Deutsche Bank België: hoogstaande research en advies maken het verschil

Markten

‘Aandelen bieden goede bescherming tegen inflatie’

9 december 2021 - Leestijd 2 min.

Artikel gepubliceerd in De Tijd op 3 december 2021

Deutsche Bank verwacht dat aandelen ook volgend jaar meer opbrengen dan obligaties dankzij de lage reële rente en de verwachte stijging van de bedrijfswinsten.

‘Aandelen blijven onze favoriete activaklasse.’ Dat hebben de beleggingsspecialisten van Deutsche Bank België donderdag beklemtoond bij de voorstelling van hun vooruitzichten voor 2022. ‘Zolang de reële rente negatief blijft, zal cash naar de aandelenmarkten stromen. Aandelen worden ook ondersteund door een bovengemiddelde winstgroei.’ Maar de klim van de aandelenkoersen zal wel kleiner zijn dan in 2021.


In het obligatieluik van de portefeuille verkiest Deutsche Bank
speculatieve bedrijfsobligaties en obligaties van groeilanden.


De bedrijfswinsten zullen flink stijgen omdat de wereldeconomie in 2022 sterk blijft groeien. ‘De economische groei in de eurozone (4,6%) zal hoger zijn dan in de VS (4%), zei beleggingsstrateeg David Ghezal. Hij verwees onder meer het Europese herstelfonds Next Generation EU. Mede daardoor zal de euro herstellen naar 1,20 dollar.

Deutsche Bank verwacht het komende jaar geen forse rentestijging. De bank ziet de winst per aandeel van de aandelenindex MSCI World in 2022 met 7,9 procent groeien en in 2023 met 8,8 procent. ‘Aandelen zijn de enige liquide activa die een goede bescherming bieden tegen inflatie’, zei Wim D’Haese, het hoofd beleggingsadvies.

De hoge inflatie en haar impact op de rente zijn al maanden de grootste zorg van beleggers. D’Haese noemt de inflatie ‘de olifant in de kamer’. Hij verwacht dat de inflatie volgend jaar daalt maar hoger blijft dan voor het begin van de coronacrisis. De druk om hogere lonen te vragen en de trend van bedrijven om meer lokaal te produceren verhogen de kosten en verhinderen een terugkeer van zeer lage inflatiecijfers.

Ghezal verwacht dat Chinese economie stabiliseert en dat Chinese aandelen vanaf het tweede kwartaal van 2022 weer aantrekkelijk worden. Chinese internetaandelen hebben de jongste maanden zeer zware klappen gekregen, omdat de regering de regulering heeft aangescherpt. Ze presteerden daardoor veel slechter dan de Amerikaanse technologieaandelen die op Nasdaq noteren en zijn blijven stijgen.

‘Om met obligaties rendement te boeken moet men bereid zijn wat risico te nemen, signaleert D’Haese. Hij verkiest ‘speculatieve bedrijfsobligaties’ - lees rommelobligaties - en obligaties van groeilanden.

D’Haese staat terughoudend tegenover staatsobligaties van ontwikkelde landen. De opbrengst van dat overheidspapier zal lager zijn dan nul, omdat de verwachte stijging van de langetermijnrente de koers zal doen dalen. Obligatiebeleggers moeten ook langlopende obligaties mijden. Die dalen het meest bij een rentestijging.

Aandelen bieden goede bescherming tegen inflatie

Wouter Vervenne
Copyright © 2021 Mediafin. All rights reserved.