Fed laat de deur open

Markten & Beleggingen - 2 november 2023

Fed laat de deur open

Deepak Puri - CFA®Chief Investment Officer Americas
Sam Matthews - Head of Chief Investment Office Americas
Hreenidhi Jayaram - Investment Strategist

Samengevat:
  • De Fed besliste voor de derde keer dit jaar unaniem om de renteverhogingen te pauzeren, waardoor de beleidsrente (=Fed Funds Rate) op het huidige niveau van 5,25% - 5,50% blijft.
  • De centrale bank merkte op dat de economische activiteit zich mogelijk niet op het pad bevindt dat leidt naar lagere inflatie en dat het bereiken van de doelstelling van 2% niet eenvoudig zal zijn.
  • De markten verwachtten de rentepauze en de aandelenmarkt reageerde positief. De rente op staatsobligaties daalde in reactie op het besluit.

Wat is er gebeurd?

De Fed kondigde voor de derde keer dit jaar een rentepauze aan en houdt de Fed Funds Rate op het huidige niveau van 5,25% - 5,50%. De beslissing om deze maand een pauze in te lassen werd versterkt door opmerkingen dat er sprake was van "strengere financieringsvoorwaarden" en een "sterke banengroei”.

In de officiële beleidsverklaring erkende de centrale bank de veerkracht van de arbeidsmarkt die zeer sterk blijft, ook al is de banengroei gematigd. Voorzitter Powell zei echter dat het loongroeitempo dan wel hoog ligt, maar het is nog steeds langzamer dan begin dit jaar.

De beslissing om de beleidsrente te pauzeren komt er op een moment dat de hoge rentevoeten moeilijk blijken te zijn voor de investeringsactiviteit van bedrijven en de hypotheekfinanciering in de huizensector. Aan de andere kant is het banksysteem veerkrachtig en is de economie aanzienlijk gegroeid sinds de laatste Fed-vergadering in september, toen Powell opmerkte dat een vertraging noodzakelijk is om verdere renteverhogingen te voorkomen.

Tijdens de persconferentie benadrukte hij dat de inflatie hoog blijft, maar dat de Fed-leden vastbesloten zijn om de inflatie terug te brengen naar de beoogde 2%. Ondanks de "gunstige" inflatiecijfers in de zomer, herhaalde hij dat de economie nog een "lange weg te gaan heeft" voordat deze duurzaam omlaag gaan. Hij heeft er op dit moment geen vertrouwen in dat de genomen maatregelen voldoende zijn geweest om te leiden tot een betekenisvolle matiging.

Het standpunt van de Fed om ”voorzichtig te werk te gaan” in het licht van verhoogde risico's en onzekerheid wijst erop dat ze afhankelijk is van economische data voor toekomstige rentebeslissingen. In dat kader moet de pauze van deze maand voorzichtig worden behandeld, omdat er meer renteverhogingen op tafel kunnen liggen en er geen renteverlagingen gepland zijn op korte termijn.

Hoe reageerden de markten?

De markten reageerden positief op het rentebesluit van de Fed om de rente op het hoogste niveau in 22 jaar te houden. De centrale bank merkte op dat ze geen recessie verwacht gezien de veerkracht van de economie, ondanks de hogere rente. De markten schatten de kans op 80% dat de huidige rente ook gehandhaafd wordt tijdens de decembervergadering.

Bij het sluiten van de markt eindigden zowel de S&P 500 als de NASDAQ de dag respectievelijk 1,05% en 1,64% hoger. Op de obligatiemarkt daalde het rendement van 10-jarige Treasuries met 20 bp naar 4,73%.

Wat betekent dat voor beleggers?

Net als in september werd de pauze in de renteverhogingscyclus verwacht. De financieringsvoorwaarden zouden moeten aanscherpen, gezien de stijging van de 10-jaars Treasury yields. Deze evolutie kan de Fed helpen om de rente de rest van het jaar niet te verhogen.

Powells commentaar heeft verdere renteverhogingen niet helemaal van de tafel geveegd, omdat de Fed wacht op meer economische gegevens om toekomstige beleidsbeslissingen te kaderen. Op basis van de zogenaamde ‘dot-plot’ projecties van september, merkte Powell op dat de nauwkeurigheid van deze projecties na verloop van tijd afneemt, wat een verder signaal zou kunnen zijn dat de Fed de rente in december niet zal verhogen.

De onderliggende kracht van de economie en de sterke arbeidsmarkt hebben aangetoond dat Amerikaanse consumenten veerkrachtig zijn ondanks hogere rentevoeten, wat bovendien het 'hogere rente voor langer'-verhaal van de Fed ondersteunt. De positieve herzieningen van zowel de groei als de arbeidsmarkt over de prognoseperiode geven aan dat de economie volgens de centrale bank robuust genoeg is om het restrictieve beleid te weerstaan zonder de groei ernstig te schaden.

Beleggers moeten er echter rekening mee houden dat, ondanks de recente sterke groei van het bbp in het derde kwartaal en de sterke cijfers over de detailhandelsverkopen van de afgelopen maand, de economie tot medio 2024 mogelijk niet zo'n duurzaam groeitraject zal volgen. De afname van het spaaroverschot onder consumenten en de stijgende geopolitieke risico's kunnen volgend jaar leiden tot een vertraging, waardoor beleggers voorzichtig moeten zijn.

Nu de onzekerheid in de wereldeconomie nog steeds groot is, zal de Fed de economische data nauwlettend in de gaten houden om een betekenisvolle daling naar haar 2% inflatiedoelstelling te orkestreren en tegelijkertijd proberen de robuuste economie niet te schaden.

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bent u nog geen cliënt?

Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
 

Bent u al cliënt?

Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.

Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail

Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

6 oktober 2023

Op een kruispunt? Update economie en beleggingen

21 september 2023

Fed: Klaar voor een zachte landing?

15 september 2023

Laatste renteverhoging van de ECB om inflatie te bestrijden?

×