Na een erg belabberd halfjaar, kozen de markten in juli voor de weg omhoog. Voor aandelen werd het zelfs de beste maand sinds november 2020. De Eurostoxx 50 klom 7,3%, de S&P500 schreef er 9,1% bij en de Nasdaq zelfs 12,3%. Daarmee zijn de verliezen sinds januari nog lang niet bijgebeend, maar oogt het voorlopige plaatje voor 2022 toch al een stuk minder somber.
De remonte startte in het tweede deel van juli. Toen krikten zowel de Amerikaanse centrale bank (Fed) als de Europese centrale bank (ECB) de rente op met respectievelijk 75 en 50 basispunten. De renteverhoging in de eurozone was zelfs hoger dan geanticipeerd. In de eurozone namen we zo ook na acht jaar afscheid van negatieve rente.
Dat de markten omhoog gingen is op het eerste gezicht contradictorisch. Een stevige renteverhoging maakt aandelen over het algemeen namelijk minder aantrekkelijk. Dat het sentiment tóch opklaarde was vooral te danken aan Fed-voorzitter Jerome Powell. Die bevestigde dat er in september nog een renteverhoging komt - in de eerste plaats om de inflatie verder te bestrijden - , maar alludeerde er tegelijk op dat het ritme van de renteverhogingen nadien kan dalen als de inflatie- en macro-economische cijfers dat toelaten. Dat stemde beleggers uitermate goedgeluimd. Zelfs in die mate dat ze nu zelfs al een renteknip binnen de zes maanden verwachten.
Een andere reden voor de positieve beursvibes in juli waren de bedrijfsresultaten. Ondanks de vertraging van de groei, de hogere productiekosten en de dalende reële lonen, waren de resultaten over het algemeen een stuk beter dan gevreesd. Vooral de degelijke cijfers van enkele grote techspelers stuwden de indexen mee opwaarts.
Het vooruitzicht dat de Fed de komende maanden de voet van het gaspedaal zou kunnen halen en de minder sombere economische vooruitzichten in Europa bleken een steun in de rug voor vastrentende waarden in de geïndustrialiseerde landen. Het omgeslagen sentiment zorgde ervoor dat obligaties in alle segmenten terreinwinst boekten. Amerikaanse high yield obligaties (+5,9%) tekenden de grootste maandwinst sinds juli 2009 op, terwijl Europese investment grade obligaties (+4,7%) en Europese high yield obligaties (+5,1%) sterk presteerden in een verder historisch slecht jaar.
Ook Europese staatsobligaties stegen. In haar laatste vergadering voegde de ECB een nieuwe tool toe aan haar gereedschapskist: TPI, voluit Transmission Protection Instrument. Deze tool is ontworpen om landen met een hogere schuldenlast te helpen en financiële fragmentatie binnen de eurozone te voorkomen via de gerichte opkoop van obligaties. Hoewel het instrument nog niet geactiveerd werd, leek de aankondiging ervan Spaanse obligaties (+4,6%) te hebben geholpen om gelijke tred te houden met Duitse bunds (+4,6%). Italiaanse staatsobligaties presteerden evenwel minder goed door de politieke chaos in het land (+1,6%).
Of de opvering in juli duurzaam zal blijken, is koffiedik kijken. Door de aanhoudende onzekerheden blijft het erg voorbarig om nu al te jubelen.
De aandelenmarkten gaan er vandaag van uit dat de economie zal krimpen of minstens verder vertragen. We kunnen verwachten dat de volatiliteit zal aanhouden en sterk beïnvloed zal worden door de beslissingen en commentaren van de centrale banken. In dit klimaat kunnen dips - zoals we in de eerste helft van 2022 zagen - een koopkans bieden. Op korte termijn zijn de vooruitzichten erg onzeker, maar op een horizon van 12 maanden ziet het plaatje er aantrekkelijker uit; vooral als de Fed op termijn werkelijk tot een renteknip zal overgaan.
Bij obligaties zijn er opnieuw opportuniteiten te rapen, ook in het kwalitatieve segment. Door de verwachte tragere economische groei kunnen kwaliteitsobligaties zekerheid bieden. We hebben een voorkeur voor Amerikaanse staatsobligaties, maar zouden wachten op een stijging van de Treasuries (10j) richting 3%. Wie meer risico kan en wil nemen, zou kunnen opteren voor obligaties van lagere kwaliteit of met een langere looptijd, maar op dit moment vinden we dat er te veel onzekerheden zijn om dat te doen.
Uiteindelijk zal het proces van normalisering (verlaging van de inflatie en hogere rente) de economische groei afremmen en de prestatie van de financiële markten beïnvloeden. Dat maakt deel uit van een normale economische cyclus. Als belegger zit er weinig anders op dan belegd te blijven, en niet voortdurend in en uit te stappen. De markt op korte termijn timen heeft geen zin. Bovendien loopt u het risico om de boot te missen wanneer het sentiment omslaat (zoals in juli ook duidelijk werd). We adviseren om de potentiële kansen te grijpen wanneer de markten dalen en te blijven focussen op de beleggingshorizon op lange termijn.
Dankzij een ‘kern-satelliet’-benadering combineert u standvastigheid en flexibiliteit. Deze benadering berust op een goed gediversifieerde portefeuillekern, aangevuld met beleggingen met een hoger rendementspotentieel op lange termijn in het satellietgedeelte.
Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Financial Center, online of via 078 156 160.
29 juli 2022