ECB: renteknip staat voor de deur

Markten & Beleggingen - 12 april 2024

ECB: renteknip staat voor de deur

Geschreven door Dr. Ulrich Stephan - Chief Investment Officer Germany, Dr. Dirk Steffen - Chief Investment Officer EMEA & Michael Blumenroth - Senior Investment Strategist

Samengevat:
  • Zoals algemeen verwacht, liet de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente tijdens de vergadering van april ongewijzigd.
  • In haar verklaring vermeldde de ECB voor het eerst de mogelijkheid om "het huidige restrictieve renteniveau te verlagen".
  • Voorzitter Lagarde herhaalde de afhankelijkheid van het monetaire beleid van macro-economische gegevens, in het bijzonder de loonontwikkelingen in het eerste kwartaal. Maar een renteverlaging in juni lijkt hoogstwaarschijnlijk. Het vervolg van het rentepad blijft onzeker.

Wat is er gebeurd?

Zoals nagenoeg unaniem werd verwacht, liet de ECB de beleidsrente in haar vergadering van april ongewijzigd. Enerzijds was dit te verwachten omdat er geen nieuwe prognoses rond inflatie of economische ontwikkelingen op de agenda stonden. Dit zal pas gebeuren tijdens de volgende vergadering op 6 juni.

Anderzijds wees ECB-voorzitter Lagarde na de vergadering in maart en in interviews van de afgelopen weken erop dat de centrale bank veel meer informatie nodig heeft om er voldoende vertrouwen in te hebben dat de inflatie terugkeert naar de 2%-doelstelling. Ze benadrukte bij verschillende gelegenheden dat 'iets meer' bekend zou zijn in april, maar 'veel meer' in juni.

Zelfs enkele voorstanders van een restrictief monetair beleid, zoals de gouverneurs van de centrale banken van Duitsland en Oostenrijk, gaven onlangs aan dat de rente in juni waarschijnlijk kan worden verlaagd. De recentste inflatiegegevens in maart (2,4% voor de algemene en 2,9% voor de kerninflatie, beide cijfers iets lager dan de analisten hadden verwacht) voedden de verwachtingen van een omslag in het rentebeleid.

In haar verklaring na de aprilvergadering gaf de ECB haar eerste expliciete indicatie van een mogelijke renteknip, met de vermelding dat "onder bepaalde omstandigheden een verlaging van het huidige restrictieve renteniveau wenselijk kan zijn."

Christine Lagarde benadrukte ook dat "de risico's voor de economische groei neerwaarts zijn." Volgens haar waren er binnen de centrale bank voorstanders van een onmiddellijke renteverlaging. Maar ze herhaalde haar standpunt: "In juni krijgen we veel meer gegevens en veel meer informatie en zullen we beschikken over nieuwe prognoses." De tekorten op de arbeidsmarkt zullen vermoedelijk geleidelijk afnemen en de inflatie zal naar verwachting de komende maanden rond het huidige niveau schommelen en vervolgens dalen.

Hoe reageerden de markten?

De beslissing van de ECB lag volledig in lijn met de verwachtingen van de financiële markten. Deze anticiperen nog steeds op drie renteverlagingen van 25 basispunten tegen december 2024. De rente op twee- en tienjarige staatsobligaties uit de eurozone steeg lichtjes, en de EUR verzwakte een beetje tegenover de USD. De Euro Stoxx 50 sloot de dag 0,68% lager af.

Wat betekent dat voor beleggers?

Normaal zal de ECB na de publicatie van de nieuwe economische prognoses in juni een eerste renteverlaging voldoende kunnen rechtvaardigen, tenzij de inflatie onverwacht stijgt in april of mei. Dit is niet uit te sluiten, aangezien de diensteninflatie tot op heden nog te hoog blijft op 4,0%. Ook de lonen stijgen sneller dan het historische gemiddelde. Dit zou het inflatiepercentage hoger kunnen houden dan gewenst, door meer consumptiebestedingen als gevolg van stijgende reële lonen en door de recente forse prijsstijging van sommige grondstoffen. De ECB zal een monetaire versoepeling dan ook voorzichtig aanpakken.

Een mogelijke divergentie tussen het monetaire beleid van de ECB en dat van de Fed zou ook een rol kunnen spelen. Na de hoger dan verwachte inflatie in de VS in maart hebben de markten het tijdstip van een eerste renteknip door de Fed uitgesteld naar de herfst. Het is niet denkbeeldig dat de ECB wil vermijden dat het rente- en rendementsverschil tussen de twee muntblokken te groot wordt. Een mogelijke depreciatie van de EUR kan immers opwaartse druk uitoefenen op de inflatie door de invoerprijzen te doen stijgen.

Uiteindelijk lijkt een eerste renteknip door de ECB in juni bijna zeker. Maar ze zal het aanhoudend restrictieve monetaire beleid van de Fed niet kunnen negeren en zal haar eigen monetaire beleid dus wellicht heel zachtjes versoepelen. Het neerwaartse potentieel van de rendementen op staatsobligaties is dan ook eerder beperkt. Wat de aandelenmarkten betreft ligt de focus op de korte termijn op het komende resultatenseizoen.

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bent u nog geen cliënt?

Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
 

Bent u al cliënt?

Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.

Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail

Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

25 maart 2024

Perspectieven – Update economie & activaklassen

Fed legt de lat hoger

21 maart 2024

Fed legt de lat hoger

8 maart 2024

ECB zinspeelt op renteverlaging in juni

×