Beleggen zonder grijze haren

Markten & beleggingen - 29 april 2024

Beleggen zonder grijze haren

Geschreven door Kris Temmerman - Head of Discretionary Portfolios

Samengevat

  • De kern-satellietstrategie heeft als doel om een robuuste én flexibele portefeuille op te bouwen.
  • De kern streeft naar robuustheid in de portefeuille en de satellieten beogen extra aandrijving en diversificatie.
  • De strategie kan u helpen aan de verleiding te weerstaan om voortdurend in- en uit te stappen.

Een uitslaande brand in het Midden-Oosten, een slabakkende Chinese en Europese economie, een patstelling in de oorlog in Oekraïne, een handvol Amerikaanse regionale banken die over de kop ging, inflatie die nog steeds niet tot een aanvaardbaar niveau zakt en Donald Trump die een nieuwe gooi doet naar het presidentschap. Stel dat u in januari 2023 al wist wat de rest van het jaar in petto zou hebben … in dat geval had u misschien toen overwogen om uw beleggingen te verkopen en om terug te keren als het stof neergedaald was.

Hoe dan ook, iedereen verwachtte na de aderlating van 2022 meer tegenwind voor de aandelen-en obligatiemarkten. De Federal Reserve en Europese Centrale Bank waren immers nog lang niet klaar met hun renteverhogingen en bovendien ging bijna iedereen ervan uit dat een recessie om de hoek loerde. Zelfs de meest optimistische beleggers dachten dat 2023 op zijn best in het lichtgroen zou eindigen.

Een kern als ruggengraat

Gelukkig draaide het beter uit. De beurzen zetten in 2023 een prima prestatie neer, ook al bleven de markten het jaar door heel volatiel (de sterke prestatie was grotendeels toe te schrijven aan een uitstekende november en december). 2023 leverde dan ook – nog maar eens – het bewijs dat het onmogelijk is de markt te timen. Wie besliste om aan de zijlijn te gaan staan, miste een van de strafste rally’s van de voorbije jaren. Belegd blijven op lange termijn biedt vaak meer kans op succes dan de markt te proberen timen.

Alleen: tijd in de markt doorbrengen kan best stressvol zijn. Rendement behalen is natuurlijk de essentie van beleggen, maar dan liefst zonder grijze haren te krijgen. Net daarom adviseren we cliënten om hun portefeuille op te bouwen volgens de kern-satellietstrategie. De kern is de ruggengraat. Die moet er in de eerste plaats voor zorgen dat uw beleggingen een degelijk rendement proberen te genereren. Daarnaast zou de kern ook tegen een duw moeten kunnen als er onrust op de markten is, én de wind in de rug kunnen krijgen als het weer omslaat. De satellieten zorgen op hun beurt voor extra aandrijving en diversificatie (denk aan thematische beleggingen zoals artificiële intelligentie, cyberveiligheid en gezondheidszorg).

Hoe de kern opbouwen?

De kern doordacht opbouwen is cruciaal. Dat komt omdat 90% van het rendement op lange termijn bepaald wordt door de strategische verdeling van de onderliggende activa1. Anders gezegd: het is veel belangrijker om te kiezen in welke verhouding u in welke activaklassen (aandelen, obligaties, grondstoffen …) belegt, dan in welke specifieke effecten of dan te timen wanneer u best in en uit de markt stapt.

Behalve de strategische verdeling van activaklassen, moet de kern van uw portefeuille ook tegen een storm bestand zijn. Een beproefde aanpak is door elke activaklasse zelf ook te diversifiëren, bijvoorbeeld over verschillende sectoren, geografische gebieden en zelfs beleggingsstijlen (waarde, groei, dividend …). Dit kan helpen om de volatiliteit af te vlakken en uw kansen op een beter rendement te verhogen.

Alleen: als beleggers blijven we nog altijd mensen met emoties. Als de beurs plots 7% zakt (of omgekeerd: plots 7% stijgt), is het normaal dat u op de (ver)koopknop wil duwen. Om in dergelijke omstandigheden toch voor een vorm van gemoedsrust te zorgen bestaat er een techniek die tracht het neerwaartse risico binnen bepaalde grenzen te houden. Dat kunt u best beschouwen als een airbag die de impact van een beursschok tempert.

Welke oplossingen kiezen?

In dit scenario, waar de markten ook onderhevig zijn aan onvoorspelbare en potentieel destabiliserende gebeurtenissen, is het essentieel om beleggingsoplossingen te vinden die zowel robuust als flexibel zijn. Producten die al deze eigenschappen dekken, moeten niet alleen een gedegen basis bieden tegen marktvolatiliteit, maar ook de mogelijkheid bieden om te profiteren van opkomende kansen. Oplossingen met een strategische en/of tactische activa-allocatie kunnen in dat opzicht een interessante keuze zijn.

Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert. Elke beleggingsbeslissing moet in overeenstemming zijn met uw Financial ID (beleggersprofiel). Meer info op deutschebank.be/financialid.

Prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen, schattingen, meningen en hypothetische modellen of analyses die onjuist kunnen blijken. Alleen ter illustratie. Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies.

Rendementen uit het verleden zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.

Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail

Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.

Deel dit artikel


Hoe kan u een robuuste en tegelijk flexibele portefeuille opbouwen?

17 maart 2023

Hoe kan u een robuuste en tegelijk flexibele portefeuille opbouwen?

Beleggen is een teamsport: zo maakt discretionair beheer het verschil

27 november 2023

Beleggen is een teamsport: zo maakt discretionair beheer het verschil

Digitalisering schakelt een versnelling hoger

28 februari 2024

Digitalisering schakelt een versnelling hoger

1 Zie bijvoorbeeld Gary P. Brinson, L. Randolph Hood and Gilbert L. Beebower: Determinants of Portfolio Performance: Financial Analysts Journal, January-February 1995.

×