Het herstel in China: analyse en vooruitzichten

Markten & Beleggingen - 31 maart 2023

Het herstel in China: analyse en vooruitzichten

Geschreven door Stefanie Holtze-Jen - Chief Investment Officer APAC & Wolf Kisker - Capital Markets Strategist

Samengevat:
  • Het herstel in China, dat in het eerste kwartaal is ingezet, zal naar verwachting in het tweede kwartaal versnellen. Daarom verwachten wij een outperformance van Chinese aandelen.
  • Gezien de grote winstblootstelling van Europa aan China, kunnen specifieke sectoren binnen Europa - en met name binnen de Duitse aandelenmarkt - het ook goed doen, gesteund door deze rugwind uit China.

Wat is er gebeurd?

Nadat Peking afstand heeft genomen van het strikte zero-Covid-beleid van de afgelopen drie jaar, evolueert de aanvankelijke heropening van het economische en sociale leven en het binnenlandse reisverkeer steeds meer naar een economisch herstel.

Alles wijst erop dat dit economische herstel aan kracht heeft gewonnen tijdens het eerste kwartaal en in het tweede kwartaal waarschijnlijk nog sneller zal verlopen. In februari stegen de autoverkopen met 14% ten opzichte van februari 2022, de hoogste maandelijkse stijging ooit. Ook de uitgaven voor andere artikelen zoals dranken, tabak, kleding en juwelen lieten in januari-februari een gezonde groei zien van 5-6% op jaarbasis. Zelfs de verkoop van meubilair steeg met 5%, een positief teken gezien de nog steeds kwetsbare toestand van de huizensector.

Op basis van deze gegevens schatten analisten dat de Chinese bbp-groei versnelde van 1,9% in december tot 3,9% in de eerste twee maanden van 2023. Het toenemende momentum blijkt ook uit de sterke stijging van de PMI's (purchasing managers’ index), die een opmerkelijke toename van de productie, nieuwe orders, de werkgelegenheid en het vertrouwen in toekomstige bedrijfsactiviteiten laten zien. Dit strookt met de recente toename van de kredietvraag van zowel huishoudens als bedrijven, die werd ondersteund door de verlaging van de gemiddelde reserveverplichting voor Chinese commerciële banken door de People's Bank of China.

Gerichte en groeibevorderende beleidssteun

Hoewel wij verwachten dat de opleving in het tweede kwartaal aan kracht zal winnen, betekent dit niet noodzakelijk dat de groei in de komende kwartalen aan hetzelfde tempo zal versnellen. Een verder herstel van de binnenlandse vraag, een verbetering van de arbeidsmarkt en een stabilisatie van de vastgoedsector zijn waarschijnlijk belangrijke voorwaarden voor een duurzame opleving in de tweede helft van het jaar. Na de grootste herschikking van het politieke leiderschap in tien jaar, met de aankondiging van de derde termijn van Xi Jinping als staatshoofd van China en de nieuwe regering onder leiding van premier Li Qiang, verwachten wij dat in het tweede kwartaal gerichte groeibevorderende beleidssteun zal worden aangekondigd en uitgevoerd.

Hoe reageerden de markten?

Sinds begin dit jaar stegen de in Hongkong genoteerde Chinese aandelen (HSCEI) met +2,6%, terwijl de aandelen op het Chinese vasteland, vertegenwoordigd door de Shanghai Composite Index, met +4,9% stegen in lokale valuta. De STOXX Europe 600 index steeg eveneens met +4,9% YTD (vanaf 28 maart), mede dankzij met de rugwind van de Chinese heropening.

Wat betekent dat voor beleggers?

Het krachtige herstel van China is een welkome rugwind voor de wereldeconomie. In de afgelopen drie jaar hebben Chinese huishoudens een spaaroverschot van ongeveer 20.000 miljard CNY (2.900 miljard USD) opgebouwd, en er is een aanzienlijke inhaalvraag naar zowel consumptie als investeringen.

Hierdoor kunnen de binnenlandse markten een boost krijgen met ook een grotere vraag naar goederen en diensten van China's nauwere handelspartners, waaronder Europese bedrijven. Het belang van China als exportmarkt voor Europese bedrijven is in de loop van de jaren toegenomen. Volgens analisten zijn Chinese bedrijven goed voor 9% van de winst van de ondernemingen die deel uitmaken van de Euro STOXX 50. Motorvoertuigen, machines en apparatuur, computers, elektronica en optische producten, chemicaliën, farmaceutische basisproducten en elektrische apparatuur behoren tot de meest uitgevoerde goederen van EU-landen naar China. Daarvan is Duitsland goed voor bijna de helft van alle EU-uitvoer naar China.

Analisten schatten dat ongeveer 15% van de winst van de DAX 40-bedrijven kan worden toegeschreven aan hun respectieve activiteiten in China - aangevoerd door grote Duitse bedrijven in de auto-, halfgeleider- en chemische sector die een aanzienlijk bovengemiddelde winstblootstelling aan China hebben (20-35%).

Ook internationaal toerisme komt weer op gang

De reis- en vrijetijdsindustrie van de EU zou ook moeten profiteren van het herstel van het Chinese internationale reisverkeer, dat opnieuw begint aan te trekken. Vóór Covid waren Chinese toeristen goed voor 10% van de niet-Europese reizigers naar de EU en gaven ze in 2019 meer dan 10 miljard dollar uit aan reizen in de EU. Franse/Zwitserse luxebedrijven zijn ook sterk gericht op Chinese consumenten en hebben onlangs een opleving laten zien. Hoewel het herstel van China de Europese luxemerken ruggensteun zou moeten bieden, moeten beleggers selectief zijn gezien de reeds sterke prestaties.

Conclusie

Wij verwachten dat het herstel van China dat we zagen in het eerste kwartaal, nog zal versnellen in het tweede. De Chinese aandelenmarkten zullen echter nog steeds niet immuun zijn voor risico's die bijvoorbeeld kunnen voortvloeien uit een mogelijke toename van de wereldwijde risicoaversie of uit oplopende politieke spanningen tussen China en de VS. Specifieke sectoren binnen de Europese en met name de Duitse aandelenmarkten zouden, gezien hun grote winstblootstelling aan China, ook een outperformance kunnen realiseren dankzij het herstel.

Beleggen in de Aziatische markten?

Prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen, ramingen, meningen en hypothetische modellen die onjuist kunnen blijken te zijn. Dit artikel is louter bestemd als informatie en bevat geen beleggingsadvies.

Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert. Elke beleggingsbeslissing moet in overeenstemming zijn met uw Financial ID.

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

30 maart 2023

Wereldeconomie etaleert veerkracht

17 maart 2023

Hoe kan u een robuuste en tegelijk flexibele portefeuille opbouwen?

9 maart 2023

Wat zijn de vooruitzichten voor aandelen uit opkomende markten?

×