Samengevat
Na een algemeen positief eerste halfjaar in 2024 werden in juli 2 aparte hoofdstukken geschreven. De maand begon sterk voor de bredere aandelenmarkten, waarbij de S&P 500 in 10 van de eerste 11 sessies hoger ging en nieuwe pieken bereikte. De rally was deels het gevolg van zwakke economische gegevens die de speculaties aanwakkerden dat de Federal Reserve (Fed) de rente in september zou kunnen verlagen, vooral na de publicatie van de kerninflatie die in juli op het laagste niveau sinds januari 2021 uitkwam.
Naarmate de maand vorderde, wekten enkele teleurstellende resultaten in het lopende rapporteringsseizoen en zorgen over het gebrek aan duidelijk bewijs dat hogere AI-uitgaven zich ook in reële rendementen vertalen, twijfels op over de soliditeit van de Tech-rally van dit jaar. Daarnaast waren er ook enkele negatieve verrassingen op het vlak van de macrogegevens. Deze elementen leidden tot een aanzienlijke uitverkoop die de Magnificent 7 aandelen in correctieterrein bracht, zijnde meer dan 10% lager ten opzichte van hun top. Globaal genomen werd het verlies van de Magnificent 7 in juli beperkt tot slechts -0,6%, terwijl de NASDAQ Composite met -0,7% daalde.
De groeiende hoop op renteverlagingen kwam daarentegen de smallcaps goede, waardoor de Russell 2000 (dit is een Amerikaanse index van 2000 smallcapbedrijven) +10,2% steeg. De beleggers besloten duidelijk om weg te roteren van megacaps naar smallcaps. Hierdoor was de outperformance van de Russell 2000 in juli ten opzichte van de NASDAQ Composite de grootste in een maand sinds de implosie van de dotcom-zeepbel. De correctie van de Tech Mega Cap en de rotatie wogen op de bredere aandelenmarkten, maar ondanks het terreinverlies tegen het einde van de maand slaagden zowel de S&P 500 (+1,2%) als de STOXX Europe 600 (+1,4%) erin om juli met bescheiden winsten af te sluiten.
Begin augustus gingen de aandelen wereldwijd in de uitverkoop, waarbij het slechte nieuws deze keer ook negatief werd onthaald door beleggers (voorheen werden slechte economische cijfers vaak positief genomen omdat het werd gezien als een verhoging van de kans op renteverlagingen). Begin augustus stuurde de combinatie van zwakker dan verwachte Amerikaanse economische gegevens (bv. een teleurstellende ISM Manufacturing en, belangrijker nog, een zwakker dan verwacht banenrapport in juli), toenemende geopolitieke risico's en een wereldwijde afkoeling van de consumenten de impliciete Fed beleidsrente voor december 2024 naar het laagste niveau sinds begin februari. Tegelijkertijd rekende de markt op een verlaging van de beleidsrente in september met 50 basispunten (bp) en meer dan 200 bp in de komende 12 maanden, wat in het verleden alleen het geval was vóór een Amerikaanse recessie. Naarmate de 'harde landing' retoriek luider werd, namen de zorgen omtrent economiche groei de bovenhand over de inflatiezorgen.
Bovendien trokken ook enkele tegenvallende Mega Cap-winstresultaten, vooral in de technologiesector, de markten naar beneden. Het merendeel van de bigtechbedrijven slaagde er niet in om beleggers te enthousiasmeren, en versterkte de vrees dat de waarderingen te hoog opgelopen zijn.
Ten slotte veroorzaakte de beslissing van de BoJ om de rente op te trekken, samen met de verwachting van versnelde renteverlagingen door de Fed, een aanzienlijke appreciatie van de JPY, wat dan weer heeft geleid tot het sluiten van de 'carry trade' en een duik van Japanse aandelen van meer dan -12%, de slechtste dagprestatie voor de Nikkei 225 sinds 1987.
De trend keerde bij het publiceren van de ISM Services, die aangaf dat het grootste deel van de economie terugkeerde naar het expansiegebied. De rust keerde ook terug omdat de BoJ communiceerde dat de kans op renteverhogingen op korte termijn klein zijn wanneer de markten zo volatiel zijn.
De Amerikaanse economie vertraagt effectief, maar wij zijn van mening dat de recessievrees en de verwachtingen van renteverlagingen overdreven zijn. De kans op een volledige recessie in de VS blijft volgens ons relatief laag. Men moet er rekening mee houden dat enkele eenmalige effecten de zwakkere arbeidsmarkt in juli verklaren. Het banenrapport van 8 augustus bevestigt dat de Amerikaanse arbeidsmarkt niet uit elkaar valt, waardoor de markten lijken te kalmeren.
Hoewel we geen berenmarkt verwachten (dit zou een daling van 20% ten opzichte van de piek betekenen), kan de verminderde handelsactiviteit in augustus de volatiliteit versterken. De markten kijken ondertussen met argusogen naar de publicatie van de resultaten van enkele big caps en belangrijke economische data. De naderende Amerikaanse verkiezingen kunnen eveneens een impact hebben op het marktsentiment, net zoals het conflict in het Midden-Oosten en escalerende handelsconflicten. Tijdens de eerste handelsdagen in augustus steeg de VIX (index die de volatiliteit aangeeft) tot het hoogste niveau sinds oktober 2022, terwijl er een duidelijke rotatie naar defensieve sectoren was in een context van lagere rentes en een vlucht naar kwaliteit. Op maandag 5 augustus noteerde de VIX zelfs op 65,73, een stijging van 42,34 punten ten opzichte van de sluiting van vrijdag. De grootste beweging op één dag sinds de lancering van de index was de stijging van 21,57 punten op 12 maart 2020 aan de vooravond van de eerste lockdown.
Grafiek 1: Koersevolutie VIX Index
Bron: Bloomberg Finance L.P., Deutsche Bank AG. Gegevens van 12 augustus 2024.
Midden juli werden de markten naar beneden getrokken door de technologiesector, onder andere omwille van mogelijk strengere beperkingen op de export van halfgeleiders naar China. Beleggers deden de zogenaamde 'Trump Trade' en kozen voor segmenten zoals rentegevoelige smallcaps, aangezien de lagere inflatiegegevens ook leidden naar de hoop op snellere renteverlagingen van de Fed. Deze rotatie weg van megacaps naar smallcapaandelen zorgde voor de grootste outperformance van de Russell 2000 in vijf sessies tegenover de NASDAQ Composite sinds de lancering van de Russell 2000 in 1979. Deze rotatie-episode zal weinig invloed hebben op het langetermijntraject en -verhaal.
We geloven niet dat de underperformance van Mega Caps zal aanhouden omdat de toekomstige winstvooruitzichten nog altijd aantrekkelijk zijn. Bijgevolg herhalen we onze voorkeur voor een hybride beleggingsstrategie in plaats van te proberen de markt te timen. Dit houdt in dat we willen profiteren van de seculaire winststerkte en gezonde balansen van largecaps en megacaps, terwijl we tegelijkertijd gebruik maken van lage waarderingen en behoorlijke cyclische winstvooruitzichten voor smallcaps. Daarenboven is het opvallend dat consensusschattingen aangeven dat de winst van de Russell 2000 over 2024-2026 met 40% per jaar zal groeien, terwijl de index wordt verhandeld met een korting van bijna -20% ten opzichte van de Magnificent 7.
Grafiek 2: NASDAQ Composite vs Russell 2000
Bron: Bloomberg Finance L.P., Deutsche Bank AG. Gegevens van 12 augustus 2024.
De macro-economische context zal uitdagend blijven voor de rest van het jaar. Nu de economische conjunctuur momenteel wat aan snelheid verliest, de arbeidsmarkt en de consumentenbestedingen vertragen en de prijszettingskracht daalt kunnen de bedrijfsresultaten op een bepaald moment geïmpacteerd worden. Steeds meer bedrijven verlagen hun prognose voor de rest van het jaar, met name in de industriële sector en de consumentensector, waarbij velen de dalende vraag en de aanhoudende zwakte van de activiteit in China als redenen aanvoeren. Niettemin zijn we van mening dat de huidige consensuswinstgroeiprognoses van de S&P 500 (+13,6%) en de STOXX Europe 600 (+8,5%) samen met een gunstige trend van de wereldwijde winstherzieningsratio fundamentele steun zouden moeten bieden voor de aandelenmarkten.
Aangezien de waarderingen van de S&P 500 hoog lijken, is een robuuste winstgroei nodig om de huidige waarderingen te rechtvaardigen, terwijl er weining marge is voor teleurstellingen. Daarom gaan we ervan uit dat de sterk uiteenlopende koersreacties in het lopende rapporteringsseizoen zich kunnen herhalen in de komende kwartalen, aangezien de relatieve winnaars waarschijnlijk de bedrijven zijn die op gebied van marges uitblinken in deze uitdagende omgeving.
Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert. Elke beleggingsbeslissing moet in overeenstemming zijn met uw Financial ID (beleggersprofiel). Meer info op deutschebank.be/financialid.
Prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen, schattingen, meningen en hypothetische modellen of analyses die onjuist kunnen blijken. Alleen ter illustratie. Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies.
Rendementen uit het verleden zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.
Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.
1 De term "fonds" is de gebruikelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Beleggingen (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AICB (niet-UCITS), en die diverse rechtsvormen kan aannemen (bevek, GBF enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten. De fondsen zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel stijgen als dalen en mogelijk krijgen beleggers het bedrag van hun belegging niet terug.