Beleggingsfondsen in 2022: de trends

Beleggen

Beleggingsfondsen in 2022: de trends

4 januari 2022 - Leestijd 2 min. 

Geschreven door

Knut Huys

Senior Fund of Funds Manager

Samengevat:
  • De belangstelling voor ESG en duurzaam beleggen zal volgens ons alleen maar verder toenemen in 2022.
  • Themafondsen1 die surfen op de opportuniteiten van langetermijntrends zoals technologie, demografie en duurzaamheid zullen voort genieten van beleggingsinteresse.
  • Gemengde fondsen kunnen in 2022 opnieuw hun nut bewijzen als kern van een fondsenportefeuille.

1. ESG en duurzame fondsen verder op weg om de standaard te worden

Voor steeds meer beleggers zijn niet alleen meer de kwartaalcijfers belangrijk, maar ook niet-financiële aspecten. Kijken we louter naar de Belgische beleggingsfondsen, dan is 52% van het belegde kapitaal vandaag al in ‘artikel 8-fondsen’2 belegd3. Dat zijn fondsen die aspecten op het vlak van milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG) bevorderen. 4% is dan weer belegd in ‘artikel 9-fondsen’2. Zij streven een echte duurzaamheidsdoelstelling na, wat betekent dat zij een positief effect willen hebben op mens, milieu en maatschappij.3

Hoewel Europa een voorloper is op vlak van duurzaam beleggen, zien we ook elders de aandacht sterk toenemen, voornamelijk in de VS en Canada. ‘Duurzame’ beleggingen maken ondertussen al 35,9% van alle activa uit in 's werelds vijf grootste markten (VS, Canada, Japan, ‘Australasia’ en Europa), blijkt uit een rapport van de Global Sustainable Investment Alliance4. In 2016 was dat nog 27,9%. Wel dient opgemerkt te worden dat hier een brede maatstaf (ESG) wordt gebruikt van wat het betekent om ‘duurzaam’ te beleggen. 

We geloven dat de belangstelling voor ESG en duurzaam beleggen alleen maar zal toenemen in 2022. Als alles volgens plan verloopt, zullen financiële instellingen vanaf 2022 ook verplicht worden om hun cliënten te informeren over de milieu- en sociale aspecten van hun financiële producten. Bij Deutsche Bank kunt u vandaag al kiezen uit liefst 98 duurzame ‘Artikel 9’-fondsen. Dit zijn dus stuk voor stuk fondsen die een positieve impact nastreven.

2. Thematische fondsen: de peper en zout voor uw portefeuille

Naast duurzame fondsen verwachten we ook dat thematische fondsen verder aan belang zullen winnen in 2022. Deze themafondsen surfen op de opportuniteiten van langetermijntrends zoals technologie, demografie en duurzaamheid.

Specifiek voor 2022 verwachten we toenemende interesse in beleggingen die verband houden met de vierde industriële revolutie. De motor van die revolutie moet gesmeerd worden, en daarom denken we dat thema’s als artificiële intelligentie, robotica, automatisering en cyber(security) opportuniteiten kunnen bieden op lange termijn.

Daarnaast blijven we rotsvast geloven in het potentieel van themabeleggingen die verband houden met een duurzamere wereld. Meer bepaald beleggingen rond slimme mobiliteit, klimaatverandering, water en beleggingen die een sociale impact nastreven.

3. Gemengde fondsen

Sinds 2007 heeft Deutsche Bank een aanbod aan flexibele gemengde fondsen. Dit zijn fondsen die hun blootstelling aan aandelen, obligaties en andere activa kunnen aanpassen aan de marktomstandigheden. Een van de grote voordelen is dat u zich niet meer actief hoeft bezig te houden met marktomstandigheden te analyseren en moeilijke beslissingen te nemen. De beheerder van het fonds doet die job voor u, in conformiteit met de beleggingsbeleid van het product.

Volgens de jongste cijfers zijn gemengde fondsen de belangrijkste fondsencategorie bij Belgische beleggers. Terwijl 10 jaar geleden 27,9% van het kapitaal in fondsen belegd werd in gemengde fondsen, is dat momenteel 46,9%5. Gemengde fondsen kunnen dan ook een ideale kern zijn van een uitgekiende beleggingsportefeuille: ze zijn doorgaans minder volatiel dan aandelenfondsen, en leveren potentieel meer rendement dan laagrentende obligatiefondsen. Met de beurzen die op recordhoogtes blijven circuleren, zouden gemengde fondsen in 2022 opnieuw hun nut kunnen bewijzen als stootkussen bij verhoogde volatiliteit.

Beleggen in fondsen?

1De term ‘fonds’ is de gebruikelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Beleggingen (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AICB (niet-UCITS), en die diverse rechtsvormen kan aannemen (bevek, GBF enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten. De fondsen zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel stijgen als dalen en mogelijk krijgen beleggers het bedrag van hun belegging niet terug. 

2Classificatie volgens de Verordening (EU) 2019/2088 van 27 november 2019 betreffende informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiële dienstensector. 

3Bron: https://www.fsma.be/sites/default/files/media/files/2021-11/2021_dashboard_q3.pdf 

4Bron: http://www.gsi-alliance.org/wp-content/uploads/2021/08/GSIR-20201.pdf 

5Bron: https://www.beama.be/wp-content/uploads/2021/10/Cijfers-ICB-sector-2de-trimester-2021.pdf

×