Een fonds (ook wel Instelling voor Collectieve Beleggingen genoemd) brengt de door een aantal beleggers ingebrachte bedragen samen en spreidt dit totale kapitaal over verschillende beleggingsproducten zoals aandelen en obligaties. Het totaal van het belegde kapitaal wordt vervolgens verdeeld in deelbewijzen waarop u kunt intekenen.
De fondsbeheerder zal dit kapitaal proactief opvolgen om het rendement te optimaliseren. Hij houdt zich daarbij aan een beleggingsbeleid dat voor dit specifieke fonds werd vastgelegd. Dit beleid wordt onder meer uiteengezet in het document 'Essentiële beleggersinformatie (KIID)' dat u voor elk fonds terugvindt op onze website.
Resultaten uit het verleden bieden geen enkele garantie voor de toekomst. Dat geldt ook voor het rendement van een fonds. Het verwachte rendement van een fonds hangt in de eerste plaats af van het beleggingsbeleid en de risico's van de activa waarin de fondsbeheerder kan beleggen. In het algemeen kan geen hoger rendement behaald worden zonder bijkomende risico's te nemen.
De fondsbeheerder zal het verschil maken door zijn selectie van activa. De kwaliteit van een beheerder wordt onder meer gemeten via het rendementsverschil op lange termijn van zijn fonds in verhouding tot de markt.
Fondsen interesseren mij, hoe begin ik?
Via onze website beschikt u over verschillende mogelijkheden :
Fondsen worden onderverdeeld volgens het soort activa waarin ze beleggen:
Het risico van een fonds wordt voor een groot deel bepaald door de activa waarin het mag beleggen. U vindt een uitvoerige beschrijving van de aan elk fonds verbonden risico’s in het KIID, dat beschikbaar is op de website. Fondsen kunnen ook blootgesteld worden aan de volgende risico's:
U neemt geregeld uw winsten op of u herbelegt ze.
Bij de aankoop of de verkoop van een deelbewijs betaalt u instap- en uitstapkosten. Bij Deutsche Bank zijn deze kosten altijd tot een minimum beperkt!