Financiële markten veren sterk op in juli na belabberd halfjaar

Markten - 4 augustus 2022

Financiële markten veren sterk op in juli na belabberd halfjaar

Geschreven door Wim D'Haese - Head Investment Strategist

Samengevat:
  • In juli kozen zowel aandelen als obligaties de weg omhoog.
  • De stevige rebound betekent nog niet dat we opnieuw gelanceerd zijn. We verwachten dat de volatiliteit zal aanhouden.
  • Op korte termijn zijn de vooruitzichten erg onzeker voor aandelen, maar op een horizon van 12 maanden ziet het plaatje er aantrekkelijker uit; vooral als de Fed tot een renteknip zal overgaan.

Aandelen trekken een spurtje

Na een erg belabberd halfjaar, kozen de markten in juli voor de weg omhoog. Voor aandelen werd het zelfs de beste maand sinds november 2020. De Eurostoxx 50 klom 7,3%, de S&P500 schreef er 9,1% bij en de Nasdaq zelfs 12,3%. Daarmee zijn de verliezen sinds januari nog lang niet bijgebeend, maar oogt het voorlopige plaatje voor 2022 toch al een stuk minder somber.

De remonte startte in het tweede deel van juli. Toen krikten zowel de Amerikaanse centrale bank (Fed) als de Europese centrale bank (ECB) de rente op met respectievelijk 75 en 50 basispunten. De renteverhoging in de eurozone was zelfs hoger dan geanticipeerd. In de eurozone namen we zo ook na acht jaar afscheid van negatieve rente.

Met de groeten van Jerome

Dat de markten omhoog gingen is op het eerste gezicht contradictorisch. Een stevige renteverhoging maakt aandelen over het algemeen namelijk minder aantrekkelijk. Dat het sentiment tóch opklaarde was vooral te danken aan Fed-voorzitter Jerome Powell. Die bevestigde dat er in september nog een renteverhoging komt - in de eerste plaats om de inflatie verder te bestrijden - , maar alludeerde er tegelijk op dat het ritme van de renteverhogingen nadien kan dalen als de inflatie- en macro-economische cijfers dat toelaten. Dat stemde beleggers uitermate goedgeluimd. Zelfs in die mate dat ze nu zelfs al een renteknip binnen de zes maanden verwachten.

Een andere reden voor de positieve beursvibes in juli waren de bedrijfsresultaten. Ondanks de vertraging van de groei, de hogere productiekosten en de dalende reële lonen, waren de resultaten over het algemeen een stuk beter dan gevreesd. Vooral de degelijke cijfers van enkele grote techspelers stuwden de indexen mee opwaarts.

Ook obligaties kiezen de weg omhoog

Het vooruitzicht dat de Fed de komende maanden de voet van het gaspedaal zou kunnen halen en de minder sombere economische vooruitzichten in Europa bleken een steun in de rug voor vastrentende waarden in de geïndustrialiseerde landen. Het omgeslagen sentiment zorgde ervoor dat obligaties in alle segmenten terreinwinst boekten. Amerikaanse high yield obligaties (+5,9%) tekenden de grootste maandwinst sinds juli 2009 op, terwijl Europese investment grade obligaties (+4,7%) en Europese high yield obligaties (+5,1%) sterk presteerden in een verder historisch slecht jaar.

Ook Europese staatsobligaties stegen. In haar laatste vergadering voegde de ECB een nieuwe tool toe aan haar gereedschapskist: TPI, voluit Transmission Protection Instrument. Deze tool is ontworpen om landen met een hogere schuldenlast te helpen en financiële fragmentatie binnen de eurozone te voorkomen via de gerichte opkoop van obligaties. Hoewel het instrument nog niet geactiveerd werd, leek de aankondiging ervan Spaanse obligaties (+4,6%) te hebben geholpen om gelijke tred te houden met Duitse bunds (+4,6%). Italiaanse staatsobligaties presteerden evenwel minder goed door de politieke chaos in het land (+1,6%).

Wordt de spurt een marathon?

Of de opvering in juli duurzaam zal blijken, is koffiedik kijken. Door de aanhoudende onzekerheden blijft het erg voorbarig om nu al te jubelen.

  • Van de bedrijven in de S&P500 die al met kwartaalresultaten kwamen, deed 73% het beter dan verwacht (het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar was 77%). Aan de andere kant was de gemiddelde winstgroei van 6% de laagste sinds het vierde kwartaal van 2020. Bovendien verwachten we dat bedrijven links en rechts (verder) de schaar in hun winstverwachtingen zullen zetten.
  • De VS is technisch gezien in een recessie beland na zowel een krimp van het bbp in het eerste als in het tweede kwartaal. Technisch gezien, want niet iedereen hanteert dezelfde definitie van een recessie. Zo spreekt het National Bureau of Economic Research nog niet van een recessie. Zij houdt namelijk ook rekening met andere indicatoren zoals de werkgelegenheid, die op dit moment nog heel sterk is. Welke definitie u ook hanteert, niemand weet precies hoe lang de economische krimp zal duren, of hoe diep die zal zijn. Volgens onze verwachtingen zal die eerder mild zijn.
  • De inflatie is nog steeds hoog en de centrale banken zullen de rente nog verder moeten verhogen om de prijsstijgingen de kop in te drukken. De inflatie zou deze zomer echter haar hoogtepunt moeten bereiken in de VS (Europa komt wat achter). Bepaalde grondstoffen zoals olie, koper en ijzer zijn al goedkoper geworden, anticiperend op een verdere vertraging van de economie. Aan de andere kant blijven de werkgelegenheidscijfers heel goed, wat de inflatie dan weer blijft ondersteunen. Het is duidelijk dat het steeds moeilijker wordt om de inflatie onder controle te krijgen en tegelijk een recessie te vermijden. De open vraag blijft dan ook: wat is erger - inflatie of een recessie?

Hou vast aan uw langetermijndoelstellingen

De aandelenmarkten gaan er vandaag van uit dat de economie zal krimpen of minstens verder vertragen. We kunnen verwachten dat de volatiliteit zal aanhouden en sterk beïnvloed zal worden door de beslissingen en commentaren van de centrale banken. In dit klimaat kunnen dips - zoals we in de eerste helft van 2022 zagen - een koopkans bieden. Op korte termijn zijn de vooruitzichten erg onzeker, maar op een horizon van 12 maanden ziet het plaatje er aantrekkelijker uit; vooral als de Fed op termijn werkelijk tot een renteknip zal overgaan.

Bij obligaties zijn er opnieuw opportuniteiten te rapen, ook in het kwalitatieve segment. Door de verwachte tragere economische groei kunnen kwaliteitsobligaties zekerheid bieden. We hebben een voorkeur voor Amerikaanse staatsobligaties, maar zouden wachten op een stijging van de Treasuries (10j) richting 3%. Wie meer risico kan en wil nemen, zou kunnen opteren voor obligaties van lagere kwaliteit of met een langere looptijd, maar op dit moment vinden we dat er te veel onzekerheden zijn om dat te doen.

Uiteindelijk zal het proces van normalisering (verlaging van de inflatie en hogere rente) de economische groei afremmen en de prestatie van de financiële markten beïnvloeden. Dat maakt deel uit van een normale economische cyclus. Als belegger zit er weinig anders op dan belegd te blijven, en niet voortdurend in en uit te stappen. De markt op korte termijn timen heeft geen zin. Bovendien loopt u het risico om de boot te missen wanneer het sentiment omslaat (zoals in juli ook duidelijk werd). We adviseren om de potentiële kansen te grijpen wanneer de markten dalen en te blijven focussen op de beleggingshorizon op lange termijn.

Dankzij een ‘kern-satelliet’-benadering combineert u standvastigheid en flexibiliteit. Deze benadering berust op een goed gediversifieerde portefeuillekern, aangevuld met beleggingen met een hoger rendementspotentieel op lange termijn in het satellietgedeelte.

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bent u nog geen cliënt?

Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.

Bent u al cliënt?

Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Financial Center, online of via 078 156 160.

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

28 juli 2022

Opnieuw forse renteverhoging tegen inflatie

29 juli 2022

7 redenen waarom de sector van de gezondheidszorg een beleggingsopportuniteit blijft

22 juli 2022

De ECB geeft startschot van renteverhogingscyclus

×