Beleggen

Technologie boven op de beurs

18 september 2020 - leestijd 5 min.

Geschreven door

Wim D'Haese
Head Investment Strategist

Samengevat

  • Het contrast tussen Wall Street en Main Street werd de jongste maanden wel héél erg groot. De aandelenmarkten zijn momenteel hoog gewaardeerd. 
  • Beleggen blijft echter het enige alternatief voor wie rendement wil. 
  • Bovenop een stevige matras van flexibele gemengde fondsen, schuiven we thematische beleggingen naar voren zoals die in technologie en gezondheidszorg. Ook goud kan nog een tijd rugwind krijgen.

Volgens onze prognoses zal het tot midden 2022 duren voor de wereldeconomie weer op het toerental van 2019 draait. Drie verloren jaren voor de economie ... maar (tot nog toe) niet voor de beurs.

In het bijzonder de Amerikaanse beurzen hebben er sinds hun dieptepunt in maart stevig de beuk in gezet. Vooral de technologiesector en in bepaalde mate ook de gezondheidssector – 2 voorkeursectoren die we reeds lang naar voren schuiven – zijn losgeslagen van het peloton. Zij zorgden dit jaar voor het leeuwendeel van de winsten. De S&P500 profiteert van de prestatie van de technologiesector die ondertussen een gewicht van 28% vertegenwoordigt in de index.

Hoewel de beurzen anticiperen op verder herstel, een opvering van de bedrijfswinsten en extra stimuli van overheden en centrale banken, werd het contrast tussen Wall Street en Main Street de jongste maanden wel héél erg groot. Analisten hadden hun verwachtingen voor de bedrijfsresultaten van het tweede kwartaal bovendien erg laag ingeschat, zodat er weinig bedrijven onder de lat gingen. Gevolg: beleggers waren ook hier blij verrast en stuurden de markten nog een stuk hoger.

Hoog en droog?

De aandelenmarkten zijn op dit moment dus hoog gewaardeerd. Dit is zo in historisch opzicht, maar is voor een stuk te verklaren door de renteniveaus en renteverwachtingen. De beurzen lijken echter te ontsnappen aan de basisprincipes van de zwaartekracht, die hen in ‘normale’ economische omstandigheden omlaag zouden trekken. Dat ‘terug naar normaal’: daar hoeft u de komende jaren overigens niet veel op te rekenen. De renteniveaus zijn al jaren extreem laag, en zullen dat ook nog extreem lang blijven. Of tenminste nog langer dan voor het uitbreken van de pandemie verwacht werd. En lagere renteniveaus kunnen gepaard gaan met hogere aandelenwaarderingen.

De centrale banken duwen beleggers – gewild of ongewild – richting aandelen. Dat komt omdat ze massaal obligaties (en andere activa) opkopen, de rente laag houden en geld bijdrukken. Spaarders en beleggers zitten op een berg cash en zijn op zoek naar rendement. Dit alles werkt sterk ondersteunend voor de aandelenmarkten. Bovendien heeft de Fed (Amerikaanse centrale bank) recent haar monetair beleidskader aangepast, wat de aandelenmarkten opnieuw in dank afnamen.

Beleggen, maar niet op automatische piloot

In deze context blijft beleggen, in lijn met uw beleggersprofiel en uw beleggingshorizon, het enige alternatief voor wie rendement wil. Dat zorgt ervoor dat de dynamiek en het optimisme op de beurzen nog een (hele) tijd kan aanhouden. Of om het in een boutade samen te vatten: the trend is your friend. Belegd blijven is dus nog steeds de boodschap, want er zijn nauwelijks andere bronnen om rendement aan te boren.

Kunt u daardoor rustig op automatische piloot verder beleggen? Niet helemaal, want het blijven risicovolle tijden. Hoewel er positieve tekenen zijn op het gebied van vaccins, blijft de verspreiding van het coronavirus een zorg. Daarnaast kunnen de Amerikaanse verkiezingen en de handelsspanningen nervositeit op de markten veroorzaken, net als andere geopolitieke en maatschappelijke brandhaarden.

Welke beleggingen?

Hoogtevrees op de beurs of niet: in elke gediversifieerde portefeuille blijven flexibele gemengde fondsen hét fundament bij uitstek. Bij zulke fondsen kan de professionele beheerder zelf vrij schakelen tussen activaklassen en tussen risicovolle of minder risicovolle beleggingen, afhankelijk van het beursklimaat en de beleggingsstrategie. Hoe meer verschillende van die fondsen (en dus verschillende strategieën) u in portefeuille heeft, hoe dikker uw matras is.

Bovenop dit fundament van flexibele gemengde fondsen opteren we bij Deutsche Bank voor thematische beleggingen. Dat kan door bijvoorbeeld in te spelen op langetermijntrends zoals duurzaamheid, infrastructuur, gezondheidszorg en technologie. Dat zijn trends die Deutsche Bank al enkele jaren naar voren schuift als opportuniteit. Vooral de laatste twee – gezondheidszorg en technologie – deden het ondertussen erg goed en blijven onze favorieten. In dit geval heeft de pandemie beide trends nog versterkt en versneld.

In een goed gediversifieerde portefeuille is dus niet alleen een goede spreiding belangrijk tussen activaklassen, regio’s en valuta, maar evenzeer in langetermijntrends en -thema’s. Na de spectaculaire koerswinsten sinds het dieptepunt in maart komt er wellicht een periode met winstnemingen op de markten. Dit kan een opportuniteit zijn om de blootstelling in bepaalde thema’s zoals gezondheidszorg en technologie op te trekken. Dit zijn de exponenten van een kwalitatieve en structurele groei, waar wij op inzetten.

Wat met obligaties?

Op de obligatiemarkten schoten de credit spreads (de premie voor het kredietrisico op de uitgever) in maart omhoog. Zes maanden later zijn die bijna opnieuw gedaald naar het niveau van voor de crisis. De ingrepen van de centrale banken hebben het risico op faillissementen sterk gereduceerd en dus ook de premie voor beleggers.

Zoekt u naar rendement in obligaties? Dan heeft u vandaag een vergrootglas nodig, zeker in de categorie investment grade in euro. In high yield en obligaties van groeilanden (in USD) zijn er wel opportuniteiten. In deze segmenten moet u echter heel selectief zijn en sterk diversifiëren om de risico’s (faillissement van uitgever) te spreiden.

Gouden zaken doen?

Goud blinkt al een hele tijd. Het edelmetaal klom dit jaar al met 30% en brak ook voor het eerst door de magische grens van 2.000 dollar per ons. Er zijn drie factoren die goud nog een tijd rugwind kunnen geven:

  • Negatieve reële rente (nominale rente min inflatie). De centrale banken zullen de beleidsrente nog jaren laag houden. Hoewel de crisis in eerste instantie eerder een negatieve impact heeft op de inflatie, zien we toch dat de inflatieverwachtingen op lange termijn aanzienlijk stegen sinds maart.
  • Goud als een vluchtwaarde. De pandemie en de vrees voor nieuwe ‘hotspots’ blijven de beleggers zorgen baren. Op geopolitiek vlak blijven de spanningen tussen de VS en China eveneens opborrelen.
  • De lagere dollar werkt ondersteunend. Goud wordt hierdoor goedkoper en verhoogt de capaciteit (bijvoorbeeld van groeilanden) om goud aan te kopen.

Dollar

De crisis heeft de internationale rol van de dollar als reservemunt versterkt. Maar het renteverschil tussen de dollar en de euro is door het beleid van de Fed sterk verminderd en zwakte ook de aantrekkingskracht (en koers) van de dollar af. De bezegeling van het Europees herstelfonds versterkte dan weer de euro tegenover de dollar: beleggers zagen dit als een teken van vertrouwen in de unie. Eind augustus doorbrak de euro de grens van 1,20 dollar, maar het snellere herstel van de Amerikaanse economie zou echter tegenwind moeten geven. Daarenboven benadeelt een sterke euro de concurrentiepositie vanuit Europa, en zal de ECB (Europese Centrale Bank) hierop toezien. Onze EUR/ USD-doelstelling op 12 maanden is daarom 1,15 dollar.

Dotcombubbel in 2000 = technologiebubbel in 2020?

Dit jaar sloot de technologiebeurs Nasdaq al ruim 35 keer de handelsdag met een nieuw record. Het optimisme over technologie-aandelen doet beleggers denken aan de dotcombubbel. Het klopt dat de waarderingen in de technologiesector sterk gestegen zijn (net zoals de waarderingen van andere sectoren). Alleen is de situatie vandaag helemaal anders. In 2000 maakten dotcombedrijven verlies. Vandaag schotelen veel technologiebedrijven jaar na jaar sterke resultaten voor.

Hogere waarderingen kunnen echter ook leiden tot overwaardering van een aantal individuele bedrijven. Het lijkt spannend om die ene parel te zoeken waarvan de koers kan exploderen, maar bij een verkeerde keuze kan hij net zo goed imploderen. Zorg dus voor een goede spreiding, niet alleen binnen uw portefeuille in haar geheel, maar evenzo binnen de activaklassen en technologiethema’s.

Tijd om uw portefeuille bij te sturen?


Bel onze experts van Talk & Invest au 078 153 154.

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160.


Deel dit artikel

×