Samengevat
Negatieve reële rente1 op spaarboekjes. En een virus dat ons massaal huisdieren, afhaalmaaltijden en tweede verblijven aan de kust doet kopen. Wie dat 5 jaar geleden voorspelde, kreeg wellicht de lachers op zijn hand.
Onze wereld en onze samenleving veranderen, en de coronacrisis heeft ze zelfs drastisch veranderd. De pandemie heeft een turbo gezet op bestaande megatrends zoals digitalisering, automatisering en aandacht voor onze gezondheid en welbevinden.
Veel waarnemers voorspellen dat de wereld waarschijnlijk niet meer dezelfde zal zijn als voor 2020. We pikten nieuwe gewoonten op, en het risico op een nieuwe gezondheidscrisis blijft. Dit zal voor een stuk de manier waarop we leven, werken en omgaan met elkaar veranderen.
Elke transformatie en disruptie levert winnaars op. Maar ook verliezers. De plaat werd de dupe van de cassette. De cassette werd de klos van de cd. En de cd delfde het onderspit voor streaming. Ook deze crisis maakt op haar manier winnaars en verliezers.
Als belegger is het de kunst om de winnaars van vandaag en vooral van morgen in portefeuille te hebben. Beleggen doet u om een potentieel rendement in de toekomst te behalen. Daarom is investeren in bedrijven met een toekomst een goed idee als dat in lijn ligt met uw beleggersprofiel (Financial ID).
Welke beleggingsthema’s en sectoren staan nu precies in polepositie voor de komende decennia?
Hoewel er een beweging is naar meer protectionisme, deglobalisering en defragmentatie, wordt onze wereld tegelijk meer dan ooit verbonden. Ons digitaal ecosysteem is een essentieel onderdeel van ons leven en van onze economieën geworden. De democratisering van technologie en internet dragen bij aan een beter verbonden en efficiëntere economie en maatschappij. Thema’s zoals 5G, cybersecurity, videogaming, cloud computing, slimme steden en digitaal onderwijs bieden op dat vlak interessante perspectieven voor beleggers.
Het Internet of Things, artificiële intelligentie, e-commerce, 5G, automatisering, robotica ... leiden tot nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden in de (maak)industrie. Computers en processen komen op een andere manier samen, waarbij machines en robots aangestuurd worden door (zelflerende) algoritmen, met weinig input van menselijke operators. Die digitale transformatie van de industrie versnelt het ontwerp en de productie van goederen en de dienstverlening.
Hoewel vooral digitalisering een extra boost kreeg door de coronacrisis, blijft ook de transitie naar hernieuwbare energie en een klimaatneutrale wereld even relevant. Bedrijven die nieuwe technologieën met een milieubewuste strategie combineren, kunnen een concurrentievoordeel uitbouwen.
Om de klimaatverandering te bestrijden is volgens de VN minstens 60.000 miljard Amerikaanse dollar aan investeringen nodig tegen 20502. Onder meer in hernieuwbare energie (nog steeds is 82% van de gebruikte energie afkomstig van kool, olie en gas3), energie-efficiëntie, (openbare) infrastructuur, water, afvalbeheer, efficiënter gebruik van grondstoffen, deeleconomie, elektrische voertuigen, enzovoort.
Wanneer we denken aan groeipotentieel, denken veel beleggers in eerste instantie aan grote techbedrijven. Dit zijn bedrijven die de wereld drastisch hebben herschapen door ook de manier te veranderen hoe we leven en werken. Minder beleggers zien de gezondheidszorg echter als een sector met groeipotentieel. Dat is nochtans niet zo.
De vergrijzing en veranderende demografie leidt ertoe dat er meer investeringen in gezondheidszorg nodig zullen zijn. Bovendien heeft de pandemie een nieuw licht geworpen op het belang van de gezondheidszorg voor de economie en nationale veiligheid. Medische ontwikkelingen zoals biotechnologie, robotchirurgie en gentherapie bieden dan weer de mogelijkheid om technologie te combineren met gezondheidszorg en toekomstige groei te stimuleren. Tot slot hebben inkomsten uit de gezondheidszorg het potentieel om in een economische neergang stand te houden, terwijl ze minder volatiel zijn.
Deel dit artikel
1 Reële rente = nominale rente min inflatie
2 Bron: https://www.unepfi.org/climate-change/climate-change/
3 Bron: https://upgrader.gapminder.org/t/sdg-world-un-goals/9/