De ECB heeft "nog een weg te gaan"

Markten & Beleggingen - 5 mei 2023

De ECB heeft "nog een weg te gaan"

Geschreven door Zeynep Ozturk-Unlu - Chief Investment Officer EMEA & Wolf Kisker - Senior Capital Market Strategist

Samengevat:
  • Zoals voorzien, heeft de ECB haar belangrijkste rentevoeten met 25 basispunten verhoogd om de nog steeds te hoge inflatie te bestrijden.
    • De ECB zal de kwantitatieve verstrakking vanaf juli intensiveren door een einde te maken aan de gedeeltelijke herinvesteringen van effecten die worden aangehouden in het kader van het programma voor de aankoop van activa (APP).
      • ECB-voorzitter Lagarde herhaalde dat de ECB afhankelijk blijft van de komende gegevens en benadrukte dat toekomstige beslissingen de rente op een aanzienlijk restrictief niveau zullen brengen.

      Wat is er gebeurd?

      In het licht van de aanhoudend hoge inflatiedruk heeft de Europese Centrale Bank (ECB) tijdens haar vergadering in mei haar belangrijkste rentevoeten met nog eens 25 basispunten verhoogd. Na drie opeenvolgende verhogingen met 50 basispunten vertraagde de ECB echter het tempo van de verkrapping van het monetaire beleid, zoals de meeste marktdeelnemers en economen hadden verwacht. De depositorente zal nu worden vastgelegd op 3,25%, de herfinancieringsrente op 3,75% en de marginale leenrente op 4%: de hoogste sinds 2008.

      Wat het programma voor de aankoop van activa (APP) betreft, meent de ECB dat de vermindering van de obligatieportefeuille van de ECB met 15 miljard euro per maand "zeer goed" werkt. Vanaf juli zal de herbelegging van vervallende APP-effecten volledig worden stopgezet, waardoor de ECB verwacht dat haar obligatieportefeuille met gemiddeld €25 miljard per maand zal verminderen. Daarentegen zal de herinvestering van vervallende effecten in het kader van het noodaankoopprogramma (PEPP) ten minste tot eind 2024 volgens plan worden voortgezet.

      Tijdens de persconferentie omschreef ECB-voorzitter Christine Lagarde het besluit als "vrijwel unaniem", waarbij ze opmerkte dat sommige van haar collega's voorstander waren van een sterkere renteverhoging. De Raad van Bestuur van de ECB was van mening dat zijn beoordeling van de inflatievooruitzichten op middellange termijn tijdens de laatste vergadering grotendeels bevestigd was. Hoewel de nominale inflatie de afgelopen maanden daalde, is de kerninflatie nog steeds te hoog. Tegelijk hebben de renteverhogingen tot dusver hun weerslag gehad op de financieringsvoorwaarden in de eurozone, maar de timing en de kracht van de transmissie van de monetaire verstrakking naar de reële economie blijven onzeker.

      De raad van bestuur van de ECB zal ervoor zorgen dat zijn toekomstige beslissingen, op basis van de komende gegevens, de belangrijkste rentevoeten tot niveaus brengen die voldoende restrictief zijn om de inflatie op middellange termijn terug te dringen naar het streefcijfer van 2%, en is van plan om ze zo lang als nodig op dit niveau te houden.

      Hoe reageerden de markten?

      De rente op staatsobligaties uit de eurozone daalde aanzienlijk, vooral voor kortlopende rentedragende effecten. Het rendement op tweejarige Duitse Bunds daalde bijvoorbeeld met meer dan 15 basispunten tot 2,48%, terwijl het rendement op tienjarige Duitse Bunds met 6 basispunten daalde tot 2,19%.

      Op de valutamarkt steeg de euro aanvankelijk ten opzichte van de Amerikaanse dollar, maar verloor aanzienlijk terrein naarmate de persconferentie van de ECB vorderde. Uiteindelijk leverde de euro ongeveer 0,4% in, om af te sluiten op iets meer dan 1,10 EUR/USD.

      Wat betekent dat voor beleggers?

      Tijdens de persconferentie zei Christine Lagarde onder meer: "We nemen geen pauze, dat is heel duidelijk", en ze herhaalde ook: "We weten dat we nog een weg te gaan hebben".

      Mevrouw Lagarde zei dat er nog steeds aanzienlijke opwaartse risico's zijn voor de inflatie, vooral door de recente loonafspraken en de hoge winstmarges van bedrijven, en dat de financieringsvoorwaarden nog niet krap genoeg zijn. Ze wees erop dat de schriftelijke verklaring van de ECB verwees naar toekomstige "beleidsbeslissingen" in het meervoud, wat zou kunnen duiden op meer dan één verdere renteverhoging.

      Tegelijkertijd blijkt uit de recente enquête van de ECB over de kredietverlening door banken dat de vraag naar krediet in de hele eurozone is afgenomen, voornamelijk als reactie op de stijgende rente. Als deze ontwikkeling doorzet, zou dat de inspanningen van de ECB moeten ondersteunen om de nog steeds te hoge prijsdruk tegen te gaan door middel van verdere renteverhogingen.

      De gegevensafhankelijkheid van de monetaire beleidsbeslissingen van de raad van bestuur van de ECB zal in de komende weken waarschijnlijk ook leiden tot volatiliteit op de markten, zodra beleggers menen dat ze redenen hebben om hun verwachtingen aan de respectieve gegevenssituatie aan te passen.

      Voorlopig gaan de geldmarktfutures uit van een verdere renteverhoging met 25 basispunten tijdens de volgende ECB-vergadering in juni, waardoor de depositorente van de ECB op 3,50% zou uitkomen. Het uiteindelijke renteniveau van 3,52% dat de markten momenteel verwachten, kan de komende maanden echter te laag blijken. Een opwaartse bijstelling van de marktverwachtingen zou de koersen van staatsobligaties uit de eurozone - vooral die met kortere looptijden - verder onder druk kunnen zetten.

      Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

      Bent u nog geen cliënt?

      Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.

      Bent u al cliënt?

      Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.

      Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

      Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

      Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

      Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

      Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

      Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

      Deel dit artikel


      Dit zou u ook kunnen interesseren

      4 mei 2023

      Fed: Piekrente bereikt?

      17 maart 2023

      De ECB behoudt ritme van renteverhogingen

      11 april 2023

      Toenemende onzekerheid drijft beleggers richting obligaties

      ×