De Fed neemt een rentepauze

Markten & Beleggingen - 15 juni 2023

De Fed neemt een rentepauze

Deepak Puri - CFA®Chief Investment Officer Americas & Sam Matthews - Head of Chief Investment Office Americas

Samengevat:
  • De Fed kondigde voor het eerst in 15 maanden unaniem aan de beleidsrente te handhaven op het huidige niveau van 5,00% - 5,25%.
  • Naast het besluit om de renteverhogingen te pauzeren, kwam de centrale bank ook met een update van de ‘Summary of Economic Projections’ die een verrassende eindrente van 5,6% voor 2023 bevatte. Dit impliceert een verdere verhoging met 50 basispunten later dit jaar.
  • De markten stabiliseerden zich na de publicatie van de beleidsverklaring en de bijgewerkte eindrente, maar Powell verklaarde dat een verdere renteverhoging in juli geen uitgemaakte zaak was.

Wat is er gebeurd?

De Fed kondigde na 10 opeenvolgende renteverhogingen aan dat ze zal pauzeren en de beleidsrente op het huidige niveau van 5,00% - 5,25% zal houden. De beslissing om deze maand te pauzeren werd in de begeleidende verklaring van juni uitgelegd als zijnde dat de "mate van extra renteverhogingen” zal afhangen van de kracht van de economie.

De centrale bank benadrukte dat de economische activiteit in de loop van 2023 "in een bescheiden tempo is blijven toenemen". Ook verwees ze naar de aanhoudende verbeteringen op de arbeidsmarkt en de hardnekkige inflatie en bevestigde ze tevens dat het vasthouden aan de huidige rentevork haar in staat zou stellen om de komende maanden aanvullende informatie en de mogelijke implicaties voor het monetaire beleid te beoordelen.

Naast de beslissing om het actuele renteniveau aan te houden, maakte de Fed ook haar laatste ‘Summary of Economic Projections’ (SEP) bekend. De projecties toonden een stijging van de eindrente naar 5,6% in 2023, met een daling in 2024 naar 4,6%, wat impliceert dat de beleidsrente zou kunnen stijgen met nog eens tweemaal 25 basispunten of mogelijk met één verhoging van 50 basispunten.

Vooruitzicht van een zachte landing blijft op tafel

Nu de mediane eindrente op 5,6% ligt, hoger dan de markt had verwacht, staat dit synoniem met een meer restrictieve visie van verschillende leden van de Fed met betrekking tot hun eigen vorige beleidsverwachtingen.

Zowel de groei- als de werkloosheidsverwachtingen werden licht herzien. De groei zou nu in 2023 uitkomen op 1%, tegenover 0,4% voorheen verwacht, waardoor het vooruitzicht van een 'zachte landing' op tafel blijft liggen. De economische groei zal gematigd blijven in 2024 en 2025, met respectievelijk 1,1% en 1,8%. Voor de werkloosheid zijn de prognoses naar beneden bijgesteld tot 4,1% en 4,5% voor zowel 2023 als 2024, wat boven het langetermijnniveau van 4% blijft. De Fed verwacht niet dat de inflatie (PCE) 2% zal bereiken tot ten minste 2025.

Tijdens de persconferentie legde voorzitter Jerome Powell uit dat de combinatie van zowel het pauzeren als het aangeven van verdere renteverhogingen een "voortzetting van het proces" is. Hij benadrukte dat bij het begin van de renteverhogingen in maart 2022, de belangrijkste vraag was hoe snel de rente in de loop van de tijd zou stijgen. Nu, na 500 basispunten aan renteverhogingen, gaf Powell aan dat het belangrijk is om dit tempo te matigen "nu we dichter bij ons doel komen".

Met betrekking tot de huidige situatie van zowel de inflatie als de arbeidsmarkt, erkende Powell dat de omstandigheden op de arbeidsmarkt enigszins waren versoepeld, maar dat er nog meer bewijs nodig was. Voor de inflatie blijven de risico's echter opwaarts, waarbij de kerninflatie (exclusief voedsel en energie) te traag daalt.

Hoe reageerden de markten?

De beslissing van de Fed gaf een knauw aan de risico-appetijt van beleggers met dalende aandelenmarkten en een sterke beweging in de korte looptijden op rente op schatkistpapier als gevolg. Ook eventuele verlagingen van de beleidsrente dit jaar werden volledig uitgeprijsd.

Maar het sentiment veranderde enigzins toen voorzitter Powell tijdens de persconferentie terughoudend leek om zich volledig vast te pinnen aan een verdere renteverhoging in juli, en dat ook de hogere voorziene eindrente mogelijk niet zal leiden tot verdere renteverhogingen dit jaar.

Wat betekent dat voor beleggers?

De markten anticipeerden een pauze in juni en het vooruitzicht van nog één renteverhoging in juli. Het resultaat was zeker een pauze, maar naast deze beslissing was er ook een verrassend restrictieve verschuiving in zowel de toon van de verklaring als de eindrente, wat aangeeft dat de renteverhogingscyclus van de Fed nog niet helemaal voorbij is.

Deze verschuiving komt er door de aanhoudende hardnekkige inflatie- en banencijfers. De recente nonfarm payrolls data zorgden voor een aanzienlijke verrassing in mei, met +339k toegevoegde banen versus de verwachte +195k. Terwijl de meest recente inflatiecijfers (PCE YoY +4,4% en Core PCE YoY +4,7%) boven de doelstelling van 2% bleven.

De toon van Powell tijdens de persconferentie leek echter in te gaan tegen de meer restrictieve toon in de beleidsverklaring en de hogere eindrente. Hij probeerde het potentieel voor verdere renteverhogingen namelijk te bagatelliseren. In plaats daarvan benadrukte hij het traject dat het monetaire beleid de afgelopen 15 maanden heeft afgelegd om de inflatie naar beneden te krijgen en de noodzaak om een versnelling terug te schakelen en voor een een gematigdere aanpak te kiezen in het laatste stadium van de cyclus.

De Federal Reserve besloot om even te pauzeren, maar de beleidsverklaring en de hogere verwachte eindrente geven aan dat zo'n pauze niet lang zal duren.

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bent u nog geen cliënt?

Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
 

Bent u al cliënt?

Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.

Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail

Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

5 juni 2023

De technologiesector blinkt uit

5 mei 2023

De ECB heeft "nog een weg te gaan"

4 mei 2023

Fed: Piekrente bereikt?

×