kon worden gedeeld door het aantal medebezitters.
De belasting wordt geheven per beleggersrekening, en niet per titularis. Of de titularis(sen) volle eigenaar, naakte eigenaar of vruchtgebruiker is/zijn, maakt niet uit. Stel dat u met uw partner een gezamenlijke effectenrekening heeft van 1,5 miljoen euro: in dat geval zal u de taks moeten betalen. Hebben u en uw partner elk een aparte effectenrekening van 750.000 euro, dan zijn jullie vrijgesteld.
De overheid verplicht banken om de taks in te houden en door te storten. In oktober 2021, wanneer de opname op 30/09 is gebeurd, berekent de bank de taks op elke effectenrekening en wordt het bedrag van een van uw rekeningen afgetrokken.
Alle rekeninghouders ontvangen een brief met het bedrag van de taks en de waarde van de effectenrekening waarop de berekening is gebaseerd.
Er zullen minder meetpunten zijn om het gemiddelde bedrag te berekenen, maar de effectentaks blijft verschuldigd.
Nee, er zullen 2 onafhankelijke berekeningen zijn. Het gevolg kan zijn dat u de belasting tweemaal betaalt. In dat geval kunt u een verzoek om terugbetaling indienen.
Om misbruik te voorkomen (men zou de effecten bv. kunnen verdelen over verschillende rekeningen) gelden er antimisbruikbepalingen. Die zijn met terugwerkende kracht vanaf 30 oktober 2020 in voege gegaan. Als titularissen bijvoorbeeld een effectenrekening willen splitsen, moeten zij kunnen bewijzen dat ze andere motieven hebben dan de ontwijking van de effectentaks.
Elke ingreep om de taks te ontwijken zal wellicht onder de antimisbruikmaatregel vallen, en zou u meer nadelen en kosten kunnen opleveren dan de belasting op zich. Wij raden u dus aan om alle voor- en nadelen doordacht te bestuderen vooraleer u een beslissing maakt. Neem geen overhaaste beslissingen.
Nee, op dit ogenblik wordt deze informatie niet door de banken verstrekt.
In principe wel, behalve als er een verdrag ter voorkoming van dubbele belasting bestaat tussen België en het land van verblijf en dit verdrag bepaalt dat alleen het land van verblijf het vermogen kan belasten. Dit is onder meer het geval in Duitsland, Luxemburg, Nederland en Spanje. In andere gevallen (geen verdrag ter voorkoming van dubbele belasting of belastingheffing toegestaan aan de Belgische Staat) zal de belasting verschuldigd zijn.
Indien u verhuist van een land waarvoor belasting verschuldigd is naar een land waarvoor geen belasting verschuldigd zou zijn, zal een tussentijdse berekening worden gemaakt op basis van de op dat moment beschikbare meetpunten. De belasting zal dus in de loop van het jaar worden afgetrokken, maar u zal achteraf niet worden belast.
Neem contact op met Talk & Invest op 078 153 154, uw adviseur of uw Private Banker bij Deutsche Bank.
Benieuwd hoe onze expertise, advies en oplossingen het verschil kunnen maken voor uw beleggingen?
Deel dit artikel