Geschreven door
Dieter Vandewiele
Fund Analyst
Samengevat
De VS is de thuishaven van de meest lucratieve consumentenmarkt. Hoewel in de VS slechts 4,25% van de wereldbevolking woont1, gaven Amerikaanse consumenten in 2019 voor 14.544 miljard USD uit2. Dat is goed voor ongeveer 30% (!) van alle wereldwijde consumentenuitgaven.
Hoewel China de voorbije decennia de kloof een stuk dichtte, is de Amerikaanse economie nog steeds met ruime voorsprong de grootste.
1. VS: 21.374 miljard USD
2. China: 14.343 miljard USD
3. Japan: 5.081 miljard USD
4. Duitsland: 3.845 miljard USD
5. India: 2.875 miljard USD
6. VK: 2.827 miljard USD
7. Frankrijk: 2.715 miljard USD
8. Italië: 2.001 miljard USD
9. Brazilië: 1.839 miljard USD
10. Canada: 1.736 miljard USD
Bron: Wereldbank
De Amerikaanse economie kenmerkt zich door een hoge veerkracht en flexibiliteit en een hoge concurrentiegraad. Dat is dan weer een belangrijke drijfveer voor innovatie. Volgens het Global Competitiveness Report van het World Economic Forum is de VS na Singapore op economisch vlak het meest competitieve land ter wereld3. Dat uit zich van Wall Street aan de Oostkust, tot aan Silicon Valley aan de Westkust.
Beursgenoteerde Amerikaanse ondernemingen halen hun omzet en winst niet alleen in eigen land. Een belangrijk deel van hun omzet wordt elders in de wereld gegenereerd. De bedrijven in de S&P500 realiseerden in 2018 bijna 43% van hun verkoopcijfers in het buitenland4. Beleggen in Amerikaanse ondernemingen is dus ook beleggen in de hele wereld.
Of het nu gaat om aandelen, obligaties of valuta’s: de Amerikaanse markten zijn de grootste ter wereld. Dat betekent dat ze een heel breed scala aan beleggingsopportuniteiten en diversificatiemogelijkheden bieden. De markt bestaat uit een veelheid aan sectoren, met zowel gevestigde waarden en sterke merken als beloftevolle nieuwkomers in alle sectoren: van technologie tot gezondheidszorg. De Amerikaanse beurs is bovendien de thuisbasis van enkele van de grootste, robuuste en meest waardevolle bedrijven ter wereld. Incontournable dus.
Hoewel de VS ook met grote economische en maatschappelijke uitdagingen kampt, blijven Amerikaanse activa thuishoren in elke gediversifieerde portefeuille. Alleen is het als belegger niet eenvoudig om te bepalen wélke activa er op wélk moment er best in uw mandje zitten.
Voor veel beleggers is het moeilijk om richting te vinden, terwijl ze toch alle mogelijkheden open willen laten liggen. Daarom kan het interessant zijn om een doordachte beleggingsoplossing te kiezen die al deze vraagstukken uit handen neemt. Bijvoorbeeld door te opteren voor een beleggingsfonds5 dat flexibel kan schakelen tussen Amerikaanse staatsobligaties, bedrijfsobligaties, liquiditeiten en aandelen, naargelang de marktomstandigheden.
Deel dit artikel
1 Bron: worldometers.info
2 Bron: US Bureau of Economic Analysis
3 Bron: weforum.org
4 Bron: us.spindices.com
5 De term ‘fonds’ is de gebruikelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Beleggingen (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AICB (niet-UCITS), en die diverse rechtsvormen kan aannemen (bevek, GBF enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten. De fondsen zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel stijgen als dalen en mogelijk krijgen beleggers het bedrag van hun belegging niet terug.