Perspectieven – Update economie & activaklassen

Markten & beleggingen - 25 maart 2024

Perspectieven – Update economie & activaklassenAan het einde van elk kwartaal publiceren we een samenvatting van onze vooruitzichten voor de economie en alle activaklassen. Het resultaat daarvan vindt u in het rapport PERSPECTIEVEN – Update Economie & Activaklassen. De toelichting bij deze vooruitzichten wordt ondersteund door de prognoses voor de bbp-groei en inflatie (voor 2024 en 2025), evenals de doelstellingen op 12 maanden voor de beleidsrente en de obligatie-, aandelen-, grondstoffen- en wisselkoersmarkten (maart 2025).

 • Macro-economie: Hoe zullen we landen? 
  De economische groei is sterk in de VS, maar eerder gematigd in Europa en Japan. We zien een algemene daling van de inflatie - hoewel die hier en daar hardnekkig blijft - en verwachten daardoor de eerste renteverlagingen door de Fed en ECB in juni. In Japan zijn de negatieve rentevoeten verleden tijd.
 • Obligaties: Koers aanhouden!
  De rendementen op de langere looptijden zullen voor langere tijd hoog blijven, terwijl een steilere rentecurve de rendementen op de kortere looptijden zou moeten drukken. Het zijn vooral Investment Grade-obligaties1 die naar verwachting in trek zullen blijven.
 • Aandelen: Verbeterende fundmentals
  We verhogen onze koersdoelen, maar het opwaartse potentieel vanop het huidige niveau is beperkt. Toch bieden sommige regio‘s en sectoren tal van aantrekkelijke beleggingsopportuniteiten. Bedrijfswinstgroei wordt opnieuw de belangrijkste motor voor aandelen.
 • Grondstoffen: Tendens eerder opwaarts
  Het olieaanbod zal de toenemende vraag volgen en de olieprijzen bijgevolg rond het huidige niveau houden. Aankopen door de centrale banken in combinatie met verschillende renteverlagingen kunnen goud hoger duwen. De opbouw van een groene infrastructuur is dan weer positief voor industriële metalen.
 • Wisselkoersen: In evenwicht
  De gesynchroniseerde renteverlagingscycli van de centrale banken in ontwikkelde markten beperken de wisselkoersvolatiliteit. De renteverhoging door de BoJ zal weinig invloed hebben op de JPY, omdat de renteverschillen met andere ontwikkelde markten groot blijven. De lage inflatie in China en versoepeling door de PBoC drukken op de CNY.
Perspectieven – Update economie & activaklassen

Meer weten over onze vooruitzichten?

Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert. Elke beleggingsbeslissing moet in overeenstemming zijn met uw Financial ID (beleggersprofiel). Meer info op deutschebank.be/financialid.

Prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen, schattingen, meningen en hypothetische modellen of analyses die onjuist kunnen blijken. Alleen ter illustratie. Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies. Rendementen uit het verleden zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.

Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail

Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.

Deel dit artikel


Kunnen de beurzen nog verder stijgen?

7 maart 2024

Kunnen de beurzen nog verder stijgen?

Outlook 2024 - Op zoek naar groei

22 december 2023

Outlook 2024 - Op zoek naar groei

1 'Investment Grade'-obligaties zijn obligaties van uitgevers waarvan de financiële situatie als solide wordt beschouwd. Ze hebben een rating van AAA tot BBB- bij Standard & Poor's, of een equivalente rating bij Moody's of Fitch. Hoe hoger de rating, hoe groter de kans dat de belegger op de eindvervaldag wordt terugbetaald door de uitgever (behalve bij faillissement).

×