Beurzen getackeld door omikron… en de Fed-voorzitter

Markten

Beurzen getackeld door omikron… en de Fed-voorzitter

6 december 2021 - Leestijd 3 min.

Geschreven door

David Ghezal

Investment Strategist

Samengevat:
  • De omikronvariant en de forse verklaringen van de Fed zorgden voor een flink verhoogde nervositeit op de beurzen.
  • Wij verwachten dat de financiële repressie, die wordt gekenmerkt door een continue negatieve reële rente, nog enige tijd zal aanhouden.
  • Aandelen blijven onze favoriete beleggingscategorie en zullen ook volgend jaar beter presteren dan obligaties.  

Omikron en de Fed zetten een rem op de beurzen

Sinds eind november schakelde de onzekerheid een aantal versnellingen hoger en schoot de volatiliteit op de financiële markten de hoogte in. Terwijl we afstevenden op een veelbelovende maand voor risicohoudende activa, zorgden de omikronvariant van het coronavirus én de forsere verklaringen van Jerome Powell – wiens termijn aan het hoofd van de Fed ondertussen verlengd werd voor 4 jaar – ervoor dat de kaarten in de laatste rechte lijn grondig herschud werden. Uiteindelijk klokten alle grote regio’s in het rood af. Wall Street kon de schade nog beperken met een terugval van 0,8% voor de S&P 500, maar elders in de wereld vielen zwaardere klappen. In Europa leverde de Stoxx Europe 600 2,6% in en de Euro Stoxx 50 viel zelfs 4,4% terug. Ook de opkomende markten zagen ruim 4% verdampen. 

Op de obligatiemarkten konden staatsleningen profiteren van de vlucht naar kwaliteit bij de beleggers: US Treasury Bonds wonnen 0,8% en staatsleningen van de eurozone gingen er gemiddeld 1,7% op vooruit en boekten daarmee hun eerste winst sinds 3 maanden. Investment Grade bedrijfsobligaties bleven zo goed als onveranderd, maar risicovollere obligatiecategorieën (speculatieve obligaties, obligaties van opkomende markten) vielen in november 1% of meer terug. Tot slot zagen we dat de zoektocht naar vluchtwaarden de Amerikaanse dollar bleef ondersteunen, waardoor die de afgelopen maand 2% aandikte tegenover de euro. 

Ondanks de recente beroering, laten de ontwikkelde aandelenmarkten nog steeds een behoorlijke koerswinst sinds begin dit jaar optekenen, waarmee ze het ruim beter doen dan obligaties. In deze laatste activaklasse staan enkel speculatieve obligaties nog in het groen sinds het begin van het jaar. Op de wisselmarkten boekte de dollar, waarvoor niemand een zo hoog vormpeil had verwacht, een voorlopige jaarwinst van 7% tegenover de euro. 

Aandelen ondersteund door negatieve rentevoeten en bedrijfswinsten

Wij blijven voor de 12 komende maanden positief voor de aandelenmarkten en mikken op een totaal rendement van een kleine 10%. Wij verwachten namelijk dat de financiële repressie,  wat zoveel betekent als aanhoudende negatieve reële rentevoeten, nog enige tijd zal voortduren. Deze situatie zal liquiditeiten blijven aanzuigen naar aandelen (het zogenaamde TINA-effect) en de beurswaarderingen (de koers/winstverhoudingen) op historisch bovengemiddelde niveaus bestendigen. Dit gezegd zijnde, denken wij niet dat deze waarderingen nog verder zullen stijgen. Bedrijfswinsten zullen dan ook de belangrijkste motor van de beursprestaties moeten worden.

Behoud van een hybride strategie

Na een bedrijfswinstgroei op recordniveau in 2021, zal in 2022 wellicht een normalisering volgen. Toch verwachten wij op lange termijn een bovengemiddelde winstgroei. In een context van stijgende kosten voor toeleveringen, zal het prijszettingsvermogen van de bedrijven cruciaal blijven en in grote mate bepalend zijn voor het behoud van hun marges. Wat de sectoren en stijl betreft, geloven wij in de efficiëntie van een hybride strategie (een zogenaamde barbell strategy in financieel jargon). Die berust op een goed evenwicht tussen enerzijds groei van goede kwaliteit (technologie, gezondheidszorg) en anderzijds bepaalde cyclische sectoren en financials. 

Volatiliteit op de afspraak

Hoewel aandelen volgens ons de beste rendementsvooruitzichten bieden, zullen we moeten leren leven met volatiliteit. In dat opzicht zullen het coronavirus en de varianten ervan de bezorgdheid blijven voeden, ook al is er vandaag al veel meer geweten over het virus dan bij het begin van de pandemie en werd er al buitengewone medische vooruitgang geboekt. Het grootste risico zou een overreactie van de overheden zijn, in de vorm van beperkingen die de economische activiteit opnieuw zouden doen vastlopen. 

Focus op de monetaire politiek van de Fed en de ECB

Op monetair vlak is het vooral het antwoord van de grote centrale banken op een hardnekkiger dan verwachte inflatie dat voor de komende maanden bepalend zal zijn. Feit is dat die inflatie zowel in Europa als de VS doorstoomt tot recordniveaus. De Fed zou de kalender voor de afbouw van de monetaire steunmaatregelen kunnen versnellen (tapering, renteverhoging) om het inflatierisico af te wenden, maar verwacht wordt dat ze niet overhaast te werk zal gaan. 

De ECB van haar kant, gaat niet uit van een duurzaam aantrekkende inflatie na het einde van dit jaar. Hoewel ook hier een matiging van de monetaire stimulus op het menu staat, zal de ECB wellicht opteren voor een meer stapsgewijze benadering dan de Fed. Hoe dan ook wordt door de markten uitgekeken naar de uitkomst van hun vergaderingen half december. Andere redenen tot bezorgdheid zijn de spanningen op de energiemarkten, de groeivertraging in China en de verhoging van het schuldplafond in de Verenigde Staten.

Weinig aantrekkelijke vooruitzichten voor staatsleningen, langetermijn obligaties te vermijden

In verhouding tot aandelen zijn de vooruitzichten globaal genomen minder aantrekkelijk voor obligaties. De naar verwachting volgehouden economische groei, de aanhoudende inflatiedruk en de afbouw van de monetaire steun door de centrale banken - de Fed op kop -, zijn stuk voor stuk factoren die wijzen in de richting van stijgende obligatierentevoeten. Een doordacht beheer van de duratie zal dus cruciaal zijn. Desalniettenim verwachten wij dat staatsleningen een negatief rendement zullen opleveren op 12 maanden en aangezien de rente-evolutie wellicht niet lineair zal zijn, zou hun parcours hobbelig kunnen zijn. 

Andere obligatiecategorieën zouden het beter kunnen doen dan staatsleningen, maar ook hier zal de volatiliteit aanhouden en zal waakzaamheid geboden zijn. Investment Grade bedrijfsobligaties blijven zich optrekken aan het herstel en een gunstige vraag/aanbodverhouding, maar hun hoge duratie, vooral in de Verenigde Staten, maakt hen kwetsbaarder voor rentestijgingen.

Voorkeur voor speculatieve en opkomende obligaties 

Wij blijven voorrang geven aan speculatieve obligaties die wellicht gebaat zullen zijn bij een historisch lage default rate en hun geringe duratie. Ook voor opkomende obligaties in dollar is ons advies positief: na een moeilijk 2021 zal de verwachte verbetering van de fundamentals zich op termijn wellicht vertalen in een krimp van de credit spreads, vooral voor privé-emittenten. 

Deze twee dynamische segmenten blijven aantrekkelijk qua carry trade en bieden het hoogste potentieel binnen het obligatie-universum. Maar aangezien ze ook risicovoller zijn, blijven een opportunistische benadering, selectiviteit en een ruime diversificatie aangewezen. 

Is het tijd om uw beleggingen bij te sturen?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160 of online.

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.