Geschreven door
Wim D'Haese & Knut Huys
Head Investment Strategist - Senior Fund of Funds Manager
2020 was tot nog toe een markant jaar op de beurs. Met een steile duik in het eerste kwartaal, en een sterke opvering in het tweede kwartaal. Maar niet elke sector of elke regio deelde even hard in de klappen, of kon even veel mee genieten van de remonte.
Het spreekt voor zich dat beleggers zich de voorbije maanden serieus in de haren krabden. Gewoon niets doen of mijn portefeuille bijsturen? Verkopen of bijkopen? Nu ... nog even wachten ... of is het misschien al te laat … ? Als particuliere belegger zijn dit complexe knopen om door te hakken. Ook in de toekomst zullen dergelijke periodes met vele uitdagingen (én opportuniteiten) zich nog aandienen.
Daarom adviseert Deutsche Bank al jaar en dag beleggers om een stevig fundament van flexibele gemengde fondsen in hun portefeuille te hebben. Bij zulke fondsen kan de beheerder - afhankelijk van de marktomstandigheden en in lijn met zijn beleggingsbeleid - vrij schakelen tussen risicovolle en minder risicovolle activa. Als belegger hoeft u dus zelf niks te doen of te piekeren over wat de volgende stap wordt. Gewoon belegd blijven volstaat.
Alleen: ondertussen bestaan er honderden van dergelijke flexibele gemengde fondsen. Elk met hun eigen strategie. Elk met hun plus- en minpunten. Niet iedereen heeft tijd of zin om zich te verdiepen in zo’n breed aanbod. Daarom biedt Deutsche Bank een overzichtelijke selectie van fondsen aan die volgens ons het meeste potentieel hebben: de DB Best Advice lijst.
In dit overzicht vindt u een 15-tal flexibele gemengde fondsen, zorgvuldig geselecteerd op basis van een grondig en robuust analyseproces. Zo’n selectie is klein genoeg om het overzichtelijk te houden, en groot genoeg om voor elk type belegger een oplossing te vinden die aanleunt bij zijn of haar beleggersprofiel (Financial ID).
Flexibele gemengde fondsen vormen dus best het fundament van uw portefeuille. Daarbovenop kunt u uw portefeuille verder opbouwen met bijvoorbeeld aandelenfondsen. Ook voor deze vindt u in de DB Best Advice lijst een select aanbod van fondsen die erin slagen om er uit te springen. Het gaat om fondsen die zich bijvoorbeeld van de massa onderscheiden in een bepaalde regio. Of die bijvoorbeeld uitblinken door hun dividendbeleid.
U kunt uw portefeuille uiteraard ook steeds een persoonlijke toets geven door te kiezen voor duurzame fondsen en/of themafondsen. Deze beleggen in een specifiek thema zoals robotica, veiligheid, artificiële intelligentie, technologie, gezondheidszorg, klimaatverandering, water, enzovoort. Door maatschappelijke veranderingen zullen bepaalde sectoren immers een voorsprong nemen op andere. Met een thematisch fonds kunt u hierop inspelen.
Ook hier helpen we u graag met de DB Best Advice lijst de bomen door het fondsenbos te zien. Aan de hand van de lijst kunt u zelf uw portefeuille opbouwen en inkleuren.
Uiteraard staan onze adviseurs steeds ter beschikking voor u, zowel online, telefonisch als in de agentschappen. Wilt u het puzzelen overlaten aan onze beleggingsexperts? Dat kan ook. Door te kiezen voor discretionair beheer doen zij het huiswerk voor u, op basis van uw Financial ID.
De DB Best Advice lijst wordt samengesteld door het driekoppige fondsenteam van Deutsche Bank België. Zoals voor elk fonds dat in ons aanbod wordt opgenomen, worden ook de fondsen in de DB Best Advice lijst onderworpen aan een grondige analyse. We nodigen het fondsenhuis uit voor een of meerdere gesprekken, lichten de portfolio en de cijfers door en maken een analyse van de beleggingsstrategie en -filosofie. We onderzoeken ook de stabiliteit van de prestaties op lange termijn en wegen vooral het neerwaartse risico.
Volgens onze selectiecriteria worden alleen de beste oplossingen uit ons aanbod van 1.800 fondsen vervolgens opgenomen in de DB Best Advice lijst. Dit is echter geen gouden ticket. Voldoet een fonds niet meer aan de strenge criteria of biedt het geen potentieel meer, dan verliest het zijn plaats in de DB Best Advice lijst. Zo geniet u van een advies dat actueel is.
Rekening houdend met een context van volatiliteit zou het een interessante strategie zijn om te beginnen beleggen en uw aankopen te spreiden in de tijd. Op die manier vlakt u uw aankoopprijs immers af. Zo kunt u de stress, waarmee elke belegger wordt geconfronteerd, van uw schouders halen: hoe bent u zeker dat u op het juiste moment koopt?
Dankzij DB Investment Plan kunt u al vanaf 100 euro per maand stap voor stap beleggen in een selectie van fondsen. Op die manier kunt u op uw eigen tempo uw geld nieuw leven inblazen en potentieel hogere rendementen genieten door een zeker risiconiveau te aanvaarden.
Een paar voorbeelden:
Op basis van uw beleggersprofiel (Financial ID) kunt u kiezen uit een ruime selectie aan fondsen: thematische of geografische fondsen, die mikken op het potentieel van een specifieke sector van de economie, flexibele gemengde fondsen, fondsen met een impact op maatschappelijke projecten, enz. In de lijst DB Best Advice vindt u al een mooi overzicht van de fondsen die onze experts geselecteerd hebben. Onze adviseurs blijven uiteraard te uwer beschikking om u in uw keuze te begeleiden.
van de DB Best Advice fondsen hebben 4 of 5 sterren bij Morningstar. Morningstar is een onafhankelijke speler die alle beleggingsfondsen volgens dezelfde methodiek doorlicht. Op basis van kwaliteit en duurzaamheid geeft Morningstar het fonds een score, uitgedrukt in sterren. Het merendeel van de fondsen die we opnemen in de DB Best Advice lijst tellen vier of het maximum van vijf sterren, tenzij er door het innovatieve karakter van het fonds nog geen sterren voorhanden zijn.
Geen tijd of zin om uw portefeuille op te volgen en bij te sturen? Dan kan u kiezen voor discretionair beheer (laten beleggen).
Stap voor stap beleggen via periodieke beleggingen? Ontdek hoe u vanaf € 100 per maand kunt beleggen met DB Investment Plan.
1 De term "fonds" is de gemeenschappelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Belegging (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AICB (niet-UCITS), en die diverse juridische vormen kan aannemen (BEVEK, GBF, enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten.
2 Meer details over het aanbod vindt u in het reglement DB Investment Plan.