Spreidstand tussen hogere inflatie en hogere rente zorgt voor kansen

Markten en beleggingen - 16 mei 2023

Spreidstand tussen hogere inflatie en hogere rente zorgt voor kansen

Geschreven door Knut Huys - Senior Fund of Funds Manager

Samengevat:
  • Onder invloed van de hogere rente bieden obligaties opnieuw opportuniteiten.
  • De situatie op de obligatiemarkten maakt het mogelijk om kwaliteitsvolle obligaties met een aantrekkelijk rendement te vinden én tijdens de looptijd mogelijk de inflatie te verslaan.

Ondertussen is het 2 jaar geleden dat de inflatie aan een comeback begon in Europa. Mede ‘dankzij’ het zweepslageffect van de coronacrisis, steeg de inflatie in de eerste helft van 2021 opnieuw richting 2%. Dat de prijsstijgingen zich in de tweede helft van 2021 bleven doorzetten, werd aanvankelijk weggezet als ‘van voorbijgaande aard’. Maar de inflatie bleek hardnekkiger dan gedacht. En zodra ze richting 8% begon te klimmen, werd het tijd voor de ECB om de handrem aan te trekken. Jarenlang was er te weinig inflatie, nu was er plots veel te veel. Om de geest weer in de fles te krijgen, verstrakte de ECB samen met andere centrale banken haar monetair beleid. De opkoopprogramma’s voor obligaties werden afgebouwd en/of stopgezet. En de ECB schroefde de beleidsrente aan een hoog tempo op.

Obligatiemarkten zagen sterretjes

De maatregelen van de centrale banken veroorzaakten een aardverschuiving in het ingedommelde obligatielandschap. Tot 2021 zagen beleggers bijna 10 jaar lang de prijzen van hun obligaties gezapig stijgen omdat de beleidsrente richting 0% zakte en zelfs negatief werd. Maar om te (her)beleggen in obligaties was dit een erg ongunstige periode, want nieuw uitgegeven obligaties brachten nauwelijks nog iets op. Sommige obligaties boden zelfs een negatief rendement.

In 2022 kwam aan die absurde situatie een einde: om te (her)beleggen in obligaties braken er plots wél interessante tijden aan. Zo bedroeg het rendement van de IHS Markit Iboxx € Corporate index, een index met Investment Grade1-bedrijfsobligaties in euro, bij aanvang van 2022 bijvoorbeeld slechts 0,7%2. Dit was eind 2022 al opgelopen tot 4,3% (deze cijfers dienen louter ter illustratie).

Onder invloed van de oplopende rente moesten overheden en bedrijven vorig jaar hun nieuwe obligaties dus uitgeven met een steeds hogere coupon. Wie evenwel nog obligaties in portefeuille had, zag de prijzen fors zakken: kopers zijn immers enkel maar bereid om bestaande obligaties met een lagere coupon tegen een ‘korting’ te kopen. Hierdoor hebben obligaties op de secundaire markt vandaag vaak een prijs die onder de uitgifteprijs ligt.

Een window of opportunities?

Goed nieuws dus voor wie vandaag zijn of haar portefeuille met kwaliteitsvolle obligaties wil spekken. Alleen: mooie liedjes duren vaak niet lang. Ondertussen komen er steeds meer signalen dat de motoren van de inflatieraket aan het sputteren zijn. De inflatie is nog steeds (veel) te hoog, maar ze lijkt stilaan haar afdaling uit de stratosfeer te hebben ingezet. Eens de inflatie onder controle is, is er geen reden meer om de beleidsrente op een niveau te houden dat de economische groei structureel afremt. Om brokken te vermijden, is de kans dus reëel dat de ECB op een bepaald moment zal moeten stoppen met de beleidsrente te verhogen, vervolgens een tijdje op dit plafond zal blijven, en nadien de rente stapsgewijs zal verlagen.

Opportuniteit om obligaties op te pikken

Dat de ECB vroeg of laat zal ingrijpen, heeft ook gevolgen voor de obligatiemarkt. Bij een lagere beleidsrente zullen nieuwe obligaties normaal opnieuw minder hoge coupons aanbieden, en zullen de prijzen van bestaande obligaties met een hogere coupon aansterken. Dat betekent dat de actuele situatie op de obligatiemarkten het mogelijk maakt om kwaliteitsvolle obligaties met een aantrekkelijk rendement te vinden én daarmee verder tijdens de looptijd mogelijk de inflatie te kunnen verslaan (ervan uitgaande dat de inflatie daadwerkelijk naar een aanvaardbaar peil evolueert). Een van de mogelijkheden om van dit momentum te profiteren is door te beleggen in een obligatiefonds3 met een vooraf bepaalde looptijd.

Beleggen in een obligatiesfonds met een vooraf bepaalde looptijd?

Prognoses zijn gebaseerd op aannames, schattingen, meningen en hypothetische modellen of analyses die onjuist kunnen blijken.

Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert.

Elke beleggingsbeslissing moet gebaseerd zijn op het Essentiële Informatie Document en het Prospectus en in overeenstemming zijn met uw Financial ID4.

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

4 mei 2023

Fed: Piekrente bereikt?

17 maart 2023

Hoe kan u een robuuste en tegelijk flexibele portefeuille opbouwen?

4 april 2023

Hoe verzilvert u de tijdelijk hogere rentevoeten?

1 Obligaties met een rating hoger dan of gelijk aan BBB- volgens de ratingschaal van Standard & Poors, of een gelijkwaardige rating bij Moody’s of Fitch, in tegenstelling tot ‘Speculative Grade’.
2 Bron: IHS Markit iBoxx € Corporates index is de referentieindex die Deutsche Bank gebruikt voor Investment Grade bedrijfsobligaties in EUR, zie markit.com/TradeableiBoxxIndices voor meer informatie.
3 De term ‘fonds’ is de gemeenschappelijke benaming voor Instellingen voor Collectieve Beleggingen (ICB). ICB’s bestaan in de vorm van een beleggingsvennootschap (bevek, (vastgoed)bevak, privak) of een gemeenschappelijk beleggingsfonds. Fondsen zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel stijgen als dalen en mogelijk krijgen beleggers het bedrag van hun belegging niet terug.
4 Meer info op deutschebank.be/financialid