Hoopgevende signalen na een langdurige daling op de markten?

Markten - 3 juni 2022

Hoopgevende signalen na een langdurige daling op de markten?

Geschreven door David Ghezal - Investment Strategist

Samengevat:
  • De beurzen konden zich door een combinatie van factoren herpakken en een flink deel van de eerder in de maand opgelopen verliezen goedmaken.
  • De volatiliteit zal waarschijnlijk aanhouden, maar de aandelenmarkten hebben een aantrekkelijk opwaarts potentieel over een horizon van 12 maanden, als onze lezing van de macro-economische situatie correct blijkt.
  • Aandelen bieden de beste bescherming tegen inflatie en blijven op lange termijn de belangrijkste motor van het portefeuillerendement.

Turbulentie op de beurzen

Ook mei was alweer een bewogen maand en beleggers zagen hun koelbloedigheid danig op de proef gesteld. De beurzen leverden geen glansprestaties, maar door een combinatie van gunstige factoren konden ze zich herpakken en een flink deel van de eerder opgelopen verliezen goedmaken. Het vooruitzicht van een minder agressieve monetaire verstrakking door de Federal Reserve (Fed) dankzij een matigende inflatie (core PCE-index), geruststellende gegevens over de Amerikaanse consumptie en de versoepeling van de coronamaatregelen in China waren de belangrijkste ondersteunende ontwikkelingen.

De S&P 500 index vermijdt 8ste negatieve week op rij

In de Verenigde Staten klokte de S&P 500 de voorbije maand af in de buurt van een evenwicht nadat de index 7 weken op rij was gedaald en flirtte met een berenmarkt
(= terugval van 20% sinds het laatste hoogtepunt). In Europa waren de verliezen beperkt: de Stoxx Europe 600 leverde 1,6% in, de Euro Stoxx 50 verloor 0,4%. De groeimarkten van hun kant eindigden voor het eerst dit jaar nipt in het groen (MSCI EM + 0,1%).

Amerikaanse obligatiemarkt presteert beter dan de Europese

Op het obligatiefront zagen we uiteenlopende ontwikkelingen in Europa en de Verenigde Staten. De US Treasury Bonds (0,2%) profiteerden van de neerwaarts bijgestelde verwachtingen voor de renteverhogingen door de Fed in 2022 en maakten zo een einde aan de constante daling sinds eind vorig jaar. Deze relatieve stabiliteit ondersteunde ook de Amerikaanse investment grade én high yield bedrijfsobligaties, die zich beide wisten te herpakken. Staatsleningen in de eurozone (-1,8%) deden het dan weer heel wat minder goed door toedoen van de recordinflatie. Ook bedrijfsobligaties in euro werd hierdoor naar beneden getrokken.

Wat grondstoffen betreft, was het meest opvallende feit de prijsstijging van ruwe olie voor de 6de opeenvolgende maand, naar aanleiding van de aankondiging van het Europese embargo op het merendeel van de Russische olie-invoer.

Stijgingspotentieel voor de aandelenmarkt op 12 maanden

Sinds begin dit jaar verliezen de beurzen duidelijk terrein door de verstrakking van het monetaire beleid, de gevoelige en snelle stijging van de obligatierente, de vertraging van de groeidynamiek en de oorlog in Oekraïne. Hoewel wij op korte termijn een hoge marktvolatiliteit verwachten, denken wij dat de aandelenmarkten een aantrekkelijk haussepotentieel bieden op een horizon van 12 maanden als onze interpretatie van de macro-economische situatie correct is. Wij blijven ook van mening dat aandelen nog steeds de beste bescherming tegen inflatie bieden en dat ze op lange termijn de belangrijkste groeimotor voor de beleggingsportefeuilles zullen blijven.

Beleggers zoeken naar aanwijzingen om hun vrees weg te nemen

De beurswaarderingen zijn teruggekeerd naar redelijke niveaus en het prestatieverschil tussen cyclische en defensieve aandelen weerspiegelt reeds in belangrijke mate het risico van een nakende recessie. Bovendien is de huidige beurscorrectie een van de zwaarste ooit voor een periode waarin, zoals wij denken, een recessie kan worden vermeden (interessante parallellen zijn de jaren 2018 en 1998, waarin correcties van een vergelijkbare omvang niet uitmondden in een recessie). Bovendien was het beleggerssentiment nooit zo bedrukt sinds 2008 en is de positionering in aandelen laag. Deze indicatoren geven aan dat de beurzen zouden kunnen opveren als de acute recessievrees bij de beleggers onterecht blijkt en als de stress omtrent de restrictieve houding van de centrale banken een piek bereikt. Dat laatste zal vooral afhangen van de bevestiging dat de inflatiestijging grotendeels achter de rug is. Hoe dan ook, de markten zullen ongetwijfeld met argusogen uitkijken naar de uitkomst van de volgende vergaderingen van de Fed en de ECB.

Geen uitgesproken voorkeur tussen de Verenigde Staten en de eurozone

Wij behouden een neutraal advies voor aandelen van de ontwikkelde landen. De Amerikaanse beurs had al zwaar te lijden onder haar concentratie in groeiaandelen in een context van sterk stijgende reële rentevoeten. De correctie op de IT-sector was meedogenloos, maar de groeivooruitzichten op lange termijn blijven overeind. Bovendien zal het sterke prijszettingsvermogen van tal van Amerikaanse bedrijven wellicht een behoorlijke winstgroei en het behoud van hoge marges mogelijk maken, zij het dan iets bescheidener dan vorig jaar. De Europese markt zal zich naar verwachting kunnen optrekken aan de rentestijgingen en de verwachte voortzetting van de economische groei, gezien het gewicht van value-, dividend- en grondstoffenaandelen. Europa zal wel een hoge geopolitieke risicopremie blijven vertonen zolang de risico’s van een verdere escalatie van het Russisch-Oekraïense conflict en een mogelijke onderbreking van de Russische gasleveringen niet zijn geweken.

De Chinese markt zou in de tweede helft van het jaar beter kunnen presteren dan de andere regio’s

De groeimarken tot slot ontsnapten dit jaar evenmin aan de heersende zwaarmoedigheid, vooral in Azië, ondanks de aantrekkelijke waarderingen en een globaal genomen minder problematische inflatie dan in de ontwikkelde landen. In China is de risicoafkeer van beleggers nog verder opgelopen door de terugval van de binnenlandse vraag als gevolg van de strenge lockdowns en de vrees voor een schrapping van de notering van Chinese aandelen in de Verenigde Staten (ADR). Dit gezegd zijnde lijkt de Chinese markt goedkoop gewaardeerd. Ze zou het in de tweede jaarhelft beter kunnen doen dan andere regio’s, doordat een duurzame heropening van de economie en bijkomende inspanningen van de autoriteiten om de groei aan te zwengelen, zullen bijdragen tot een vertrouwensherstel bij de internationale beleggers.

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bent u nog geen cliënt?

Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
 

Bent u al cliënt?

Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Financial Center, online of via 078 156 160.

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

Ontvang een jaar lang Money Expert, het tijdschrift voor beleggers.

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

24 mei 2022

Bouwen de argumenten voor een rebound zich stilaan op?

13 mei 2022

Wanneer zal de verkoopgolf stoppen?

4 mei 2022

Heersende onzekerheid haalt beleggersvertrouwen onderuit

×