Powell tempert de verwachtingen

Markten & Beleggingen - 2 mei 2024

Powell tempert de verwachtingen

Geschreven door Deepak Puri - CFA®Chief Investment Officer Americas, Sam Matthews & Shreenidhi Jayaram - Investment Strategist

Samengevat:
  • De Amerikaanse centrale Bank (Fed) besliste om haar beleidsrente op het huidige niveau van 5,25% - 5,50% te handhaven.
  • De centrale bank vindt dat er meer vertrouwen in de inflatie- en werkgelegenheidscijfers nodig is om een renteverlaging te kunnen overwegen.
  • De aandelenmarkten gingen eerst hoger, maar daalden nadien toen Powell bevestigde dat de Fed geduldig zal blijven voordat ze haar eerste renteverlaging doorvoert. De kans op drie renteverlagingen dit jaar blijft onwaarschijnlijk.

Wat is er gebeurd?

De Fed besliste om haar beleidsrente op het huidige niveau van 5,25% - 5,50% te handhaven. Deze beslissing ging gepaard met een verklaring dat de centrale bank pas klaar is om een renteverlaging te overwegen nadat de inflatie en de werkgelegenheidscijfers aanzienlijk zijn vertraagd.

In de officiële beleidsverklaring verwees de Fed naar de 'onzekere' economische vooruitzichten door de 'sterke' werkgelegenheidswinst en de 'hoge' inflatie. Ze heeft geen haast om de rente te verlagen, aangezien ze nog steeds zeer 'oplettend' is voor inflatierisico's en bereid is langer te wachten met haar eerste renteverlaging.

Daarnaast kondigde de centrale bank ook aan dat ze vanaf juni het tempo van de kwantitatieve verstrakking zal gaan vertragen. Het maandelijkse aflossingsplafond op schatkistcertificaten wordt verlaagd van $ 60 miljard naar $ 25 miljard en het plafond op door agentschappen gedekte schulden en door hypotheken gedekte effecten blijft gelijk op $ 35 miljard. Voorzitter Powell benadrukte echter dat de aanpassing geen signaal is van een verandering in het monetaire beleid en dat de rentevoeten de belangrijkste component zullen blijven voor eventuele monetaire wijzigingen.

Hij herhaalde tevens het dubbele mandaat van de Fed: maximale werkgelegenheid bereiken zonder afbreuk te doen aan de prijsstabiliteit. De hogere dan verwachte inflatie- en arbeidsmarktrapporten van het eerste kwartaal hebben aangetoond dat er verder bewijs van 'afkoeling' nodig is vooraleer er aan een renteverlaging kan gedacht worden. In zijn opmerkingen vermeldde Powell dat de loonstijgingen en de inflatie naar niveaus zouden moeten dalen die 'duurzamer' zijn en hij vastbesloten blijft om het beleid restrictief te houden zolang de economie niet voldoende afkoelt om de inflatiedoelstelling van 2% te bereiken.

Hoe reageerden de markten?

De reactie van de markten was tweeledig. Eerst stegen aandelen door de bevestiging van Powell dat het 'onwaarschijnlijk' is dat de Fed de rente verder verhoogt als antwoord op de hardnekkige inflatiecijfers. Nadien daalden ze echter gezien de onzekerheid over de tijdlijn van de eerste renteverlaging en de afnemende waarschijnlijkheid van drie renteverlagingen dit jaar.

Wat betekent dat voor beleggers?

Door de sterker dan verwachte inflatie- en arbeidsmarktgegevens, heeft de Fed haar verwachte eerste renteverlaging van het jaar uitgesteld. De centrale bank erkent dat er geen verdere vooruitgang wordt geboekt in het terugdringen van de inflatie, maar laat in het midden of dit een kortstondige tegenslag is of eerder structureel.

De Fed liet de beleidsrente ongemoeid maar ze kondigde wel aan dat het aantal obligaties dat ze zonder herbelegging op vervaldag laat komen, vanaf juni zal dalen van $60 miljard per maand tot $25 miljard. Op die manier zullen er minder staatsobligaties beschikbaar zijn op de markt, wat de rendementen mogelijk lager duwt.

Rekening houdend met de vertraging in het terugbrengen van de inflatie naar de vooropgestelde doelstelling, leidde bovenstaande combinatie (uitstel renteverlaging en tragere afbouw balans Fed) tot onvermijdelijke vragen over mogelijke renteverhogingen. Voorzitter Powell bleef vastberaden in zijn overtuiging dat het beleid restrictief genoeg is om de inflatie te verlagen, maar verklaarde nogmaals dat het toekomstige pad van de economische gegevens hun volgende stappen zal dicteren.

Nu de inflatie hardnekkig blijft en de arbeidsmarkten geen tekenen vertonen van verslapping, lijkt het erop dat het geduld van de Fed verder op de proef zal worden gesteld voordat ze over gaat tot een eerste renteverlaging.

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bent u nog geen cliënt?

Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
 

Bent u al cliënt?

Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.

Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail

Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

16 april 2024

Obligaties: from zero to hero

12 april 2024

ECB: renteknip staat voor de deur

Fed legt de lat hoger

21 maart 2024

Fed legt de lat hoger

×