De obligaties stap voor stap

Wat is een obligatie?

De nationale overheden en de ondernemingen die geld nodig hebben, kunnen de nodige fondsen ophalen door obligaties uit te geven.

Door in deze obligaties te beleggen, leent u in feite geld aan een onderneming of aan een overheidsinstelling.

In ruil daarvoor hebt u recht op intrest of op een coupon die u regelmatig een vast rendement biedt. U hebt ook recht op de terugbetaling van de nominale waarde op de eindvervaldag, tenzij de uitgever in gebreke blijft of failliet gaat.

Een obligatie is dus een verhandelbaar schuldbewijs waarmee een uitgever zich ertoe verbindt om de koper het bedrag van de lening (de nominale waarde) op de eindvervaldag terug te betalen, en een intrest op het geleende bedrag (de coupon).

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van obligaties?

Waarom beleggen in obligaties?

De verhouding tussen risico en rendement

Ondanks de voorspelbaarheid en de veiligheid die ze bieden, is beleggen in obligaties niet zonder risico. In principe zal het rendement hoger zijn naarmate het risico groter is. Er zijn 3 hoofdrisico's en als de obligatie in een andere munteenheid dan de euro is genoteerd, is er bovendien een wisselkoersrisico.

Wat is de impact van de verscherpte bancaire wetgeving (BRRD) voor spaarders en beleggers?
Meer weten

Hoe de kwaliteit van een uitgever beoordelen?

Hoe in obligaties beleggen?

Eerst en vooral…
U hebt het al begrepen: bepaalde obligaties zijn risicovoller dan andere. Daar houdt u best rekening mee in de samenstelling van uw portefeuille. Als u uw Financial ID al hebt bepaald, zal dat u helpen om in te schatten of het product dat u wilt kopen overeenkomt met uw objectieven en met de potentiële daling die u kunt aanvaarden in uw portefeuille. Als u uw Financial ID nog niet bepaald hebt, kunt u dat nu doen door de 'Mijn Financial ID' in te vullen in de rubriek 'Profiel' in uw Online Banking.

Hetzelfde geldt ook voor de DB Personal aanpak, waarbij een obligatie toegewezen wordt aan de portefeuille 'Bescherming' of 'groei'.