Hoe ziet een solide beleggingsportefeuille er uit?

Beleggen

Hoe ziet een solide beleggingsportefeuille eruit?

25 maart 2022 - Leestijd 2 min.

Geschreven door

Knut Huys

Senior Fund of Funds Manager

Op lange termijn geeft beleggen uitzicht op een hoger potentieel rendement. En hoe vroeger u begint, hoe beter. Waarom en wanneer: daar hoeft u als belegger wellicht niet meer van overtuigd te worden. Maar hoe en waarin u nu precies belegt: dat is vaak een ander paar mouwen. Want om succesvol te zijn, moet uw strategie stevig genoeg zijn om een storm trachten te doorstaan (denk aan de shock op de beurzen na de inval in Oekraïne), maar ook flexibel genoeg om mee te surfen als de markten de wind in de zeilen hebben. De kern-satelliet strategie is zo’n aanpak die beleggers zowel robuustheid als flexibiliteit biedt.

De kern

Met dit deel van uw belegd kapitaal tracht u uw groeipotentieel te ondersteunen. Deze kern is best een robuuste mix van beleggingen, waarin zowel aandelen, obligaties als andere activaklassen zijn vertegenwoordigd. Concreet kan de kern bestaan uit een totaaloplossing die via een strategische allocatie zowel in aandelen als obligaties belegt, één of meerdere gemengde fondsen1  of een discretionaire oplossing (= uw kapitaal laten beleggen door een team van beleggingsexperts).

De satelliet(en)

Deze vormen de motor die voor extra aandrijving kan zorgen. Ze zijn doorgaans meer risicovol dan de kern en kunnen hierdoor mogelijk een sterker potentieel rendement neerzetten. Satellieten komen in drie verschillende vormen:

  • Complementaire beleggingen in regio’s en landen en/of sectoren. Denk bijvoorbeeld aan wereldwijde aandelen om de financiële repressie te bestrijden, of aan de financiële sector die zou kunnen profiteren van een stijgende rente.
  • Beleggingen in langetermijnthema’s. Megatrends die gedreven worden door demografische evolutie, technologische ontwikkelingen en/of duurzaamheid. In deze vorm vallen bijvoorbeeld beleggingen die inspelen op klimaatverandering, cyberveiligheid en slimme mobiliteit.
  • Beleggingen in sterke overtuigingen. In bepaalde gevallen kunnen sommige (deel)markten extreme waarderingen aannemen. Zulke scheeftrekkingen kunnen opportuniteiten bieden voor beleggers.

Om te weten welke satellieten u wanneer inzet, baseert u zich best op de vooruitzichten van onze marktstrategen. Hun voorkeuren worden ook vertaald in de beleggingsvoorstellen die u bij Deutsche Bank in het agentschap, online of telefonisch krijgt.

Zo kan een groeiportefeuille er uitzien:

Zo kan een groeiportefeuille er uitzien

Hoe uw groeiportefeuille er precies uitziet, hangt af van uw beleggersprofiel (Financial ID). Als u uw kapitaal 25 jaar kan missen en u niet wakker ligt van schommelingen op de beurs, zal de verhouding er anders uitzien dan wanneer u een meer defensieve belegger bent.

Elke beleggingsbeslissing dient gebaseerd te zijn op de officiële documenten bij de uitgifte van een beleggingsproduct en in overeenstemming te zijn met uw beleggersprofiel (Financial ID).

Hoe uw kapitaal structureren?

Beleggen en sparen zonder structuur of strategie is zoals een dressoir ineen puzzelen zonder handleiding. Het kan wel, maar het resultaat zal wellicht minder geslaagd zijn. Daarom structureren we uw kapitaal bij Deutsche Bank in drie pijlers:

  1. Liquiditeiten: het geld op uw zicht- en spaarrekeningen als buffer voor onverwachte uitgaven, en om uw dagelijkse of toekomstige aankopen te financieren (bv. 6 tot 12 maandinkomsten).
  2. Bescherming: producten die mogelijk hoger kunnen renderen dan monetaire producten én tegelijk kapitaalbescherming bieden. Veiligheid staat hierbij dus steeds op de eerste plaats. Hierin passen onder meer gestructureerde producten2 met kapitaalbescherming.
  3. Groei: Wilt u een potentieel hoger rendement voor een deel van uw vermogen? Dan zit er, indien uw beleggersprofiel (Financial ID) dit toelaat, weinig anders op dan te beleggen in producten waarvan het risico hoger is (en geen kapitaalbescherming bieden) zoals fondsen. Dit is de pijler groei. In deze pijler krijgt de kern-satellietstrategie vorm.

Elke beleggingsbeslissing dient gebaseerd te zijn op de officiële documenten bij de uitgifte van een beleggingsproduct en in overeenstemming te zijn met uw beleggersprofiel (Financial ID).

Tijd om uw portefeuille verder te (her)structureren?

Neem contact op met uw adviseur of onze beleggingsexperts bij Talk & Invest op 078 153 154.
Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160.

1 Het begrip ‘fonds’ wordt over het algemeen gebruikt voor een instelling voor collectieve belegging (ICB), die het statuut van een ICBE (UCITS) of van een AICB (niet-UCITS) kan hebben. Een ICB kan bestaan uit compartimenten. Fondsen zijn blootgesteld aan risico’s. Hun waarde kan zowel stijgen als dalen en het is mogelijk dat de beleggers het bedrag van hun belegging niet kunnen recupereren.
2 Gestructureerde financiële instrumenten, ook Structured Notes genoemd, bestaan in de vorm van ‘schuldbewijzen met totale of gedeeltelijke terugbetaling van het kapitaal’. Een gestructureerd schuldinstrument is een financieel instrument van bepaalde duur, doorgaans uitgegeven door financiële instellingen, dat een rendement biedt dat gekoppeld is aan een of meer onderliggende activa (bv. een rentevoet of beursindex) via vaste of variabele coupons die tijdens de looptijd of op de vervaldag van het effect worden uitbetaald. Voor een ‘schuldbewijs met recht op terugbetaling van het kapitaal’ verbindt de uitgever zich ertoe 100% van het ingeschreven kapitaal (uitgezonderd kosten) terug te betalen op de eindvervaldag (behalve bij faillissement of risico op faillissement van de uitgever). Bij een ‘schuldbewijs met een gedeeltelijk recht op terugbetaling van het kapitaal’ daarentegen verbindt de uitgever zich er niet toe om 100% van het ingeschreven kapitaal (zonder kosten) terug te betalen op eindvervaldag. Er bestaan ook ‘schuldbewijzen zonder recht op terugbetaling van het kapitaal’.

×