Zorgt hardnekkige inflatie in de eurozone voor druk op de dollar?

Markten & Beleggingen - 4 september 2023

Zorgt hardnekkige inflatie in de eurozone voor druk op de dollar?Samengevat:
  • Met uitzondering van een tijdelijke dip midden juli, bewoog de dollar tot nu toe in 2023 binnen een duidelijk afgebakende bandbreedte.
  • De Amerikaanse economische cijfers overtroffen in de afgelopen weken vaak de verwachtingen. Daarom achtten de markten de kans op een extra renteverhoging steeds groter en worden de verwachtingen voor een eerste renteverlaging in 2024 steeds verder naar achter geschoven. Dit had een positief effect op de dollar.
  • De inflatie in de eurozone zal waarschijnlijk hardnekkiger zijn dan in de VS. De ECB zou dus langer aan de piekrente kunnen vasthouden dan de Fed. Een daling van het renteverschil (=spread) tussen de Amerikaanse Treasuries en de Bund zou de EUR in dat geval kunnen ondersteunen.

De EUR/USD wisselkoers dollar evolueert sedert begin dit jaar beperkt en steeds tussen ongeveer 1,05 tot 1,11 - met een kortstondige uitbraak boven 1,11 midden juli. De gemiddelde koers dit jaar van 1,0850 werd al snel het referentieniveau voor de markten.

Tijdelijke dip voor dollar in juli...

De reden voor de tijdelijke zwakte van de greenback boven EUR/USD 1,11 was het lager dan verwachte inflatiecijfer in de VS. In juni daalde het cijfer naar 3%, van 4% in de voorgaande maand. De kerninflatie daalde ook meer dan verwacht, van 5,3% naar 4,8%. Een direct gevolg van de inflatiecijfers was dat de financiële markten er toen van uitgingen dat de rentepiek van de Fed al was bereikt, waardoor de rente op Amerikaanse staatsobligaties dan ook aanzienlijk daalde.

De EUR/USD wisselkoers is min of meer een weerspiegeling van het verschil tussen de rendementen van de respectieve staatsobligaties of de verwachtingen van het toekomstige monetaire beleid. Daarom stond de dollar op dat moment wat onder duk. Bovendien verwachtten de markten een nieuwe renteverhoging door de ECB vanwege de hogere inflatie in de eurozone.

...met een snelle kentering door sterke economische cijfers

Het beeld veranderde echter snel daarna. Amerikaanse economische cijfers - zoals de arbeidsmarktgegevens, de detailhandelsverkopen, het consumentenvertrouwen en de herziene bbp-gegevens voor het tweede kwartaal - hebben de verwachtingen in de afgelopen weken vaak duidelijk overtroffen. De sterke economische ontwikkeling in de VS zorgde ervoor dat de markten een iets grotere kans op een laatste renteverhoging inprijsden. En, nog belangrijker, de verwachtingen voor een eerste renteverlaging in 2024 zijn steeds verder naar achter geschoven. Momenteel ligt de marktverwachting voor de Amerikaanse beleidsrente op 4,5% eind 2024. Het ondersteuningspotentieel voor de dollar - door het inprijzen van het monetaire beleid van de Fed - is nu echter mogelijk grotendeels uitgeput.

In tegenstelling tot de greenback was er eerder negatief nieuws voor de EUR de afgelopen weken, zoals tegenvallende economische cijfers - vooral uit Duitsland. Voorlopende indicatoren waaronder de PMI's wijzen op een economie op de rand van stagnatie of zelfs een recessie. Door de zwakke economische cijfers, werd de laatste renteverhoging door de ECB, die oorspronkelijk vrijwel zeker leek, iets twijfelachtiger. De situatie wordt nog moeilijker gemaakt voor de ECB door de hardnekkig hoge kerninflatie, die in augustus boven de 5% bleef.

Terwijl het rendement op 2-jaars Amerikaanse staatsobligaties op 4,86% ligt (per 4 september), schommelt het rendement op het Duitse equivalent rond de 3%. Omdat wij denken dat de Fed eerder dan de ECB zal beginnen met de renteverlagingscyclus, zou dit renteverschil na verloop van tijd kleiner moeten worden, wat op zijn beurt de EUR zou moeten ondersteunen.

Conclusie

Kortom, de inflatie in de eurozone zou hardnekkiger moeten zijn dan in de VS, waarbij de ECB de piekrente langer zou aanhouden de Fed. Een daling van de spread tussen Bunds en Amerikaanse Treasuries zou de EUR in dat geval kunnen ondersteunen (of anders gezegd, de dollar verzwakken). Onze prognose voor de EUR/USD wisselkoers is 1,12 voor juni 2024, maar de verkiezingscampagne in de VS, die tegen midden 2024 in volle gang zou moeten zijn, blijft een element van onzekerheid.

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bent u nog geen cliënt?

Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
  

Bent u al cliënt?

Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.

Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail

Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

Infrastructuur: beleggen in de ruggengraat van onze economie

30 augustus 2023

Infrastructuur: beleggen in de ruggengraat van onze economie

Spreidstand tussen hogere inflatie en hogere rente zorgt voor kansen

16 mei 2023

Spreidstand tussen hogere inflatie en hogere rente zorgt voor kansen

Een beleggingsstrategie voor alle seizoenen

1 augustus 2023

Een beleggingsstrategie voor alle seizoenen

×