Fed versnelt afbouw monetaire steun

Markten

Fed versnelt afbouw monetaire steun

16 december 2021 - Leestijd 3 min.

Geschreven door

Deepak Puri, Dirk Steffen & Gerit Heinz

CFA®Chief Investment Officer Americas - Global Chief Investment Strategist - Chief Strategist

Samengevat:
  • De Fed kondigde een sneller tempo van tapering aan, met maart 2022 als einddatum. De prognose is nu drie beleidsrenteverhogingen zowel in 2022 als in 2023.
  • Die aankondiging duidt op een strakker monetair beleid, maar was al geanticipeerd door de markten die positief reageerden.
  • Eindelijk pakt de Fed, waar voorzitter Jerome Powell net voor 4 jaar is herbenoemd, het inflatieprobleem aan, wat haar monetaire autoriteit geloofwaardiger maakt en de Amerikaanse kapitaalmarkten moet stabiliseren.

Wat is er gebeurd?

De uitkomst van de Fed-vergadering beantwoordde aan de verwachtingen en nog meer. Het tempo van de afbouw van de activa-aankoop (tapering genoemd) zal verdubbelen van 15 miljard Amerikaanse dollar tot 30 miljard. Hierdoor zal het taperingproces eindigen in maart 2022. De beleidsrente blijft binnen de vork van 0%-0,25%.

Het maandelijkse programma voor de activa-aankoop ter waarde van 120 miljard dollar werd gelanceerd tijdens de coronapandemie en de verlaging van het ritme met 15 miljard dollar werd verleden maand ingezet. De centrale bank besliste nu haar maandelijkse activa-aankopen met 30 miljard dollar te verminderen vanaf januari 2022.

Duurzamere inflatie

Voorts werden de economische prognoses geactualiseerd. De Fed voorspelt een werkloosheidscijfer van 3,5% (komende van 3,8%) en een inflatie (PCE of Personal Consumption Expenditures) van 2,6% in 2022 (komende van 2,2%). Wat de inflatie betreft, erkende de Fed dat de inflatiedruk duurzamer is dan aanvankelijk gedacht en dat er aanzienlijke prijsdruk blijft. Na een tijdje over overgangseffecten te hebben gesproken, verklaarde Fed-voorzitter Powell nu dat de inflatie duurzamer zal zijn dan voorheen.

De herziene prognoses van de Fed-leden omtrent de verwachte renteverhogingen laten drie mogelijke verhogingen in 2022 zien, drie extra verhogingen in 2023 en nog eens twee verhogingen in 2024, wat de beleidsrente tegen het einde van dat jaar op 2,1% zou brengen.

Zoals gebruikelijk kan de cyclus van renteverhogingen worden bijgesteld afhankelijk van mogelijke veranderingen in de economische gegevens als gevolg van corona en haar varianten.

Tijdens de persconferentie bleek Powell in de vraag- en antwoordsessie nogal optimistisch over de Amerikaanse economie en dacht hij niet dat de Fed achter de feiten aanliep. Nogal verrassend zei de voorzitter ook dat de centrale bank de beleidsrente zou kunnen optrekken zelfs voordat volledige werkgelegenheid is bereikt. Tot slot geloven de Fed-leden dat de Amerikaanse economie omikron aankan en geeft de centrale bank zeer robuuste vooruitzichten voor de Amerikaanse economie.

Hoe reageerden de markten?

Hoewel de tempoverhoging van de afbouw grotendeels was ingeprijsd, bleek de verwachte renteverhoging steiler dan eerder gedacht. De kortetermijnrente steeg dan ook aanvankelijk op het nieuws en de rentecurve werd iets vlakker als gevolg. De inflatieverwachtingen begonnen aan een achtbaan en eindigden de dag sterk hoger na de persconferentie van Powell. De aandelenmarkten daalden kortstondig op het nieuws maar toonden zich vervolgens zeer veerkrachtig tijdens de laatste 90 minuten van de handelsdag waarbij de Nasdaq meer dan twee procent steeg.

Wat betekent dat voor beleggers?

Het laatste inflatiecijfer (CPI) van 6,8% in november was het hoogste in meer dan tien jaar, wat bijdraagt tot de grotere bezorgdheid over aanhoudende inflatie. De Fed neemt deze bezorgdheid nu veel serieuzer. Hoewel de piek van de inflatiecijfers misschien snel achter ons ligt, blijft de onderliggende inflatiedruk bestaan, en wil de Fed er zeker van zijn dat de inflatieverwachtingen onder controle zijn. De daling van het werkloosheidscijfer tot 4,2% in november was een andere reden voor de markten om te anticiperen op een strakker monetair beleid van de Fed.

Een strakkere Fed

De focus van de markten zal nu liggen op de snelheid van de verkrappingscyclus en wat de renteverhogingen betreft, liggen de marktverwachtingen en deze van de Fed-leden nu meer in lijn met elkaar. In zekere zin heeft de Fed de kans gegrepen om zich te aligneren met de marktverwachtingen door zich strakker op te stellen. Dit kan een verklaring zijn voor de positieve reactie van de aandelenmarkten.

De inflatieverwachtingen op langere termijn zijn de afgelopen maanden gestabiliseerd. De omslag naar een strakker beleid geeft de markt vertrouwen dat de Fed in staat zal zijn de inflatie op langere termijn in de hand te houden. Later in 2022 kan de Fed nog overwegen om minder renteverhogingen door te voeren dan de markt momenteel verwacht, bv. als een aanscherping van de financiële voorwaarden leidt tot een matiging van de huidige sterke groei en/of risico's in verband met de midterm verkiezingen op de voorgrond treden.

Focus op de inflatie en de arbeidsmarkt

De aankondiging van een sneller tempo van tapering en een steiler pad van renteverhogingen werd door de markten goed onthaald. De focus zal nu liggen op de verdere evolutie van de inflatie en de arbeidsmarkt. De Fed zal zich aanpassen aan de inkomende economische gegevens en zal het tempo renteverhogingen dienovereenkomstig bijstellen.

Is het tijd om uw beleggingen bij te sturen?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160 of online.

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

×