- De Topix en de Nikkei herstelden bijna volledig de voorbije dagen, nadat ze elk met 12% waren gedaald op maandag, toen aandelen wereldwijd in de uitverkoop gingen.
- Wij geloven dat de sell-off eerder op sentiment was gebaseerd dan op gewijzigde macro-economische perspectieven.
- De vooruitzichten voor Japanse aandelen op middellange tot lange termijn blijven constructief, gezien de sterke bedrijfsfundamentals, het nog altijd soepele monetaire beleid en de aantrekkelijke waarderingen. Een correctie kan dus worden gezien als een kans om selectief in te stappen in aandelen.
Wat is er gebeurd?
De Japanse aandelenindexen zijn fors opgeveerd. De Topix en de Nikkei maakten met +10% bijna het volledige verlies goed, nadat ze op maandag elk 12% inleverden, te midden van een wereldwijde uitverkoop van aandelen. De sell-off werd veroorzaakt door het zwakke beleggerssentiment na de tegenvallende Amerikaanse macrocijfers vorige week. Bovendien verhoogde de BoJ vorige week de beleidsrente met 15 basispunten tot 0,25%, terwijl de Fed de rente stabiel hield, maar aangaf dat een renteverlaging voor september in de stijgers staat. Dat leidde tot een forse appreciatie van de JPY met 2% na de vergaderingen van de centrale banken en 8% sinds 11 juli, toen de renteverwachtingen werden bijgesteld. Beleids- en marktbewegingen leidden tot discussies over de vraag of de Fed 'te laat' zou zijn om te knippen en de BoJ 'te vroeg' om de rente te verhogen. Ondertussen daalde de JPY echter opnieuw tot 147 USD/JPY, op grond van de verklaring van de BoJ dat ze de rente niet zal optrekken wanneer de markten instabiel zijn.
De technische correctie kwam er ondanks dat de Japanse economie in het tweede kwartaal weer aanknoopte met groei, dankzij een herstel van de binnenlandse consumptie en de industriële productie. Het bbp voor het tweede kwartaal groeide met 2,1% op jaarbasis (volgens schattingen van Reuters) tegenover een krimp van -2,9% in het eerste kwartaal. De particuliere consumptie is voor het eerst in vijf kwartalen gestegen, omdat de lonen van bedrijven historisch zijn gestegen. De reële lonen stegen in juni voor het eerst in twee jaar met 1,1% op jaarbasis. De diensten-PMI (purchasing managers index) voor juli veerde terug op naar 53,9 (van 49,4 in juni) door de sterke binnenlandse vraag.
Hoewel de binnenlandse economie geleidelijk lijkt te verbeteren, kan de externe vraag negatief worden beïnvloed door een recente vertraging van de wereldeconomie en -handel. Dat komt ook tot uiting in de PMI voor de verwerkende nijverheid, die in juli opnieuw krimpte tot 49,2 vanaf een niveau van 50,1 in juni.
De Japanse bedrijfswinsten zitten wel in een opwaartse trend. Van de 33% van de bedrijven op de Topix die tot nu toe hun resultaten hebben gerapporteerd, heeft 61% de winstperaandeel-ramingen overtroffen, terwijl 59% de omzetramingen heeft overtroffen met een WPA-groei van 4% op jaarbasis en een omzet van 6% op jaarbasis.
Hoe reageerden de markten?
Japanse aandelen veerden op na de scherpe correctie van maandag. Op dinsdag stegen de Nikkei 225 en Topix Index respectievelijk met 9% en 10% en gingen ook woensdag nog 1 à 2% hoger. De JPY heeft een beetje van de winst ingeleverd (USD/JPY 147 op woensdag), na tot 142 USD/JPY gestegen te zijn, het sterkste niveau van de Yen sinds januari dit jaar. Het 10-jaarsrendement van de JGB is ondertussen doorgestegen tot 0,88%.
Wat betekent dat voor beleggers?
De algemene macro-economische trends in Japan blijven in lijn met onze verwachting van een geleidelijk herstel. Een inflatiedaling onder het doelniveau van 2% van de BoJ, als gevolg van een voortijdige renteverhoging, blijft echter een belangrijk risico om op te volgen. Japanse aandelen kunnen nog steeds negatief beïnvloed worden door de verschuiving in de wereldwijde risicoappetijt en de verdere afwikkeling van de USD/JPY-carry trade. Dit gezegd zijnde, volgens ons is de beleidsrentedaling door de Fed in 2024 die de markt nu inprijst overdreven, en zou de risico-omgeving opnieuw moeten verbeteren.
De lopende bedrijfshervormingen schieten goed op: 91% van de bedrijven die op de beurs van Tokio noteren, heeft per 30 juni hun plannen om kapitaal efficiënter aan te wenden bekendgemaakt, tegenover 83% aan het einde van het vorige kwartaal. Structurele hervormingen moeten aandeelhouderswaarde op lange termijn helpen vrijmaken.
Onze voorkeurssectoren IT, discretionaire consumptiegoederen en banken hebben zich hersteld van de forse daling van maandag. IT verloor 13,6% op maandag en veerde 15,1% op tot de sluiting van woensdag; discretionaire consumptiegoederen daalden 12,4% en wonnen 11,3% terug; en banken verloren 17,3% en herstelden met 12,1%. Gezien de bezorgdheid over een wereldwijde recessie - waarbij men vreest dat de Amerikaanse Fed te laat in actie schiet, en het risico dat verwachtingen omtrent toekomstige renteverhoging door de BoJ teruggeschroefd worden, verkiezen we onze blootstelling aan Japanse aandelen te diversifiëren via defensievere sectoren die minder gevoelig zijn voor cyclische tegenwind.
Sectoren die zich richten op de binnenlandse vraag en/of in eigen land gegenereerde inkomsten en dus minder blootgesteld zijn aan de appreciatie van de JPY, zullen beter presteren. Naast onze vorige sectorselecties (IT, discretionaire consumptiegoederen en banken), voegen we communicatiediensten, basisconsumptiegoederen en industriële waarden toe.
Conclusie
We herhalen onze constructieve visie op Japanse aandelen op middellange tot lange termijn gezien de sterke bedrijfsfundamentals, het nog altijd soepele monetaire beleid, de lopende bedrijfshervormingen en de aantrekkelijke waarderingen. We raden een gediversifieerde blootstelling aan hoogwaardige namen aan in de sectoren IT, duurzame consumptiegoederen, banken, communicatiediensten, basisconsumptiegoederen en industrie, met een focus op balanssterkte en een evenwichtige inkomstenmix. De waarderingen blijven potentieel aantrekkelijk met een TOPIX CY25 forward price/earnings (PE) ratio van 11,6x, een korting van -25% ten opzichte van het gemiddelde PE-niveau op 5 jaar.
Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert. Elke beleggingsbeslissing moet in overeenstemming zijn met uw Financial ID (beleggersprofiel). Meer info op deutschebank.be/financialid.
Prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen, schattingen, meningen en hypothetische modellen of analyses die onjuist kunnen blijken. Alleen ter illustratie. Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies.
Rendementen uit het verleden zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.
Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?
Bent u nog geen cliënt?
Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
Bent u al cliënt?
Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.
Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail
Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.