Markten

Markten

Overwinning Biden nu ook officieel: welke gevolgen voor de markten?

Overwinning Biden nu ook officieel: welke gevolgen voor de markten?

17 december 2020 - leestijd 4 min. 50

Geschreven door

Wim D'Haese
Head Investment Strategist

Wie is Christian Nolting?

  •  Global CIO van Deutsche Bank

Wie is Christiana Riley?

  • CEO van Deutsche Bank USA Corp.
  •  Lid van de raad van bestuur van Deutsche Bank AG

Wie is Deepak Puri? 

  • CIO van Deutsche Bank in de Verenigde Staten
Samengevat
  • Een discussie tussen experts over de Amerikaanse verkiezingen en de financiële markten
  • Welke sectoren kunnen profiteren van de overwinning van Biden?
  • Waaraan mogen we ons verwachten in 2021?

Nu de overwinning van Joe Biden is bevestigd, wat kunnen beleggers verwachten gezien de prioriteiten van de nieuwe president? Onze analyse.

Wat zijn de prioriteiten van Biden voor zijn eerste 100 dagen in het Witte Huis?

De prioriteit van Joe Biden bij de aanvang van zijn mandaat is duidelijk: genezen. Het land genezen van de gezondheidscrisis die de Amerikanen bijzonder zwaar treft, maar ook de economie genezen van de door deze pandemie aangebrachte schade.

Met deze prioriteiten gaat de Biden-administratie van start in een heel andere context dan Obama in 2008. President Obama nam zijn intrek in het Witte Huis kort na de wereldwijde financiële crisis en moest zijn eerste 100 dagen aanwenden om het banksysteem en de regulering ervan te herbekijken. Dergelijke overwegingen zijn vandaag verre van prioriteiten voor Joe Biden. Zijn opdracht bestaat erin de volksgezondheid te herstellen en alle registers open te trekken om de economische groei vlot te trekken. Belangrijk in dit opzicht zijn de nieuwe budgettaire herstelmaatregelen waarover het Amerikaanse congres zich momenteel buigt.

Polarisatie


Deze uitdagingen nemen niet weg dat de polarisatie tussen het Democratische en Republikeinse kamp, en bij uitbreiding in de volledige Amerikaanse bevolking, erg acuut blijft. De verdeeldheid binnen de samenleving kan een rol spelen in de prioritaire opdrachten van Biden. Als we bijvoorbeeld denken aan de vaccinatie tegen Covid-19, dan zien we dat 60% van de Amerikanen aangeeft zich te willen laten vaccineren van zodra het vaccin groen licht krijgt van de FDA (Food and Drug Administration).

Dat percentage strandt echter op 35% bij de aanhangers van de Republikeinen. Ervan uitgaande dat het herstel van de economische groei staat of valt met de beheersing van de pandemie, kunnen we stellen dat deze polarisatie veel meer is dan een politieke kwestie. Vanuit politiek oogpunt is de meerderheid in de Senaat cruciaal en alles wijst erop dat de Republikeinen er de controle zullen behouden. Hierover komt zekerheid na de tussentijdse verkiezingen in Georgia op 5 januari. Een belangrijke afspraak dus, want historisch gezien presteren de financiële markten beter met een verdeeld Congres.

Welke thema’s zullen gebaat zijn bij het beleid van Biden?

De Biden-administratie gaf reeds onomwonden haar engagement bloot wat de ecologische, maatschappelijke en bestuurscriteria (ESG) betreft. De benoeming van John Kerry tot speciale vertegenwoordiger voor het klimaat laat wat dat betreft geen twijfel bestaan. Door er de man te plaatsen die uit naam van de Verenigde Staten het Klimaatakkoord van Parijs ondertekende, benadrukt Biden hoe belangrijk dit thema zal worden in zijn globaal beleid. Gelet op de toenemende vraag vanwege de beleggers naar dit type beleggingen, zien wij hierin een belangrijke opportuniteit voor alle marktspelers.

Verbetering van de infrastructuur


Investeringen in infrastructuur werden midscheeps getroffen door de pandemie, maar verwacht wordt dat ze zich fors zullen herstellen, onder meer getrokken door een verregaand herstelplan op lange termijn. De inspanning zal niet alleen gericht zijn op wegen en andere transportinfrastructuur, maar ook op technologie van de nieuwe generatie zoals 5G of breedband, of nog de modernisering van het elektriciteitsnet. Het gaat om investeringen die ondersteund worden door beide politieke kampen en die al vanaf 2021 kunnen uitgerold worden.

Waarin zijn er geen beleidsverschillen tussen Trump en Biden?

Er heerst vandaag consensus tussen Democraten en Republikeinen om een vastberaden houding te blijven aannemen tegenover China. Een radicale breuk in de relaties met Peking komt er wellicht niet. Toch zal de Biden-administratie meer de kaart van de diplomatie trekken met de aanstelling tot handelsvertegenwoordiger van Katherine Tai, een Amerikaanse advocate van Taiwanese origine. Zij is prominent China-kenner en verdedigde de Verenigde Staten in de Wereldhandelsorganisatie voor de geschillen met China onder Obama. Ze spreekt vlot Mandarijn en belichaamt de bereidheid van de Verenigde Staten om de diplomatie een kans te geven.

Technologie : reguleringsdruk


In de technologiesector zal de Biden-administratie wellicht de transitie voortzetten die meer dan 10 jaar geleden werd ingezet. De technologiesector werd vroeger beschouwd als een enorme opportuniteit voor de bedrijfswereld en om talenten en investeringen aan te trekken in het land, maar wordt sinds een aantal jaar geconfronteerd met een reguleringsdruk, onder meer naar aanleiding van geschillen omtrent privacy of anticoncurrentiepraktijken.

In beide domeinen zal het beleid in het verlengde liggen van de door Trump gevoerde politiek, maar de toon zal anders zijn. Daar waar Trump op elk moment voor beroering kon zorgen met zijn impulsieve tweets, zal Biden zijn ideologie materialiseren in zijn beleidsdaden. Het kan gaan om een belastingverhoging of om uitgaven waarvan de resultaten pas na enige tijd zichtbaar zijn, lees: situaties die een risico kunnen inhouden voor de financiële markten.

Vooruitzichten 2021

We staan aan de vooravond van 2021 met positieve vooruitzichten voor risicohoudende activa om 3 redenen:

  1.  Het optimistische vooruitzicht van werkzame vaccins tegen Covid-19.
  2.  De benoeming van Janet Yellen tot Minister van Financiën. Zij is de voormalige Fed-baas, geniet aanzien bij de conservatieven en is geen onbekende voor de financiële markten. Bovendien onderhoudt ze een goede relatie met de huidige Fed-voorzitter, Jérome Powell. Yellen is gezaghebbend econoom en uitgesproken Keynesiaans, wat betekent dat zij vindt dat de regering uitgaven moet doen wanneer de consumptie slabakt, een mening die gewaardeerd wordt door de financiële markten.
  3.  De bedrijfswinsten zouden in 2021 de records van 2019 kunnen overtreffen

Rekening houdend met deze 3 factoren kunnen we ervan uitgaan dat de beurzen het de eerste maanden van het jaar goed zullen doen.

Onzekerheden


Uiteraard zijn voor de markten niet alle onzekerheden geweken. In de eerste plaats is er de vraag naar het succes van de vaccinatiecampagnes, zowel wat de medewerking van de bevolking als wat het logistieke beheer betreft.

Voorts zou ook elke mogelijke vertraging in de goedkeuring van economische steunmaatregelen slecht onthaald worden. Een laatste pijnpunt is dat er de Fed weinig instrumenten resten om de consumptie van de gezinnen nog verder aan te zwengelen.

Is uw portefeuille nog steeds aangepast aan de economische situatie?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.

Maak een afspraak in uw Financial Center op 078 156 160.

Lees ook

Beleggen

Beleggen

Beleggen

Infrastructuur, een enorme opportuniteit voor de belegger

Infrastructuur, een enorme opportuniteit voor de belegger

Infrastructuur, een enorme opportuniteit voor de belegger

26 februari 2021

leestijd 2 min. 30

26 februari 2021

leestijd 2 min. 30

26 februari 2021

leestijd 2 min. 30

Beleggen

Beleggen

Beleggen

Waarom beleggen in de gezondheidszorg?

Waarom beleggen in de gezondheidszorg?

Waarom beleggen in de gezondheidszorg?

03 december 2020

leestijd 4 min.

03 december 2020

leestijd 4 min.

03 december 2020

leestijd 4 min.

×